Ako uzimas musko jare za priplod gledaj da je umaticeno da iz rodovnika mozes videti kakva mu je majka,idealno bi bilo da uzmes jare od mlecne majke i da je iz legla trojanaca,da te svoje gene prenese na potomstvo.
E to su vec finese vjerujem za malo vece novce.
Ovaj covjek od kojeg sam kupio jarice lani u proljece ima jarce iz italije jednog i iz austrije i jos neznam koliko valjda iz stada-a platio je ovog iz italije neke velike novcecini mi se da je reko 1500 eura.
U svakom slucaju on na proljece prodaje visak i sve je to od tih koza i jaraca ali naravno bez papira koji mi ne trebaju ali kako kazete dobro je uzeti kvalitetno grlo.
No to su mlijecne koze nesti si razmisljam da mozda uzmem burskog jarca da mi jarici budu malo mesnatiji ??Ove dvije koze mislim ostaviti doma i dojiti i za sebe imati mlijeko i sir a jarad ili prodat za meso ili ostavit kroz godinu na pasi a pod jesen u kobasice ili skrinju ?! Mada mi je nekako to milo klat jbga sad prvi put u zivotu imam jarice i susrecem se sa tim zivotinjama i drage su -sta da velim !! Dozivljavamo ih kao kucne ljubimce ,ali namjena je takva kakva je i nebi to trebalo tako gledati .... isto mi je i sa kokoskama..dok sam morao ici klat a prvi put mi je bilo da koljem nesto nije mi bas bilo drago i milo ali sta se mora se mora !! To je priroda i prirodni ciklus!!
Alsam se raspisao :icon_e_wink: