Cijevi sa kapaljkama će podnjeti i puno jači pritisak od 0,7 bara.
Ja znam zatvoriti neke redove kada im ne treba vode, onda sva količina ide na pola plastenika, vidi se koliko je opterećenje pritiska i sve bude ok. Npr, imam tri reda kulture kojoj stavljam dva reda kapajućih a na drugu po jednu, ponekada zatvorim 6 reda kapajućih i sva voda ide u preostale cijevi, vidi se pojačan pritisak, cijevi su jako napete, voda kaplje jako brzo, i sve je ok.
Ili posadim četiri reda samo, više taj dan ne sadim, pustim vodu samo na ti par redova jedno pet minuta, pritisak vode bude ogroman, i sve bude ok,
Uzmi te ventile koji mogu zatvoriti, o tome sam ti govorila, dvadeset ventila je 100 kn, gumice isto nisu nešto skupe, nije to veliki trošak dugoročno, ako uzmeš bez zatvaranja uštedjet ćeš tridesetak kuna - to ti nije dovoljno ni za jedan Quatro sladoled, sladoled pojedeš i nemaš više kuna, a ventile ćeš koristiti dvadesetak godina. Redukcija naravno ide gdje ju trebaš.
Napravi najjednostavnije što možeš, a prema najjednostavnijem ćeš doći tako da si napraviš tako da možeš zatvoriti svaki red posebno, pa govorio si da ne bi navodnjavao sve odjednom nego po sekcijama - to ti daje mogućnost imati jedan vod, a vodu puštati na svaku kulturu posebno. Valjda ćeš biti toliko pametan pa saditi jedan ili dva reda nečega a ne trećinu dužine svih redova nečega, petinu svih, osminu svih....kužiš što govorim?
Uzmi 32 ako tako vele, probaj, cijena sigurno nije neka basnoslavna, 32 je bilo nekih 5 - 6 kn po metru ako se dobro sjećam prije petnaestak godina bila, sada sigurno nije dupla, da i je, nije to neki novac. Ne možeš nešto napraviti a da ne potrošiš neku kunu. Veliš da imaš oko 500 m/2 površine, to je moj najmanji plastenik, ja u njemu imam veći glavni vod, ko što sam rekla, ili je pedesetica ili nešto manje, ali colarica sto posto nije, 32 je colarica ako ne griješim, jel, bar petfrtaljka bi trebala za 500 m/2, ali opet, ti ćeš to navodnjavati preko slavine ili tanka i sigurno nećeš tako moći navodniti cijelu površinu odjednom, nego ko što veliš, po sekcijama. Onda uzmi tu colaricu, kolko košta, stavi redukciju od crijeva na alkaten - to je petnaestak - dvadesetak kuna, i ne kompliciraj.
Što zapravo imaš - kupiti kapajuće, kupiti ventile i GUMICE obavezno, kupiti glavni vod i kupiti 1 redukciju sa vrtnog crijeva na glavni vod - pol cola na col ako sam dobro povezala što želiš, i da, jedan završni čep od cola.
I da ne pišemo novi upis, kapajuće zatvaraš na način da kraj cijevi presavineš - preklopiš pet - šest cm dva puta, odrežeš jedno sedam cm komadić prije toga, tako presavinute na kraju sklopiš - stisneš u obloku slova V i natakneš gore onaj komadić dug oko 7 cm i onda lijepo sve izravnaš, spljoštiš. Kapito? Nikakva druga kemija nije potrebna.
I da, svaku cijev na kraju reda zavežeš za jedan drveni stupić zabijen na kraju reda u zemlju, onako napetu, da je vjetar ne nosi i ne skida s redova. Oko stupića omotaš dva - tri puta i napraviš jedan čvor - jedan je dosta, zategneš ga i kvit.
Kada pustiš prvi puta vodu, uzmeš jedan štap i ideš po redovima i gdje nije cijev uz biljku - dakle na sredine reda, štapom je poravnaš - to, štap, je zato da se ne moraš svaki puta saginjati gdje treba poravnati.
Evo Ante, moj Ante, to ti je cjelokupna kemija, zapravo je sve jednostavno, samo izgleda nedokučivo kada još ne probaš.
Ne brini, bude sve ok, a ako nešto pogrješiš, sve se da ispraviti - popiješ pivu - dvije ili sok manje i za te novce ispraviš lapsus, nije to nešto ogromni gubitak.