Re: krmno bilje i travnjaštvo
Alen kaže:
E moj kolega Bogec........
Sad mi je krivo što neidem u tvoj kraj ovaj mjesec, vidim da češ imati para viška pa da ti malo uzmem.
Nego svaka čast bogec!! Bome tu ima bala da boli glava!
sreli smo se u subotu u ždralovima, ja sma išao na predavanja na magisterij a ti prema meni, ja trubnem a ti po mobitelu kopaš :!:
kaj ne dođeš, danas je šanana sa ekipom bio kad sam išao balirat uslužno sijeno, tražili su zgrtač za kupit :!: a ja baš bio na polju tak da dečki nisu dobili gembač il pivu
a ima bala, večina su mi na poljima, ko če to sve izvest doma, tak da ih sam tam nekud šmreknemo
SPENSI
proces spremanja trave u roto bale :!:
pokosi se trava, provene se do određenog stupnja vlažnosti, nakon toga se balira , sadrži određeni postotak vlage, to je isto ko što kod vas meču u silose, to je silaža trava, samo kod nas se to u žargonu zove sjenaža :!: :!: :!:
stupanj vlage je manji ili veči, a određuje se vizuelno, ili na opip, ali je potrebno iskustvo, tako da imamo silaže trava podosta mokre i podosta prosušene.
kad se sprema u bale iako je malo skuplje od silosa, što i ne mora biti, dolazi do toga da sa savakom otvorenom balom imaš frišku krmu, dok kod silosa sa danom otvaranja počinje ulazak zraka u silos i proces razgradnje, zato se pogotovo na manjim gospodarstvima koriste bale, jer su praktičnije
dužina sječke, ako balirka ima noževe ko moja onda je masa nasjeckana na sitno, a ako nema onda je trava cijela
trajnost bale, ako je bala dobro nabijena i omotana ona može izdržati po par godina bez kvarenja
ja koristim još uvijek prvi otkos iz 2008 i nema ni mrvice pokvarenog
klima, jako dobro znam kako to izgleda, i kako zna bit varljivo, a nedaj bože i crno :!: i kod nas ove godine kasni sjenaža, i nisu prinosi kao prošle godine
sijeno je suha masa i tu nema omatanja u foliju :!: