Kada padne dobra kiĆĄa, 25 l/m/2, to je dovoljno vode krumpiru za daljnjih dva tjedna jakog sunÄanog vremena. I joĆĄ koji dan.
To je kiĆĄurina, 25 litara po metru.
Krumpir voli puno kiĆĄe pa onda dugo vremena niĆĄta.
Nikako ne voli stalno jako mokru zemlju.
SjeÄam se jedne godine, bila je aktuelna sorta krumpira Kondor, kiĆĄoviti lipanj, nije skoro bilo dana a da kiĆĄa nije padala, krumpiri su imali prekrsne, ogromne lisne mase, urod veÄine sorti je bio onak - oÄekivalo bi se obzirom na koliÄinu vode koju je dobio izvanredan - ali zapravo je bio zadovoljavajuÄi za sve sorte osim Kondora. Kondor je bio katastrofa. I novo, certificirano sjeme "A" kategorije, i drugogodiĆĄnje. Te godine Kondora nitko nije ubrao viĆĄe od 15 tona po hektaru - najmanje 3 puta manje od njegovog potencijala.
Ja imam u plasteniku uz paradajz i tri reda krumpira, kada puĆĄtam vodu - paradajzu skoro svakodnevno, krumpiru zatvorim cijevi i vodu dobije najviĆĄe dva puta tjedno, nekada, kada puĆĄtam viĆĄe paradjzu, kada ide bez prihrane pa ga baĆĄ dobro natopim, krumpiru nakon niti deset minuta vodu zatvorim.
Njemu ne mora biti cijeli humak natopljen vodom, pogotovo ako se ÄeĆĄÄe zalijeva.
I da, ja imam cijevi na vrhu reda, ne meÄu redovima.
Krumpir voli da mu je izmeÄu dva zaljevanja suho, onda,svaki puta kada dobije vodu "ĆŸuri" deponirati je u gomolje, napraviti potomstvo, ako je ima cijelo vrijeme na raspolaganju i viĆĄe nego mu treba opusti se i radi si sveÄanu haljinu iznad tla za prikazivanje raskoĆĄi, a dolje vlada sistem "imamo vremena".
Ko ĆĄto je Darijus rekao, prema stanju tla - koliko je mokro, puĆĄta se voda.
I bolje je da je nekada malu usfali nego da je ima previĆĄe.
Ove sezone ne treba niĆĄta vani u polju, ovo ĆĄto pada i viĆĄe je nego dovoljno, barem u mome kraju.