• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Krumpir

vlč.puknuti

Iskusan lik
Premium
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,641
kad u ovo doba na krumpirim tjeraju tj rastu novi mladi , čak se i cima mladi ..kako to zaustaviti?
 

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,151
I mene to zanima, jako čudna pojava ove godine. Gomolj, tj. krumpiri ispod zemlje klijaju već sad.
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
kad u ovo doba na krumpirim tjeraju tj rastu novi mladi , čak se i cima mladi ..kako to zaustaviti?

Napravi desikaciju , jer mlada cima će potaknuti bobičavost, a i fitoftora može napraviti grdu zarazu gomolja u ovo vrijeme, koji onda u skladištu gnjile.
 

samko

Dobro znana faca
Tu od
19 Tra 2012
Poruka
1,413
Kod nas 90% krumpira povađeno, ja evo sad vadim ali trebalo se prije 2 tjedna.
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Da.

Može i malčiranje, no nije najidealnije -. postoji mogućnost aktivacije koljenaca i izbijanja opet mladih stabljika ako bude dovoljno vlage u zemlji.
I tamo gdje kotači pritisnu cimu u jarak, malčer je neće baš uloviti
U svakom slučaju, i to je puno više nego ništa.

Imaš još jedan jeftin način za uništenje - samo ne mogu reći koliko će se nitrata spustiti u gomolje - napraviš suspenziju ureje od 10% - na sto litara vode deset kila ureje, pošpricaš po najjačem suncu, i riješio si cimu - za par dana bude mortus.:biggrin:
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ih, bila je nekada Basta - nije ulazila u biljku, palila je samo ono na šta je bila aplicirana - dvijesto dvadeset kn/l, 2 l/ha - ali to je bilo pred desetak godina.
Ne znam je li još na tržištu, a nhe sjećam se niti aktivne tvari, ako je dobila zamnjenu ili generika.

Sa urejom je prokušani recept - ja sam za.ebala pol hektara krumpira sa manjom dozom - nebuš vjeroval - 05. 07. se komplet osušio - ove moje doma su skroz čudom se čudile - pa kaj se dogodilo tom krumpiru, kaj se dogodilo tom krumpiru.....a ja šutim i ne govorim ništa do jeseni. A bolje da nisam ni tada.....još su mi živo u sjećanju svi epiteti i životinjski svijet koje sam dobila. Već trideset godina. :icon_rofl::icon_rofl::icon_rofl:
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Hvala lijepa, Jo. :drink:
Meni je po krumpiru problem korov. Loboda i još neki drač, ne znam kak se zove, zrasteju jako veliki i debeli. Obično pokosim s mtk kosilicom, nažalost samo ono iznad vrhova, ali to neposredno pred iskapanje. Inače ponovno zraste. :(
 

brle

Aktivni član
Tu od
9 Sij 2013
Poruka
637
Nebete vjerovati ja ram vidio covjeka kako brenerom pali za tjedan dana zemlja je bila gola bez icega,naravno radi se o maloj povrsini.
 

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,441
Ima Baste i sad. U vinogradima najvise koriste jer nije potrebno opljevit, cak sto vise opljevi se Bastom jer ne ulazi u korijen pa ocisti cokot ispod prve zice. Samo je preskupa. 4-5 litara na ha preporucaju
 

Muki

Član
Tu od
31 Ožu 2014
Poruka
218
Pozdrav svima,Ispričavam se ako sam na krivom mjestu postavio pitanje.Danas sam vadio krumpir sa traktorom i konjskim plugom na ovakav način.https://www.youtube.com/watch?v=jc1mcWakLP4
https://www.youtube.com/watch?v=pKsT6nDes4g
Zanima me dali je netko od vas pokušao vaditi krumpir na ovakav način.Ja sam danas pokušao išlo je dobro no međutim jedini problem je bio što njiva nije baš ravna pa mi je plug nosilo u stranu pa je bilo malih poteškoća.Zanima me ako je netko radio ovakvim načinom kako napraviti da plug ide ravno kao ovi na videu,tj što sam krivo napravio.Hvala svima. :(handshake):
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Angažiraš mene kao plug majstora. :icon_mrgreen:

