kawasaki0201
Aktivni član
- Tu od
- 16 Sij 2011
- Poruka
- 3,143
Piljevina mora biti od jele, smreke, bora... jer je kisela, a gnoj pileći kak ti i veli Johabica.
hm...onda svaka organska tvar (pa i piljevina) može izazivati krastice....
ili da se držimo krumpira kao drugog ili trećeg u plodoredu i to sve se da izbjeći...
sve ovisi o površinama i dostupnosti materijala za "zakiseljavanje" zemljišta...mi ovdje dajemo opcije/dijelimo svoja znanja a na svakome je da odabere svoj put...
Mali probaj svake godine na drugom komadu saditi i nebu problema sa bolestima.
Johabice ja čitam tvoje postove i stvarno imaš iskustva sa krumpirima.
Ali mi nejde u glavu zašto je došlo do toga da treba toliko špricat i umjetnog gnojiva koristiti?
Mi svake godine ujesen pooremo komad di če u prolječe biti krumpir,u prolječe bacim dosta stajskog ili svinjskog gnoja koji je pravi gnoj,a ne slama i traktorskom frezom isfrezam na 25-27cm dubine i sadimo.
Nikad ne špricamo niti dodatno pothranjujemo i izvrstan je i zdrav uvijek,a o debljini da ne pričam.
Sadimo jedlu i dezire uvijek.
Poslano sa mog G630-U20 koristeći Tapatalk
A tko to tako pametan veli?
Probaj ići logikom - ako Prašinu pogodije slabo kiselo i lužnato tlo, a u takvom ima obilje kalcija, a količina kalcija je ta koja uvjetuje kakav će biti ph, kako će onda taj dodatak kalcija pomoći da se krastavost smanji?
Ja ću se ubit od objašnjavanja. xD.
Johabica hvala ti na dobrim odgovorima. Samo ti računaš prinos po hektaru a mi po kg posađenim. Koliko ti sjemena posadiš po hektaru da mogu usporediti prinos?
Sent from my XT1092 using Tapatalk