To kod mene već godinama dolaze u plastenik za rajčicu dva puta godišne. Prati se neki virus sad se baš ne mogu sjetiti koji a neda mi se tražiti,inače karantenski,dakle je toleranca nula,uzimaju se uzorci,radi zapisnik i šalje na analizu.I to nije nikakav problem.Problem iskrsne tek kada dođe nalaz,ukoliko bude pozitivan. A uvijek dođe za dva-tri tjedna. U tom slučaju se sav nasad eliminira,neutralizira,baca,uništava-shvatio si,jel?a nitko mi ne zna reći tko će mi u tom slučaju isplatiti odštetu.Jer virus može doći samo sjemenom-nikako drugačije pošto u Hr još nije zabilježena pojava.To ne znači da se odšteta neće dobiti, (iako sasvim lako može ispasti da i neće),ali od koga,na koji način i koliko-svi,ali baš svi koji su do sada bili kod mene-pojma nemaju.A ima i veći problem-karantena je,uobičajeno-četiri godine.To znači da ja ne bih u te četiri godine mogla u plastenicima saditi ništa iz porodice solonaceae-dakle-niks papričice,paradajziči,krumpiriči,parliđaniči.Po zakonu bi se trebala isplatiti odšteta za četiri godine proizvodnje-ali...zakon je jedno,provedba drugo.A i pravila plodoreda odmah pobijaju tu mogučnost,jer po njima niti ne smiješ saditi više u monokulturi,a ja to radim.Mslim,istu porodicu jedanaest godina.A vjeruj da će me imati pod nadzorom ako me bace u karantenu.I onda,zašto imam plastenike od dvijesto kuna/m2,Da u njima sadim mrkvu?I nikoga neće biti briga od čega ću živjeti.
Tako sam ja ove godine malo porazmislila,otkazala im suradnju za nadalje,neka si nađu drugu budalu koja će im dozvoliti pristup na svoje privatno vlasništvo.Za sada su rekli ok.Ak me slijedeće sezone ne lupe nekim zakonom po nosu,vjerojatno sam ih se riješila.