• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Krumpir

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Kakve su ti jutarnje temperature? Krumpir možeš saditi dok je temperatura zemlje na 10 cm dubine 8 stupnjeva, ...
Ne mjerim temperaturu zemlje, ali pratim na DHMZ podatke za, meni najbliže, mjerne stanice, KR i VŽ. Podaci su za tri mjerenja dnevno.
Koliko dana uzastopno je potrebna temperatura viša od 8° kaj moremo smatrati da je zemlja dovoljno topla?
Ove godine, prema dostupnim prognozama, izgleda pri meni ne bu ni par grmica u vrt moći posaditi do kraja ovog mjeseca.
Temperature tla 2021-03-13.jpg
 

Gerd1987

Aktivni član
Tu od
17 Velj 2020
Poruka
106
Dva dan južine čuda čine, baš mi fino napreduju. Javlja neku hladnu frontu sa jutarnjim minusima cijeli tjedan. Navukao sam i treći sloj agrila, tako da sam sad pokrio 3000m2 sa troslojnim agrilom i mislim da nema šanse da ga uništi. Svi jedva čekamo proljeće i da nam malo zagrije. 😄 20210314_111546.jpg
 

Ante23

Aktivni član
Tu od
9 Lip 2018
Poruka
694
Super.. A eto baš za inat ova godina nije za mladi krumpir.. Dosta je hladno kroz ovaj mjesec a ni daljnje dugorocne prognoze nisu bajne.. Ja sam dio svog pokrio jednim slojem.. Otkopao sam neki dan jednog, ima klicu s razvijenim korjencicem duzine 3-4 cm, to je sađeno prije 2 tjedna, dok ovaj koji sam sadio prije tjedan dana koji mi ne ide kao za mladi nisam uopće pokrivao, on kad nikne nikne.. A budući da je bilo mogućbosti ko što se i pokazalo da će biti dosta kiše pitanje kada bi se posadio kasnije.. Računam bolje da je on u tlu nego u kašeti. Samo da se tlo previše ne ohladi i sve će biti dobro! 😁
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Kaj da se veli, kaj da se dela....
Tamo negdje oko pol dva jutros probudih se ja, i idem van pogledati, onako, nagrenem kućni haljetak a noge gole u natikačama i to mi je najbolji termometar za procjenu koliko minus može biti. A pomaže i vizuelni pogled na travu - jel kristalići tek po njoj svjetlucaju, ili je već inje, pa je li u Nininoj kanti kod vratiju iz koje pije vodu već oblak leda......a kad ono, od leda ništ. Nego snijeg. Pada, pokrio već svu travu, samo dio dvorišta koji je asfaltiran i popločen je čisti, toplina još djelovala pa se topio kako je padao. I divila se ja snijegu u prvo proljetno jutro malo vremena pa u krevet. A muž mi ujutro veli dok smo išli u plastenike raditi - jesi li pogledala krumpir? Nisam. A je malo namrznuo. Par metara vanjski redovi uz parapete i metar - dva od zadnje strane uz čeonu ploču.
Ups.
Ajde, nije ko prošle godine, ovo je sada zbilja neznatno u odnosu na onda kada su oba vanjska reda totalno otišla, i nijednoj biljci nije smrznula stabljika, samo pokoja liska na listu.
Koliko prikazuje povijest temperature, navodno je bila petica u minusu jutros.
Dobro smo prošli, više sreće nego pameti.Još pola stupnja i bilo bi - ah, ja sam prevelika cura da plačem zbog nekog problema, ali ne bih se ugodno osjećala.
Eno ga sada tamo, a smo ga pokrili, umotali ko malu bebu za sljedeću noć, gledam, prikazuje za Čakovec minus četri za ujutro, ali odavno sam prestala biti hazarderka - sigurno je sigurno.

Kako je dečki, vi koji ste vani posadili, kakve su vam temperature bile ovih dana?
 

Gerd1987

Aktivni član
Tu od
17 Velj 2020
Poruka
106
Johabice mogu misliti kako ti je bilo kad si snijeg vidjela. Ovo je totalno ludilo od vremena. Vidjevši da javlja hladno vrijeme navučem i treći sloj agrila misleći da će tako biti potpuno siguran. Prekjucer ujutro -3, dođem popodne s posla, odgrnem taj agril i imam što vidjeti, gdje god se naslonio na krumpir, tu mu je spržio listove, vjerojatno se stvorio kondenz s donje strane agrila i onda ga smrzlo i spržilo listove koji dodiruju listove. Vidjevši to, zgulim dva sloja agrila 3000m2 i odlučim prskati vodom po jednom sloju, jer je sljedeću noć javilo još jači led a momci koji su tu noć prskali po jednom sloju agrila nisu imali nikakvih oštećenja. Sljedeća noć je bila još gora, u 22.30h temperatura ušla u minus, upalim pumpu i dežuram cijelu noć, u zoru temperatura -5, smrzlo sve prskalice, nijedna ne vrti, uzeo štap i od jedne do druge tučem i razbijam led i ostavim da radi pumpa do 8h. Mokar, smrznut povlačimo se kući, poslijepodne vidim da nikakvih oštećenja nema. Sreća je trajala samo do 20h kad je i sinoć ušlo u minus, ponovo palim pumpu, hvatam se za glavu, nikad nam nije led došao u 20h, međutim nekim čudom se naoblači oko ponoć i temperatura iziđe iz minusa. Uglavnom pumpa izdržala i prskanje po jednom agrilu uspjelo, jako puno truda i muke uloženo, sljedeći tjedan ponovo javlja niske temperature...
Oštećenja koja vidite na slici su od večeri kad sam imao navučeno 3 sloja agrila.
20210320_092030.jpg
 

Ante23

Aktivni član
Tu od
9 Lip 2018
Poruka
694
Moj još na sreću nije niknuo, ispod jednog sloja agrila, nadam se da će kroz slijedeći tjedan kada najavljuju i konačno zatopljenje..
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
A živote.....
To samo mi zadrti entuzijasti imamo volje i snage za sve što nam život priredi a da ne svisnemo od muke.
Koliko je truda i vremena koje bi trebalo biti naše slobodno uloženo da bi smo došli do nekog uroda, i onada, kada izađeš na tržište i zataržiš neku pristojnu cijenu koja kompenzira sve uloženo - i financijski i fizički i psihološki - netko bekne i rekne - Kaaajjjj? jedi si ga sama.

