• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Krumpir

Bratko

Iskusan lik
Tu od
26 Velj 2014
Poruka
777
Posadil sam bela rosu moje sjeme ostavljeno od prošle godine. I dalje namjeravam saditi bela rosu jer to je dosta ukusan krumpir, rani, dobro se čuva i dosta dobro rodi odnosno ono kaj rodi je krupno.
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Hvala lijepa.
Kod odabira koju sortu bum kupil, sam gledal da je što otpornija na bolesti i da se dobro čuva. Sorte koje zahtjevaju hladnjaču za čuvanje su odmah otpale. Također mi se čini da meni ( i ostalima koji ne špricaju protiv bolesti) više odgovara rani krumpir. Ako ga zahvati plamenjača, obično više nema značajnijeg utjecaja na rod.
Kad si iskapal ovu bela rosu koju si ostavil za sjeme? Jel bolje iskopati ranije kad je još vruće, ili ostaviti u zemlji dok se temperature ne spuste ispod 20°C?
 

Bratko

Iskusan lik
Tu od
26 Velj 2014
Poruka
777
Vadili smo u 8 mjesecu, a kad je žena prebirala izdvajala je za sjeme. Taj namjenjen za sjeme stavljamo u gajbice od voća i do proljeća se lijepo naklije. Prije sadnje izdvojimo one sa nitastim klicama i sve loše.
 

jossip

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2019
Poruka
886
ja sadim sortu desire, krajem 3. mjeseca, evo do sada ga držim u podrumu i ne kvari se, lagano pušta klice ali nije zelen tako da se može jesti, vadim ga početkom 9. mjeseca kada velike vrućine prođu i stavljam ga na tavan da ga vjetar prosuši nakon toga ide u podrum na spavanje
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Hvala obojici. (y)

Mi nakon vađenja ostavimo krumpir na prikolici. Nakon 2-4 tjedna, ovisno o vremenu i drugim poslovima, ga sortiramo. Sjemenski stavljamo u plitke gajbice, jako debeli u veće gajbice, a srednji i svinjšak na zasebne hrpe. Ostavljanjem na prikolici neki krumpiri počnu truliti i njih kod sortiranja izdvojimo.

Nekad, kad sam živel s roditeljima, krumpir smo vadili početkom rujna, a sad žena nema živaca čekati i obično ga vadimo u drugoj polovici kolovoza. To ima prednosti kod samog vađenja. Obično je u kolovozu zemlja suha i lakše se vadi. No, u rujnu su ipak niže temperature i krumpir bi se u zemlji malo ohladil.
 

jossip

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2019
Poruka
886
ja znam ljude koji vade krumpir u 10 mjesecu, ne znam točno kada vjerojatno početkom ali znam da je 10 mjesec, nisam ih pitao zašto tako kasno vade ali sade ga puno pa im tada ostane samo zdravi gomolj i pretpostavljam da je zbog toga, možda ima netko ovdje da vadi tako kasno pa da kaže razlog
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Točno je da se veli:"krumpir se sadi bos, a vadi u čizmama". No, ima jedan "mali" problem. Ako se raskiši, onda si u bedu.
 

jossip

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2019
Poruka
886
pa koliko pratim te ljude oni stalno vade u sličnom vremenu i do tada padnu dobre kiše, oni pričekaju 6,7 suhih dana i kreću sa vađenjem, ja sve trčim da izvadim prije jesenskih kiša oni mrtvi hladni čekaju 10. mjesec, moji prvi susjedi vade početkom 9. mjeseca kao i ja, sigurno da tada imaju najzdraviji krumpir jer ne bi tako hladnokrvno čekali 10. mjesec to je jedino što mogu logično zaključiti i vjerojatno čekaju hladnije dane za skladištenje
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Jossip,
sigurno si u pravu, ali rizik je prevelik da bi čekal tjedan dana lijepog vrijemena u listopadu. Osim toga onda je berba kuruze i sijanje žita. Kad sve sagledam, rujan je po meni pravo vrijeme za iskapanje krumpira.
 

jossip

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2019
Poruka
886
krumpir zasađen prije par dana, sorta desire sjemenski i neki žuti podrumski, pognojeno stajskim gnojem
 

Prilozi

  • Fotografija0057.jpg
    Fotografija0057.jpg
    151.6 KB · Pregleda: 34

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
2,652
Ja posadil u utorak, sorte carrera i monte carlo, uz pomoć "jeftine radne snage" ;)
IMG-20190402-WA0002.jpg
 

Ante2

Aktivni član
Tu od
12 Tra 2012
Poruka
172
Moze preporuka za hebricid, kumpir je nikao, sencor nebih jer sam cuo da je perzistentan u tlu a poslje kumpira bi sadio ,salatu, spinat, rotkvice i slicno.
 

raskriski

Član
Tu od
19 Tra 2014
Poruka
108
svima na forumu želim sretan i blagoslovljen Uskrs.
Recite mi da li se nešto dobije ako kod sadnje krumpira povećam razmak između redova sa 65 na 70 cm, i kako to ferguson podnosi, mislim da li je poslije sve u redu kod nagrtanja, špricanja i sl.
 

mali

Dobro znana faca
Tu od
17 Velj 2015
Poruka
2,968
Ovako od tolike kiše nepogode evo i ambrozije u krumpiru jel ima što za prskat .
Ima je podosta taman krenula a s njom i trava.
 

Jovek95

Član
Tu od
11 Tra 2012
Poruka
49
Basagran ili Benta Super-iako nema dozvolu za krumpir ista je količina aktivne tvari :unsure: dvaput po litru na hektar nakon 5-7 dana. Za travu lako,Pantera,Fusilade forte,Focus Ultra. Može i kasnija primjena,al paziti na karencu ( cca 90 dana ).
 
Na vrh