• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

KOZARSTVO

  • Temu pokrenuo KRESO
  • Datum prvog posta

gabro

Član
Tu od
4 Kol 2013
Poruka
860
Evo da prebacim iz teme jarenje koza,koza tri godine stara nekidan pobacila,pa posli 10 dana tražila jarca,pa posli 4 dana opet svo vrime slabo jela,poćela i kašljat a dva zadnja dana nije ni pišala a u isto vrime joj se počela pojavljivat kila između pupka i vimena,danas mi puko film!
Zaklali smo je,e sad dolazi najgore,odrali je i lagano probili drob nožem a iz nje isteklo skoro 10l prozirno žučkaste tekućine,prostor iza trbušnog zida di su organi suh i uredan,jetra,slizina,srce u redu,a na plućima koja su bila duplo manja nego normalno veliki akcem pun gnjoja bez mirisa,pregledavajući dalje primjeti sam da nema mokračnog mihura mora bit da je puko sad dali od udarca ili naprezanja neznam,mesar mi je rekao da ovo nikad nije vidio,plus toga trbušne stjenke od buteva do rebara bile su obložene velikim slojem loja to smo sve bacili i odnio sam vetu i to i meso da pregleda,kaže da se meso može koristit i da sve to nije počelo juče nego da to traje već možda i godinama,tako da sam zadnji čas spasio 30-tak kila mesa i poštedio kozu najvjerovatnije vrlo bolne smrti.
Čudna je ova naša priroda!
 

luka009

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2013
Poruka
1,322
Gdje je životinja, tu je i štete.

Kako sam pisao prije oko mjesec dana sam kupio bursku kozu, vime joj se nije vidjelo. Bivši vlasnik kaže da bih se trebala jariti krajem drugog mjeseca - veljače.
Prije oko 2 tjedna joj je počelo rasti vime, prije par dana sam je pokušao dojiti i u lijevoj sisi nema ništa, a iz desne je izašla prozirna tekućina. Prije dva dana i danas je išlo mlijeko. Nisam prije gledao ispod repa, ali je stidnica veća nego kod ovih mliječnih što imam od prije. Normalno se ponaša, jede, pije......
Da li je sjarna jer su koze bile zajedno sa jarcem?
 

gabro

Član
Tu od
4 Kol 2013
Poruka
860
Ma normalno da je sjarna,vime ne diraj neka akumulira kolostrum,a ako se stidnica trese dok hoda to ti je još jedan znak.
 

luka009

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2013
Poruka
1,322
Vime joj je kao u muzne koze, a sise (koje se nisu vidile) su se spustile do koljena.
Stidnica se ne drma, ali je dosta velika. Koza se ponaša normalno, preko dana su vani u dvorištu ??
 

nino6110

Aktivni član
Tu od
19 Srp 2014
Poruka
1,499
Kozari odmaraju lijepo..hehehe...
A sta cemo sad nahranimo,pustimo ih malo van na sunce ovih lijepih dana i tako..
Jos se zavrsava oranje i tako......
Toliko od nas..:)
 

dugan

Član
Tu od
3 Kol 2013
Poruka
266
Evo i ja sam se baš namjeravo danas malo javit i raspitat.
Uglavnom, pošto bi se dvije koze trebale ojariti oko 15.01. sad za jednu sam sto posto siguran da će se ojariti jer joj je trbuh jako naraso a na drugoj nisu toliko velike promjene(mislim da je na granici poštene uhranjenosti i gravidnosti) i sad pošto mi je to prvi put da bi se dogodilo jarenje kod mene ,nisam siguran kako bi se trebo ponašat,dal ih treba odvojiti bređe od ostalih i dal ja moram prisutsvovat jarenju?
A sad drugi dio imam dvije koze koje bi trebale pod jarca pa gledam di bi ga kupio,kod nas nije toliko velik izbor, a u sloveniji ih ima podosta i jeftinije su samo nisam siguran kako ih dovesti od tamo?
Inače želim nabavit burskog jarca,pošto su i same koze burske.
Eto tolko od mene i ispričavam se za poduži tekst..
 

nino6110

Aktivni član
Tu od
19 Srp 2014
Poruka
1,499
A to za jarenje ti sve ovisi o kozama i o sreci...nekima treba pomoc kod jarenja nekima ne,nekima ne smetaju druge koze nekima da...
 

luka009

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2013
Poruka
1,322
Kako sam pisao prije oko mjesec i po dana sam dovezao bursku kozu koja je navodno sjarna. Vime joj se nije vidjelo. Prije tri tjedna je počela nalivati i mlijeko joj povremeno curi iz desne sise, odozada je otekla ali se ponaša normalno, trči, skače.
 

luka009

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2013
Poruka
1,322
Stomak joj nije baš velik.
Desna sisa je puna mlijeka dok u lijevoj ništa - tvrda je kao kamen ali su obadvije jednake.
 

nino6110

Aktivni član
Tu od
19 Srp 2014
Poruka
1,499
Re: Koze

A onda je do upale vimena doslo....ali da se to izlijeciti ako je jos u pocetku..
A kaj se tice trbuha nekima se siri bocno prema van a nekima se trbuh spusta prema dolje...ne nose sve isto..
 

luka009

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2013
Poruka
1,322
Stomak nije velik, vjerojatno će biti jedno jare. Bivši vlasnik je rekao da se 2 pta jarila jednom jedno jare, a jednom dvoje.
Dojio sam je prije 2 tjedna, iz desne sise je išla prozirna tekućna a iz lijeve ništa. Sada iz desne ide mlijeko puni mlaz, a iz lijeve ništa - kako riješiti, da je dojim ili masiram?
Koza je vesela, naj više vremena provede da stoji u boksu i prednje noge drži na ogradi. Pola dana provedu vani u dvorištu.
 

matozdenci

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2014
Poruka
1,820
Sada ju nikako nesmiješ dojiti,nisi trebo niti probavat dali ima mlijeka,najvjerovatnije u jednom vimenu mlječna žljezda nije još počela izlučivatmlijeko!
Ostavi ju kako je neka vime bude puno jer ako budeš doijo neče se stvorit kolostrum koji je neophodan za život jarića!
 

luka009

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2013
Poruka
1,322
Samo sam je probao dojiti tri puta u razmaku od tjedan dana - samo je jednom ili 2 puta povukao za sisu.
Bivši vlasnik kaže da bih se trebala jariti u drugom mjesecu ali su koze bile stalno sa jarcem pa se može biti neka požurila. Sve su mu koze bile burske i nije ih nikada dojio.

Primjetio sam da ne voli spavati na sijenu, odgura ga nogom i legne na beton. Nju držim posebno (odvojenu od mliječnih) jer ima rogove.

Da li kozama smeta zima za jarenje. Boksovi su u zidanom objektu u prostoriji sa dobro dihtanim vratima i prozorima, ali se ne grije. Zidovi budu vlažni pa se bojim za male kada dođu.
 

matozdenci

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2014
Poruka
1,820
Nemoraš se puno brinit,otporni su oni,kad se ojare koza če njih osušit,najbitnije je da nema vjetra i propuha a ostalo je sve O.K!
 

luka009

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2013
Poruka
1,322
Kozari još jednom vam želim svako dobro u 2016.
Ima li kakvih novost, kod mene ništa novo.
 

Najnoviji postovi

Na vrh