Kada padne dobra kiša, 25 l/m/2, to je dovoljno vode krumpiru za daljnjih dva tjedna jakog sunčanog vremena. I još koji dan.
To je kišurina, 25 litara po metru.
Krumpir voli puno kiše pa onda dugo vremena ništa.
Nikako ne voli stalno jako mokru zemlju.
Sjećam se jedne godine, bila je aktuelna sorta krumpira Kondor, kišoviti lipanj, nije skoro bilo dana a da kiša nije padala, krumpiri su imali prekrsne, ogromne lisne mase, urod većine sorti je bio onak - očekivalo bi se obzirom na količinu vode koju je dobio izvanredan - ali zapravo je bio zadovoljavajući za sve sorte osim Kondora. Kondor je bio katastrofa. I novo, certificirano sjeme "A" kategorije, i drugogodišnje. Te godine Kondora nitko nije ubrao više od 15 tona po hektaru - najmanje 3 puta manje od njegovog potencijala.
Ja imam u plasteniku uz paradajz i tri reda krumpira, kada puštam vodu - paradajzu skoro svakodnevno, krumpiru zatvorim cijevi i vodu dobije najviše dva puta tjedno, nekada, kada puštam više paradjzu, kada ide bez prihrane pa ga baš dobro natopim, krumpiru nakon niti deset minuta vodu zatvorim.
Njemu ne mora biti cijeli humak natopljen vodom, pogotovo ako se češće zalijeva.
I da, ja imam cijevi na vrhu reda, ne među redovima.
Krumpir voli da mu je između dva zaljevanja suho, onda,svaki puta kada dobije vodu "žuri" deponirati je u gomolje, napraviti potomstvo, ako je ima cijelo vrijeme na raspolaganju i više nego mu treba opusti se i radi si svečanu haljinu iznad tla za prikazivanje raskoši, a dolje vlada sistem "imamo vremena".
Ko što je Darijus rekao, prema stanju tla - koliko je mokro, pušta se voda.
I bolje je da je nekada malu usfali nego da je ima previše.
Ove sezone ne treba ništa vani u polju, ovo što pada i više je nego dovoljno, barem u mome kraju.