• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

krastavac kornišon za preradu

povrtlar1990

Član
Tu od
11 Kol 2014
Poruka
79
Kako je stanje u krastavcima, ima li vode? Kod mene jedan dio pliva a nemogu im pomoci :icon_axe: Ova kiša i hladno vrijeme im nikako ne odgovara.
Bice ponovna sjetva, sjeme kupljeno(nazalost) :mad::

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ja svojima nikako ne mogu dati dovoljno dušika - stalno su mi listovi nekako blijedi. Šta da radim, da ga još pojačam?

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
Pa Johabice ako im ne možeš dati dovoljno dušika onda najvjerovatnije nije do dušika nego je nešto drugo u pitanju,po logici jel. Koliko si posadila?
@povrtlar zašto misliš da ćeš ponovo morati sijati,misliš da će strunuti sjeme?

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
A gle dane - ja sam to jako, jako pognojila. Sa kokošjim gnojem bez stelje, starim devet mjeseci, ali on nije dozreo jer je bila prošla godina jako kišna. I ja mislim da taj gnoj sada troši sav raspoloživi dušik i da budem se ja sa time mučila još neko vrijeme. Oni zapravo lijepo rastu, i berem ih, samo su bledunjavi ko gradska cura. Nema one lijepe krasne tamnozelene boje. Utječe to sigurno i na prinos, mislim da bi rod bio obilniji da su onakvi, "po propisu"

povrtlar1990

Član
Tu od
11 Kol 2014
Poruka
79
Pa Johabice ako im ne možeš dati dovoljno dušika onda najvjerovatnije nije do dušika nego je nešto drugo u pitanju,po logici jel. Koliko si posadila?
@povrtlar zašto misliš da ćeš ponovo morati sijati,misliš da će strunuti sjeme?
Ono sto je niklo je OK, na mjestima ima gdje koji propali (nisu dobili proplant), a ono sto sam sijo prije ovih kiša mogu zaboravit, puno kiše i jako niske temperature za nicanje krastavca,znaci nista. Definitivno zadnja godina da idem direktnom sjetvom, samo presadnice ubuduce,.. @johabica možda da probate pustit otopljenu ureu kroz sistem i folijarno polyamin, kod mene je ta kombinacija davala dobre rezultate kod vanjskih kornisona kad postanu bljedunjavi,urea im vraca zivotnu boju :) pozdrav

Posljednje uređivanje:

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
ja sam htjeo ove godine raditi presadnice jedan dio pa sam odustao,a nisam ni stigao.

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
@povrtlar, dajem im ja ureju, dobiju i otopljenu Jarinu petnaesticu u kojoj ima dosta dušika.
Možda da još pojačam - a malo mi je nezgodno, jedne imam sa paprikom, jedne sa paradajzom, pa zapravo i ne bih smjela više dušika da mi to ne ode previše vegetativno.
Budem probala još malo.
Hvala na savjetu.

Tu od
23 Pro 2014
Poruka
317
Imam jednu molbu; moze li mi neko pokusati kako se kidaju zaperci kod kornisona?
Znaci, cuo sam da se kida nesto kod drugog i cetvrtog koljena, da bi se formirala krosnja - trougao naopako. E sada, moze li neko da nesto nacrta, napise, posalje video i slicno..
Unapred zahvalan..

icerepin

Član
Tu od
5 Tra 2009
Poruka
66
Nemoj se zamarati sa tim ,, preskoči tu radnju i bit će sve ok

Posljednje uređivanje od moderatora:

shemmo

Član
Tu od
2 Srp 2011
Poruka
129
Ovako to ja radim .Do visine 35 cm treba poskidati sve male plodove i sve bocne izdanke (lastare) tako da na biljci ostanu samo listovi.Od 35 do 55 cm plodove treba ostavljati a bocne izdanke (lastare) treba skidati.Kad glavno stablo dostigne visinu od 150 cm ,lisce treba ukloniti od zemlje do 30 cm.Svrha skidanja zaperaka je da biljka razvije snazno glavno stablo .

