Re: krmno bilje i travnjaštvo
spensi kaže:
@bogec
Izvinjavam se sta te davim, ali tio bi te pitat jednu informaciju.
Ja imam malo problema s terminologijom trava, zitarica itd. ovdje, jer u biti ne znam precizno kako se zovu na hrvatskom.
Sorgo (na talijanskom) je slican kukuruzu. Ide u visinu i do 3 metra nema klipa jeli, i zanimame dali je to u biti sudanska trava. Zasto te to pitam?
Pitam te iz razloga sta sadrzi jednu vrstu toksina koji je opasan u prehrani ovaca, jer ne ostaju gravidne. Jedan tip je napasivao ovce i poslje mu veliki broj ovaca nije ostao gravidan.
Sad me interesira (kako sam doznao) da taj toksin se proizvodi u jednom periodu, sta znaci nije stalno prisutan. Koji je to period ako si upoznat s tim? Da li je prisutan kad je biljka niska ili kad dosegne odredjenu visinu?
Pozdrav.
ma kaj bi me gnjavio, sam pitaj
taj sorgo kak veli bobo bi bilo nekak sorghum iliti sirak , barem tako vuče po nazivu
sirak ako se napasiva jako mali tj ako je manji od pola metra sadrži opasne tvari ali to ovisi od sortimenta, ja koristim sirak grazer n i sudansku travu susu i kad pređu pola metra potpuno su upotrebljive tj ne sadrže opasne tvari
znači za sve vrste životinja upotreba sirka počinje kad on po visini pređe pola metra i onda nema nikakvih problema samo se pokazuje kvaliteta tih biljaka
to kaj se je dogodilo ovcama je greška vlasnika, zbog neznanja ili lakomosti, nije sirak baš za napasivanje, više životinje zgaze neg kaj pojedu, bolje je da im kosi i tako daje, al to je njegova stvar, ali eto tek kad pređe pola metra tek onda smije kositi
siraka ima jako puno vrsta i hibrida, krmni sirak je križanac sirka i sudanske trave, dok sudanska trava je podvrsta sirka ali ju neki po nomenklaturi stavljaju pod posebnu vrstu, ali po izgledu su identični uz par malih razlikica