• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Krumpir

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504

iwanho


Koliko kila si zasadio i na koliko kvadrata?
Ne znam koliko kila. Posadili smo 2 reda belarose i 4 reda arizone. Redovi su duljine 50-ak metara. Belarose je posađeno malo više od 3 gajbice, od one 4 na sliki.
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Da mi je netko rekao da ću u mjesec dana tri puta u plasteniku pokrivati krumpir, od toga jednom 04.04., bila bih mu rekla da se razišao sa mozgom.
Gledam danas prognozu na tv, za moj kraj prikazuju za sutra ujutro -1.
Za utorak danju 4 i sljedeće jutro -3.
Trenutno je desetak stupnjeva, rastrgano oblačno, šta će se dogoditi do jutra - vidjeti ćemo.
Razmišljala sam pokrivati danas ili sutra, Uskrs je....nije da se bojim -1, ali ako se sutra temperatura ne digne iznad četvorke po danu, ne bih mogla pokriti bez velike štete. Sada je krumpir već toliko visok da je počeo poljegati na jednom mjestu, i ako to izgazimo sve, bilo bi "veselja", ovako smo razgrnuli dva srednaja reda, napravili prolaz za izvući agril od početka do kraja plastenika, pa smo digli bočne stranice i s vanjske strane oboje istovremeno razvlačili agril od sredine prema van svako sa svoje strane. Dvije 17 gramske, nek se nađe za onu minus četvorku koju neka prognoza predviđa za srijedu.

Krumpiraši, u stav "spremno", kako se čini, dolaze nam opet grdi dani. Trešnjice i breskva lijepo cvatu. Do danas.
 

Ante2

Aktivni član
Tu od
12 Tra 2012
Poruka
172
Imali kakve razlike u kvaliteti gnojiva od petrokemije 7 20 30 i yara mile 7 20 28?
Cijene su slicne oko 120kn po vreci, za yara milu complex znam da svako zrno sadrzi sva hranjiva i za fosfor da dolazi obliku orto i polifasfata te omogućava najvišu iskoristivost i učinkovitost fosfora dok za formulaciju 7 20 28 nisam nista konkretno uspio nac.
 

jossip

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2019
Poruka
886
Posađen prije tri dana, pa ćemo vidjeti kaj bu. Opet ćemo piti tablete za smirenje, sve je u cvijetu a vraća se zima. Ovo više nije normalno.
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
A dobro, to što nije još na nicanju, da je i jače od -3, nije problem.
Ja sam oko jedan izašla provjeriti termogene i količinu lože u paprici i paradajzu, još nije bilo leda na travi, ali u 5 se već sve zabjelilo. Termogeni su radili dosta, veli mi muž da je doljevao lož ulje iz manjih kanti u velike jer se dosta potrošilo već do 3 ujutro - mi to hodamo naizmjenično po noći kada budu jače mrazne, još pamtimo kada je termogen zaštekao u paradajzu prije par godina i temperatura tik iznad biljaka pala na -1, u zadnji čas ga je muž upalio ručno. Kako, odkako je gorivo otišlo na 6 - 7 kn više nismo grijali na temperaturu na kojoj biljke rastu nego samo na preživljavajuću, više ne punimo 1000 litarne tankove, ložu dovozimo u manjim kantama po potrebi. Ove godine su se te potrebe odužile za naježiti se, ovoliko dana još nikada nismo dogrijavali - najčešće 8 - 10, niti imali krumpire pokrite agrilom. Mogli smo komotno uzeti tisuću litara i još bi usfalilo.
A dobro, tako je kako je.
Čekamo srijedu, vele da će biti prijelomna za ovaj tjedan, a možda i četvrtak ujutro u mome kraju.
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Mojemu je danas 8 dana od sadnje. Ako bu u srijedu -6 kak najavljuju kod mene, to znači kod zemlje do -9 bojim se da bu stradal. Ostaje nam samo čekati i nadati se da nebu baš cijela noć vedra.
 

Ante23

Aktivni član
Tu od
9 Lip 2018
Poruka
694
Moji su počeli nicati, pod agrilom a bome već i oni koji nisu pod agrilom, tih je niklo malo, razmisljam da ih zatrpam zemljom, ovi pod jednim slojem agrila ne znam koliko mogu podnijeti.. Ne znam vise sto reci iskreno na ovo sve.. Bademi već imaju plod.. Dolazi snijeg u 4. Mjesecu do obale jadrana a jos je gore ono sta slijesi nakon njega.. Ako nam bura ne stane puhati mozda se mpzemo izvući..ali ako bude tiho.. Bojim se da će uskoro nestati ovaj način bavljenja poljoprivredom jer ove stvari koje se događaju nisu niti blizu normalne i ne znam uopće je li ikad bilo snijega tu u 4. Mjesecu.. Stari kažu ma neće već je 4. Mjesec dug je dan bla bla bla.. Nije im jasno u što se ova klima pretvorila. Sve me to više manje frustrira i odbija od same poljoprivrede nažalost. @johabica na kraju zapravo ispada da ćemo sve uzgajati u grijanim plastenicima..
 

