Krumpironja
Iskusan lik
- Tu od
- 7 Svi 2010
- Poruka
- 4,194
Je sadio netko krumpir russett burbank i dal se može kod nas negdje kupit?
Red Fantazy odlične kvalitete i uroda,čuvanje oko 8mjeseci.Ranije završava vegetaciju zbog neke bolesti.Tri godine sam sadio tu sortu,ove godine odustao.Stabljika pođe crniti,iz nje ide neka tekućina.Takođe listovi nastradaju,.dobiju žutu boju,imaju točke po sebi ,nešto slično alternariji.Zatim se to širi i za desetak dana cjela cima bude spaljenaDa malo promijenim (dopunim) sort koje uzgajam (bela rosa i arizona), kupil sam vrečicu sjemenskog (ne znam koja reprodukcija) krumpira Red Fantasy. Nisam do sad uzgajal tu sortu. Ima li netko iskustva uzgoja, čuvanja i pripreme jela s tom sortom? Kakva su iskustva?
Na netu sam pronašel nekoliko članaka, a zanimljiv mi je ovaj s linka (doduše strojni prijevod)
Pawsitively Pup-tastic: A Blog for Dog Lovers
Utforska hundarnas underbara värld med vår blogg, fylld med informativa artiklar, hjärtevärmande berättelser och användbara tips för hundägare. Gå med i vår gemenskap av hundälskare när vi firar människans bästa vän tillsammans.hr.vomturmhaus.com
Sadnja na 10 cm dubine mi se čini dosta duboko, a preporučeni razmak od 30-40 cm u redu velik. Do sada sam sadil na dubinu 6-7 cm i razmak do 30 cm.
Sorta Severina ima žutu kožicuSorta Severina ima glatku crvenu kožicu, vrlo je ukusna i lijepo miriši.
Jel to samo navedena prihrana ili je bio i stajnjak kod pripremeDanas posađen krompir ukupno 60kg sjemenski sitnih,i još dodatno rezani,sorta anais, liseta i jerla. View attachment 58440
Od gnojiva stavljeno25kg 15 15 15 ,25kg 8 15 25,I 25kg urea.
U zadnjih dvadesetak godina isprobao sam mnogo sorti.Jerla,Monaliza,Kenebec.Rudolf.Anais,Kondor,Red Lady.Red Fantazy,Liseta,Desire,Tiamo.Marabel,Faluka..Marabel se pokazao kao sorta kuju treba izbjegavati u širokom luku.Veoma loš prinos u sezoni kad je količina kiše bila u prosjeku ili ispod tog.Veličina gomolja bila kao dobar orah.Vrlo moguće da mu i neodgovara nadmorska visina od 950m i sastav tla crnica pomješana sa kamenčicamaKako bi ocjenili marabel?
Pitanje je bilo..kako bi ocjenili Marabel..a ne samo prinos.U zadnjih dvadesetak godina isprobao sam mnogo sorti.Jerla,Monaliza,Kenebec.Rudolf.Anais,Kondor,Red Lady.Red Fantazy,Liseta,Desire,Tiamo.Marabel,Faluka..Marabel se pokazao kao sorta kuju treba izbjegavati u širokom luku.Veoma loš prinos u sezoni kad je količina kiše bila u prosjeku ili ispod tog.Veličina gomolja bila kao dobar orah.Vrlo moguće da mu i neodgovara nadmorska visina od 950m i sastav tla crnica pomješana sa kamenčicama
Upravo to ja pričam adminima..u čemu je problem napisati lokaciju u profilu.Neki forumi imaju pod obavezno..:nije isto posaditi u to vrijeme u Međimurju ii Dalmaciji..Podjeli lokaciju da znamo dojti čeprkati
Samo toJel to samo navedena prihrana ili je bio i stajnjak kod pripreme
Ima.Pozdrav, oprostite ako smaram.. da li ima šanse negdje u Hrvatskoj da nađem Kennebec.. Ubih se, nigdje ga nema.. Inače sušu podnosi neviđeno kod mene i koristimo ga sve.. Pričao sam sa nekim Španjolcem, kako tvrdi oni ga u Galiciji najviše uzgajaju.. Da li ima neki bitan razlog što ga nema kod nas?
U BiH manje više sve trgovine imaju u prodaji Kennebec.Novost ove godine je uvoz Kennebeca iz ŠkotskePozdrav, oprostite ako smaram.. da li ima šanse negdje u Hrvatskoj da nađem Kennebec.. Ubih se, nigdje ga nema.. Inače sušu podnosi neviđeno kod mene i koristimo ga sve.. Pričao sam sa nekim Španjolcem, kako tvrdi oni ga u Galiciji najviše uzgajaju.. Da li ima neki bitan razlog što ga nema kod nas?
Bjelo meso Romano.Rudolf.Ricarda.a dobro se skladišteVolimo ga i mi.. ne samo zlatice.. Pokušavam po opisima sorti da nađemo sličan, ali nemam baš neke sreće.. Volimo ukusan krumpir, bijelog mesa, svestrane upotrebe, dobro da podnosi sušu, da nisu klikeri, dobro skladišti.. teško je sve to naći..