Takav plug sam od sebe ne ide ravno, moraš se izvještiti i steći praksu - kao sa biciklom..
 

brle

Aktivni član
Tu od
9 Sij 2013
Poruka
637
Ja vadim tim plugom vec godinama.
Traktor treba voziti tocno izmedu reda,ja zakacim za polugu desnu i po potrebi se moze dici ili spustiti tako da ide dobro,tocno po redu.
Dobro je ako imas onu polugu poprijeko sto se montira kao kad kacih neki stroj neki je koriste i za vuci .
Na nju oslonis plug povezes lancima i to je to.
Autom je malo teze jer ako je tvrda zemlja zna malo sjeci.
Upravljas tako sto naginjes plug lijevo ili desno po potrebi.
Brzo se uhoda a vrlo je jednostavno.
 

sumadinac

Član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
815
Zdravo svima,u velikoj sam nedoumici oko vadjenja krompira,naime susa ga je dobro ubila,i trenutno vecina je iste krupnoce kao i kad sam ga posejao,nadje se tu i tamo po neki krupniji primerak al slabo,pre neki dan sam izvadio 6 vrsta po 100m i odatle je bilo svega 90kg krupnog pa vidite kolika je steta.Pre 15 ak dana je pala odlicna kisa i gotovo pozutele biljke su se povratile i krenule da rastu,cak je veliki deo njive i procvetao,dosta krompira je proklijalo,ima cak i dosta novih biljaka,krtole rastu al takodje ima i puno mladih a ponegde je i iz nekih starih krupnih proniko po nekoliko malih nalik grozdju.Dal vaditi odma ili pustiti da jos radi.Buni me sto polovina,,strucnjaka,, koje sam pitao kazu vadi a druga polovina kaze ostavi da se ukrupni.Inace sorta je dezira.
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
A bude to teške jebade kada povadiš.
Sve novonaraslo neće stići fiziološki dozreti obzirom da je Desire jedna od najkasnijih sorti a već smo dobro ušli u deveti mjesec, tako da novonaraslo neće biti niti u fazi tehnološke zriobe, većinom duboko ispod toga.
Prilikom vađenja će se kožica oštetiti, a takvi - mladi - gomolji nemaju potencijal zacjeljivanja rana, potrebnog za skladištenje, a niti izbalansiran kemijski sastav bjelančevina, ugljikohidrata, minerala koji bi i bez oštečivanja omogućio čuvanje na duži rok.

Izvadi šta imaš, proberi fiziološko zrelo i pospremi, ostalo kako bude - potroši čim prije.

Ako ostaviš u zemlji, svi će ti fiziološki zreli gomolji proklijati i izgubiti nutricionističku kvalitetu, jer će šečere i bjelančevine iskoristiti za stvaranje nove biljke - zelene mase, i nove gomolje. A novonastalo će biti upotrebljivo na krati rok.
Hmmmm - ne bude li do Dana mrtvih mraza a bude toplo vrijeme........ali ja ne bih izigravala heroja, jedino ako to šta je rodilo prije nije neka beznačajna količina, pa neke štete ionako neće biti ako i to malo propadne.

Uglavnom, baš sa Desireom sam imala takvu situaciju prije dvadesetak godina - eh, kada se to bralo kombajnom, natrgali smo se cime i klica sa gomolja, urod je bio dobrano povećan, ali sve mlado zguljeno i u konačnici većina neutrživa - ili istrunulo ili se smežuralo kroz kratko vrijeme skladištenja zbog nedozrelosti.
 

Zoki ticić

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
2,734
Baš tako slično se i meni dogodilo sa desire-om ove godine. Od 25 kila sjemena nabrali smo oko 900Kg krupnog što po meni nije loše i oko 250Kg sitnog a bilo je i jako puno novonaraslih sitnih. Povadili smo ga odmah početkom kolovoza. Koji je mogući razlog tih mladih sitnih krumpira?
 
Na vrh