Ante23

Aktivni član
Tu od
9 Lip 2018
Poruka
694
I oni iznad i oni ispod agrotekstila dobili su svoje
 

Prilozi

  • IMG_20210405_125153.jpg
    IMG_20210405_125153.jpg
    59.9 KB · Pregleda: 24
  • IMG_20210405_125150.jpg
    IMG_20210405_125150.jpg
    119.8 KB · Pregleda: 24

goran1985

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2013
Poruka
617
Od zadnjih deset godina samo par puta nije bilo mraza u travnju.
Ja bi rekao da nije do klime nego do nas što sadimo sve ranije.
 

Ante23

Aktivni član
Tu od
9 Lip 2018
Poruka
694
Tako je.. Računam nekako ako posadim kasno dođu velike vrućine.. A onda posadim ranije, pokrio sam agrotekstilom sad ne znam koliko on uopće pomažr ako je jednako i vani i unutra.. Što se tiče sada ovih krumpira otkopao sam malo u tlu dio cime je zdrav, e sad on će iz tog dijela baciti ili ponovno iz gomolja i kako im mogu pomoći?
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
@ Ante, tebi je je to jako namrzlo.
Gdje imaš posađeno? Kolika je bila temperatura?
Meni je u plasteniku bez straha i - 4 dok je krumpir još sasvim mali i ne pokriva zemlju, sada je to već puno iznad koljena i odavno zatvoren sklop, bojim se da bi i vanjska dvojka u minusu unutra napravila nepopravljivu štetu. Zato smo navukli dva agrila.

Muž je upravo otišao po novu turu lože, popili su termogeni u paprici i paradajzu skoro sve.
Gledam prognozu, do petka prikazuje jutarnje minuse.

U polju je kod mene bila uobičajena sadnja krajem ožujka. Sada je veljača sve toplija, kao i početak ožujka, pa ne da mira, ljude vuče polje......
 

Ante23

Aktivni član
Tu od
9 Lip 2018
Poruka
694
A ne znam na žalost kolika je bila temperatura, u zaleđu šibenika, polje koje se nalazi između dva brda, u šibeniku je jutros bilo 2 na 2m visine, sad gore je možda bilo - 2 na 2 metra visine a pri tlu.. Ko zna. A posadio sam jer kad dođu užasne vrućine koje dolaze rano unište ga jer ih ne podnosi.. A o suši nećemo ni pričati, na sreću to je manji dio, veći dio posađen je tjedan kasnije i ponikao je tu i tamo poneki.. Nadam se da nakon ovog vala kroz slijedeći tjedan više neće biti hladnoće.. Ali dobro, sad bar znam da neće smrznuti kroz ovaj tjedan 😅Koja je procedura sada?
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ako nije smrzlo totalno Drin ili slično, doza nade, i čekanje . Ureja uz biljke za podizanje lisne mase. A što drugo.....
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ljudi moji, tek je sedam sati a kod mene je samo 3 stupnja.
Što li nas čeka do jutra, da mi je znati.
Vidim da se oblaci opet trgaju tamo od zapada i sunčeve zrake se naziru, ne bude dobro ako se sasvim razvedri.
Noćas ne bude spavanja, kontrola termogena bude svaku uru vremena - ne zato jer bi se mogli ugasiti, sada smo već sigurni da rade bez greške, nego koliko su popili i treba li hitno u tri ujutro juriti na benzisku.
 

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,218
U Zadru, kad sam krenuo s posla 15,o5 sati, je bilo 3 stupnja.
Jučer pregledao krumpire, sramežljivo su krenuli van, e sad što bude noćas to predstoji još za vidjeti, ali svakako im ne bude lako.
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Upravo sam odgledala vremensku prognozu, kod mene prikazuje -6.
Ne bude dobro, što da velim, nije mi svejedno.
Je da smo navukli dupli agril, ali nekako nisam sigurna da će to biti dovoljno. Bojim se da bude ova moja zadnja godina plasteničke proizvodnje završila sa ružnim sjećanjem na jedan do danas predivan krumpir.
Ujutro ćemo biti pametniji, ako ne pametniji a ono saznati kako će završiti ova noć.
 

Najnoviji postovi

Na vrh