Tu od
23 Pro 2014
Poruka
317
@shemmo
Kakvi su prinos i koji hibrid radis? Posle toga vise nista ne diras, samo beres?
Moze li jos nekih podataka, ishrana, zastita i tako.. Moze i u pp, ako ti je mnogo da ovdje pises, mnogo bi mi znacile te informacije.. Unapred zahvalan..

asestic

Član
Tu od
12 Sij 2010
Poruka
601
Imam jednu molbu; moze li mi neko pokusati kako se kidaju zaperci kod kornisona?
Znaci, cuo sam da se kida nesto kod drugog i cetvrtog koljena, da bi se formirala krosnja - trougao naopako. E sada, moze li neko da nesto nacrta, napise, posalje video i slicno..
Unapred zahvalan..

Ako ih uzgajaš na mreži obavezno pokidati zaperke do 50 cm visine zaperak ti je izboj ili grana koja raste u pazuhu osnovnog stabla i lista.
Pozdrav!

povrtlar1990

Član
Tu od
11 Kol 2014
Poruka
79
Ako su kornsioni vanjski po meni je ludost ici trgati zaperke, kod njih je prednost da ima što više zaperaka, ipak se oni beru sitni, samo dobra prihrana i u toj đungli bude krastavaca, ja ništa netrgam, mada sam negdje čuo da se kasnije to pokaže bolje čak i prinosniji budu mada nevjerujem i nemam ni vremena pokidati preko 700 metara krastavaca zaperke. Ako se radi o plasteniku onda ima logike.

Recimo Kybria nema puno zaperaka koliko sam vidio na netu, a imaš još takvih hibrida.
pozdrav

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Evo, ja na Kybriji nisam ništa trgala, sada kada su ti donji počeli rasti, ja ih jednostavno skupim rukama i odlomim na dva , tri lista. Nemam vremena niti volje pipati ih

shemmo

Član
Tu od
2 Srp 2011
Poruka
129
@Stjepanovic1988 Radim Kybriu i Motivu . Ako je biljka u dobroj kondiciji ne diram nista ako ne onda zaperak zakidam posle 3-4 lista.
@povrtlar1990 Ja radim 1000 m i sve stignem

Tu od
23 Pro 2014
Poruka
317
U svakom slucaju, logicno je da se pokidaju listovi i zaperci koji leze na zemlji, da bi se izbjegla eventualna oboljenja? Moze li neko da opise sistem ishrane kornisona, kao i prinose?

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ja ne mogu - meni je sve dobro tako dugo dok mogu prodati sutra što danas naberem. Ako kila dvije usfale - dobro, ako kila ostane, nije kraj svijeta.:icon_rofl:

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
Najviše i najbolje je prihranjivati sa 16-8-32 formulacijom,plus naravno ako hoćeš na početku sa nekom formulacijom sa više fosfora za bolje ukorjenjivanje 9-50-9, pa nekoliko puta sa 20-20-20 za lisnu masu, tu i tamo dodaš koji puta kalcija, pa kad je ful berba malo multi K,odnosno neka formulacija sa puno kalija, pa onda bubneš tamo mjesec dana pred kraj berbe KAN kroz sistem navodnjavanja da ih iskoristiš maksimalno ( uz obavezno ispiranje crijeva nakon toga sa vodom jer se znaju zaštopati od KAN-a ),i to je to,mada će i bez takvih formulacija roditi dobro,ovo je kao po PS-u. Ako ti prinos nije 1,5kg po biljci, što iznosi oko 10 tona na 1000 folije s tim da sadiš na 30cm po dvije biljke,i od toga 70 posto prve klase onda si negdje zaj....,što naravno ovisi i o sorti koju sadiš,ovo je za Ajax,Motiva kao partenokarpni hibrid ili neki drugi će dati i više pogotovo na ovakvom vremenu kao što je krenulo ove godine ili kao što je bilo lani, kad je puno kiše i oblačnih dana a bez sunca kad pčele ne lete,e tu nastupa partenokarpni hibrid. Ja sam ove godine dao za sjeme 300,00 po vrećici,za usporedbu Ajax košta sto i nešto.

Najnoviji postovi

Na vrh