• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Krastavac salatar

Miki70

Novi član
Tu od
5 Svi 2014
Poruka
13
Pozdrav svim forumasima, i imam jedan problem sa krastavcem salatarom (Dorina Mix) opadaju mi mladi plodovi veličine filtera cigarete prve 4-5 plodova već je u berbi ali dalje nema formiranja plodova odnosno ima ali opadaju sada je vrh visine oko110-120 cm zaštitit qvadrisom 2 zadja puta.
 

samko

Dobro znana faca
Tu od
19 Tra 2012
Poruka
1,420
Tipični Darina problem, zbog toga sam i prešao na chartu i nema toga više...

Jednostavno ako ne pobereš ono što je pred branje drugi plodovi se ne zameću...
 

Miki70

Novi član
Tu od
5 Svi 2014
Poruka
13
Samko. da ti kazem da ima strukova koji nisu imali velike plodove upola manje nego sto trebaju da budu i isto se desava a no ove sto berem i njh skidam dok su manji (15 do 20 cm max) jer kod mene trziste hoce samo male krastavce.
 

samko

Dobro znana faca
Tu od
19 Tra 2012
Poruka
1,420
Istina, darinu sam radio predugi niz godina, još jedna stvar je da ima premalo cvijetova i biježi u visinu ako otpadne koji cvijet a plodova nigdje. Toplo ti preporučam da uzmeš chartu od rz i garantiram ti da nećeš imati te probleme. Imat će puno više cvijetova, jer rodi grozdasto, jedan ubereš drugi manji cvijet procvjeta i tako ide kontinuirano. Osobno isto volim prodavati dok su manji krastavci jer kad budu ko ovi iz konzuma ili slične veličine izgube okus i postanu tikvice.

Malo je skuplja cijena u startu ali vjeruj mi otplatit ćeš tu razliku u prvoj berbi...
 

Miki70

Novi član
Tu od
5 Svi 2014
Poruka
13
Ok hvala na savjetu pa probat cu nabaviti chartu iduce sezone a sad moram kako tako izgurati sa ovim da zavrsim sezonu pa cu novu sezonu sigurno mijenjati sa novom sortom
 

PetullaRZ

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
852
ibwhuo.jpg


Charta F1 RZ je odlična sorta, radim je već četvrtu godinu i nemam je namjeru mjenjati. ove godine imamo tri sorte u probi (dvije RZ i jednu EZ sortu) ali za sada ne pariraju Charti - budemo vidjeli do kraja vegetacije.
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ja je imala prošle sezone i ove - prošle se zavozili krastavcima - ove me samo cijena spašava - ma neznam jel to zato što su uz rub plastenika (ma nije,i prošle godine su bili) ili zato što su na istom mjestu ko i lani,ili zato što su bili predeklarirani pa može biti da su mi uvalili nešt drugo.Do sada sam nabrala na sto kvadrata petsto kila,ajd,sutra budem još jedno sto pedeset,ali nije to to - i po habitusu i po rodnosti sam daleko od onoga lani.Ili ja samo bespotrebno paničarim? Eh,neznam više niti sama,samo,vizuelno mi ti ne liči na prošlu godinu.
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Pojma nemam.Ovisi o dužini berbe,o veličini krastavca u berbi,potencijalu rodnosti....


Moji krastavci pobenavili - krenuli ko blentavi - dugački su neki četerdesetak cm - materemi ako neću kojega mjeriti metrom - dva komada kilu i pol.kako sam im željezo frknula nešt im se pšemerilo - neznaju stati sa rastom.
 

marincica

Član
Tu od
7 Lip 2013
Poruka
33
sadit ćemo ih oko 10.7. poslije pamidora.bit će do 11. miseca. mene zanima minimalni prinos,barem 4 kg po stabljici. kakva su tvoja iskustva,johabice? ovo nam je prvi put.
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Nebrini,bude dobro - osobno taj nisam nikada sadila i neznam kako se ponaša.za prinos nemaj beda,brini jedino o plamenjači i pepelnici i naravno,plasmanu.Krastavci uvijek rode ko bedasti,pogotovo dok se ne mogu prodati.Ja ih za drugu sadnu ne sadim tako rano - paniram da mi u berbu dođu početkom devetog mjeseca.Prije ih ne mogu prodati.
 

PetullaRZ

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
852
Ludnica sa krastavcima, ne pamtim ovako loš start sa cijenama u 05.mj (već je pao na 2,50kn), a berbe odlične.
I mi razmišljamo o drugoj turi sadnje u plasteniku. Sjetva 05.07, sadnja 25.07, berba 25.08.. Prošle godine je prošlo dobro - prosjek 5,00kn, jedini problem lisna uš baš pred berbu ali smo to riješili.prinosi su manji nego u proljeće -6kg po stablu.
 

Verticillium

Član
Tu od
29 Sij 2012
Poruka
63
Pettula hvala ti za link na Virtus.U srijedu ce g.Mladen doci do mene.Cini mi se da imaju odlicnu ponudu.Sto se tice salatara stavi u probu lanoverde od seminisa(Solita doo).Ove godine sam radio probu u tri plastenika Charta i lanoverde pravilno rasporedeni kroz sva tri objekta.lanoverde je lijepsi,rodniji i otporniji-jednostavno je bolji po svim pokazateljima.Inace sam zadnjih godina stavio u probu gotovo sve hibride krastavaca i lanoverde izdvojio kao najbolji do sada.
 

PetullaRZ

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
852
imao sam ga u probi prije dvije godine...gladak,svijetle boje,kratak,nalik tikvici...uglavom nisam ga mogao prodati pa smo ga počupali(50-ak stabala)
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
Ali rodi ko lud,duplo manje ide u vis od ostalih krastavaca,ja ga nemam puno,ali imam kupce koji samo njega traže...
Evo njega i Charte...

001.jpg
 

PetullaRZ

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
852
da to je to, slabo mi je išao na malo(na stolu na tržnici) i na kašete (štanderima).jednostavno nismo mogli dobit kupce za njega - čupanje(bilo ga je brdo na stablu)
 

samko

Dobro znana faca
Tu od
19 Tra 2012
Poruka
1,420
Da prilično je odbojnog izgleda za mušterije u mom kraju, tu prolazi samo nešto tipa charte ...
 
B

Branimir

Guest
Pozdrav svima :smile:
Imam jedno pitanje. Posadio sam u bašti krastavac Edona (za ličnu upotrebu) i vodim svaku biljku uz kanap koji ima oko 2 metra visine, s tim što sam planirao da posle izvesne visine puštam i bočne grane sa po neki plod ( I tu se zahebem u odabiru sorte -.neznanje ) Ali krastavac je narastao več oko 1.5 metra a nijednu bočnu granu nije pustio. Tek sad vidim da mu je i osobenost slabo puštanje zaperaka te da je verovatno predvidjen više za plasteničku proizvodnju..
Moje pitanje bi bilo šta da radim kad krastavac dostigne visinu žice od 2 metra. Da li mogu da mu zalomin vrh kako bi puštao bočne grane, da li da se vraća dole ili nešto treće. Šta bi bilo najbolje?
Krastavac je sadjen na razmaku u redu 35 cm a metar izmedju.
Hvala unapred
 

Najnoviji postovi

Na vrh