Ova je tema već pala u zaborav i ne bi je se ni sjetila da danas nismo u općini imali sastanak sa načelnikom policije u cilju zaštite poljoprivrednih proizvoda od krađa.Ilitiga napraviti strategiju onemogučavanja lopova da u polju kradu našu muku, potrpaju u kombije i u Zg ili bogtepitaj gdje prodaju.Pa smo zaključili da od strategije preventive krađe nema ništa.Naime,cijelo Međimurje koje broji sto i petnaest tisuća stanovnika,i koje je izrazito poljoprivredni kraj obilaze dnevno dva patrolna policijska vozila.Četvero ljudi.Naravno-ne polja.A po prijavi krađe izlaze na lice mjesta.Tako da jedino što se može napraviti je da ako lopova zatekneš u poslu možeš prijaviti policiji,i čekati kada će oni sa drugoga kraja županije stići.A lopova za to vrijeme zamoliš da pričeka.Možeš ga zadržati i na silu ako:
-ga ne prebiješ-jer će te tužiti i platiti ćeš odštetu
-ga malo prebiješ,i to tako da cijena koju bi platio na sudu što si ga prebio bude manja nego je šteta koju ti je nanio.Ako ga prebiješ jače nogo je predpostavljena šteta,plačaš odštetu ako te tuži,a tužiti će te sigurno.
Posebno se trebaju paziti muške osobe kada uhvate lopova ženskog spola.U slučaju hvatanja,ilitiga zadržavanja do dolaska policije treba paziti ;
-da se lopova ženskog spola u nastojanju zadržavanja slučajno ne dira po intimnim dijelovima tijela,npr grudi,jer će te lopov ženskog spola tužiti za pipanje.
-da lopova ženskog spola slučajno ne obujmite oko tijela u žaru prisilnog zadržavanja jer će vas lopov ženskog spola optužiti za pokošaj silovanja.(pritom vam ne prijeti samo zatvorska kazna nego i sramota u selu a i moguć raspad braka).
A najviše se treba paziti ako se u krađi zatekne maloljetna osoba jer u slučaju da je prisilno pokušate zadržati do dolaska policije skrbnik maloljetne osobe vas može optužiti da ste pedofil.A ako maloljetnoj osobi slučajno priljepite jednu odgojnu za vrat će vam osim kaznenog sjesti i obiteljski zakon.
Ako i usprkos svemu ovome ipak uspijete detektirati i uhvatiti lopova na dijelu i imate sreće da vas lopov ni po jednoj navedenoj točki ne tuži slijedi procjena štete.Ako je ona manja od dvije tisuće kuna policija ne podnosi kaznenu prijavu nego ste vi dužni(zapravo ako želite)podnjeti tužbu sudu za naknadu štete.
Ovo nisu rekli,ali koliko se meni čini,donijet je propis da se tužba sudu plača,a plača je podnositelj tužbe i u slučaju povoljnog rješenja traži od optuženika povrat troškova.
A u mome kraju je velika večina- iliti ga za neki postotak manji od sto posto-počinitelja krađa jedna nacionalna skupina.koja u istom omjeru postotka živi od socijale - sasvim lijepo i udobno.Ali naš zakon kaže da su socijalna primanja strogo namjenska i na mogu se plijeniti.Pa ako idete tužiti lopova socijalca,ako vam je ukrao 1999 kn,možete ga tužiti i platiti sudske pristojbe i zatražiti povrat i presudu dobiti,ali kune nećete dobiti.Niti za štetu,niti za sudske troškove.A osim toga osoba socijalnoga statusa ima pravo i na besplatnog odvjetnika.Pa se sada ja mislim-e,koji sam ja idiot.Da idem hvatati lopova? Pa da završim u zatvoru i ostanem i bez ovo malo gotovine što imamu čarapi.