Dobro je, je da imaš neka oštećenja, ali to će se brzo oporaviti ispod agrila kada utople noći.
Pojedine liske na listovima su dobile, no, vjerujem da bu sve ok.
Inače sam protivnik folijaraca jer mi je iskustvo davno reklo da cijenovno ne daju zadovoljavajuću kompenzaciju - trebalo bi duple i troduple doze od onih deklarativno preporučenih da se postigne neki efekat, a to bi onda financijski bilo veoma skupo, ali za ovo bih se ja odlučila na mikroelemente sa aminokiselinama, po dozi na deklaraciji nekih 250 - 300 kn , oko 2l/ha, i ubacila bih dodatno magnezij nitrat tekući - oko 130 kn jedan po ha.
Može to i za manje novaca odradiš li to ručno, ideš sa 25 ml/10 l vode pa onda može i 25 ml i mg folijarca, i usmjeriš uski mlaz direktno po biljčicama - trošiš puno manje vode, i folijarca, jer je ionako beskorisno ono što pada po zemlji.
Ako imaš volje, vremena, potrebe.....ako imaš onu acu električnu špricu leđnu, 16 litara, ubaciš 40 ml jednog, 40 ml drugog, i udriš pješice, uzmeš Scudo, mislim da je 160 kn litra, mislim da je talijansko, ali to je kvalitetnije od ostalih, i tome vjerujem, nekim folijarcima ne vjerujem ni u tragovima.

Moj još na sreću nije niknuo, ispod jednog sloja agrila, nadam se da će kroz slijedeći tjedan kada najavljuju i konačno zatopljenje..

Imaš sreće, ne boli glava. :)
Da, vele da će kroz nekoliko dana noći utopliti, tamo krajem idućeg tjedna.
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
@DARIJUS, a ništ, svakoj boli lijeka ima, ako bude minus sedam budemo otišli u plastenik i opalimo jedan vrući seks od pol jedan do sedam ujutro.
A onda već polako izlazi sunce...... :)

Ostao je pokriven od sinoć, ne skidam dok ne vele da bu nula.
Interesantno, kada je krumpir manji isti minus lakše podnosi - ne šteti - nego dok je već veliki.
Razmišljala sam zašto je to tako i jedina logika koja drži vodu po meni je to što dok su biljke još malecke i bliže tlu, tloplina koju tlo akumulira preko dana ide noću prema gore i na manjoj visini je veća, hladan zrak se spušta od svoda plastenika prema dolje, i blizu tla topli zrak neutralizira hladan i štiti male biljke. Čim su biljke veće, kako sve više pokrivaju tlo, manje se topline akumulira preko dana u tlu, a noću se toplina koju ispušta ne može popeti dovoljno visoko iznad listova jer je hladan zrak jači.
Tako nekako - nema dovoljno toplog na visini velike biljke da mješanjem sa hladnim ostane na toj visini u plusu. I onda mrzne.
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
(y) (y)(y):love: Ovo je za post sa slikom krumpira.

Kad sunce izlazi, temperatura je najniža, a u sedam hjutro bute se najljepše zalaufali i zagreli :love: pa bila grehota stati da krumpir zmrzne. (n) Bolj da zmrzne nekaj drugo. :hahah:

U pravu si, zemlja sprečava jače stradanje od mraza. Prije nekoliko godina smo dan prije jakog mraza ogrnuli, ali baš pošteno, krumpir. Jedan red je bila druga sorta i bil je još premali za ogrtanje. Taj koji je bil ogrnjen tak da ga je samo par cm bilo iznad zemlje je malo nastradal, a ovaj kojemu je malo falilo za ogrtanje, je pošteno izmrzel. Oporavil se jedan i drugi, ali je neogrnjenome trebalo puuuno više vremena.
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
I, Kada bude sađenje?
Kod mene danas toliko puše da mi je vjetar odio osam napunjenih kontejnera pripremljenih za sjetvu, zaboravila sam na njih,ostali preko noći vani. Plastenike je drmalo, ajd, moji su stabilni, nema straha, ali bilo je baš grdo.

Vidim da moji mještani pripremju oranice za sadnju, rasijavaju umjetno , a kada će krenuti sađenje, valjda ovih dana, kada noći utople.
 
Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,292
A neznam, moram i vrt prije pofrezat, ali i kod mene puše da to nije normalno, mislim da budemo onaj tjedan nakon Uskrsa. Uzel sam istoga ko i lani neki. I baš se super pokazal.
 

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,192
Kod nas u Ogulinu prije 15.04. mislim da nema smisla staviti krumpir u zemlju..., a plastenika je zanemarivo..
@Kupljenec kaj si raketom bacio krug do Ogulina po krumpir ili ti prijatelj Miro dopeljao?
Ja bih rekao kleopatra...
 

Ante23

Aktivni član
Tu od
9 Lip 2018
Poruka
694
Di nabavljate cijevi za navodnjavanje, ove perforirane i one koje dovode vodu do njih, koja opcija je najpovoljnija?
 

Najnoviji postovi

Na vrh