• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Krumpir

Jonathan

Član
Tu od
1 Sij 2010
Poruka
139
sta mislis da ga deponiram u visinu gomolja lijevo i desno?
Ljudi ga bacaju sirom (i ja isto) jer je tako najlakse, nije me toliko briga sta ga gubim al ne bi volio hranit korov nepotrebno...

Ovo je pogrešno razmišljanje. Hranjiva moraju biti dostupna po cijeloj proizvodnoj površini, a ne samo u rizosferi. Velika koncentracija čistih elemenata vrlo vjerojatno će rezultirati sušenjem biljke. Ako se ne radi o nekoj velikoj površini, onda je možda bolje prihranu obaviti folijarno s obzirom da nisi obavio predsjetvenu.
 

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,560
Danas se sadilo krumpiriče.I dobro nam išlo.:icon_kidra:
I ja sam odradio svoj. Nije baš bila neka zemlja, ali bolje se nije moglo niti očekivati. Odrađeno je 3x50 m Bella Rosa, 1x50 m Balatonska ruža (poznato nešto :(rofl):) i 2+3x50 Monalisa, i 1x25 m onaj bijeli koji sam još dobio sa Balatonskom ružom (ne mogu se sjetiti imena sada).
Sve skupa, ako bude kiše bit' će i krumpira za svih :icon_wink:
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Nismo sve,evo ćemo i danas nešto malo što je ostalo.

Ma nije problem u vremenu sadnje.Problem može nastati u temperaturi zemlje u vremenu zametanja gomolja.A zametanje će vjerojatno započeti nešto kasnije nego je uobičajeno.I opet zavisi,sadiš li naklijane gomolje ili ne.I onda opet zavisi u kojoj su faZI klice-jesu li mlade,male,ili su već u fazi formiranja stolona.Evo,recimo Vineta je već u gajbicama izbacila stolone-barem moja,i ona će sada već u vrijeme ukorjenjivanja početi formirati gomolje,Pa iako je srednje rana,vjerujem da će u berbu doći ove godine usporedno sa ranim sortama,ili tu negdje.

Sada mi je žao što sam je prodala.
 
Posljednje uređivanje:

Mateuss

Član
Tu od
9 Lis 2012
Poruka
467
Evo mog krompira slikano danas, zasađeno jako malo tek toliko za probu.
 

care

Član
Tu od
23 Stu 2011
Poruka
230
Ovako decki.Ove jesenas sam uzorao 1 ha za krompir na 920m nadmorske visine,sijetva ce se obaviti oko 10.05 jer jos na mijestima snijega ima.Uzeo sam Lauru i Vinetu 1000 kg druga reprodukcija.Inace zemlja nije orana zadnjih 50 godina a posto tu ovcari cuvaju ovce nagnojio sam sa ovcim djubrom sa 8 prikolica prpe.Sad me interesira posto je tu zemlja vlazna u sred ljeta jel dobro isfrezati tik pred sadnju ili 2-3 dana prije.Sadnja ce se obaviti automatskom sijacicom na 30 cm razmaka cak sam razmisljao na 35 je pomaknuti.Posto kolega ima malu meterolosku stanicu u zadnjih 10 godina temperatura zraka nikad nije presla 26 stepeni.Inace ja i krompir smo na vi.Sadio sam za sebe uvijek ponesto i bilo ga je a sijem,e je znalo biti staro 15 godina i stalno ga je bilo dosta za nas.
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
To što zemlja nije bila obrađivana ima svojih prednosti i mana.Prednost je što je plodna,nezaražena patogenima,a nedostatak je što ima u njoj štetnika koji će nagrizati gomolje.Žičnjake.Zato bi bilo dobro da sjeme tretiraš imidaklopridom.Čini mi se da Prestiža više nema (on ima u svome sastavu još jednu aktivnu tvar uz imidakloprid),pa će on biti bolji izbor od ničega.Imidakloprid je aktivna tvar.Imaš insekticida raznih komercijalnih imena koji ga sadržavaju,pa si potraži.Najjefitniji je Dali,mislim da ga distribuira Agrochem.
Prilikom obrade, ako je zaorana livada pojačaj predsjetvenu gnojidbu dušikom jer će ga trebati više zbog razgradnje organske mase.Zemlju obrađuj tek kada bude dovoljno prosušena,dan ili dva prije sadnje.A možeš i istoga dana.
Na toj nadmorskoj visini obično nema prekida vegetacije zbog visokih temperatura i manjka vlage,pa ni tako kasna sadnja njie upitna.Opčenito u takvim uvjetima vegetacija završava u ranijem terminu nego kod nas gdje temperature ljeti jako osciliraju,kao i količina vlage.
 

care

Član
Tu od
23 Stu 2011
Poruka
230
Hvala ma odgovoru.Meni su rekli nit pod razno dusicno gnojivo jer ce krompir biti vodenas a to ja osobno kazem kod nas nema prodje,Svi traze "prpnast" krompir ali posto sam pocetnik sa totalnom neznanjem ove dvije sorte su mi se ucinile nekako "pogodnima" iako sam se mozda prevario.Mnogi su mi govorili nemoj stajskim gnojiti jer ce doci do cadjavosti i krastavosti krompira a ja sam opet to uradio.Jesam li pogresio?
 

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,485
bez stajnjaka nema krumpira.........+ umjetno naravno, al treba baciti stajnjak.......
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Krastavost dolazi od ph bliže neutralnom,a pogotovo kod višeg od sedam.Već sa 6,5,ukoliko ima uvjeta se može javiti Prašina krastavost i ti su gomolji komercionalno neiskoristivi.Izmjeri si ph.Čađavost se može javiti ako se gnoji zrelim stajnjakom neposredno pred sadnju,ali ako se to napravi ujesen,nekih problema ne bi trebalo biti.I ta čađavost obično nije u tolikoj mjeri da bi značajnije utjecala na količinu neiskoristivog(opet samo komercionalno-što znači da jr za normalnu kućnu upotrebu,a i prodaju onima koji ne traže dlaku u jajetu)
Pusti priče o dušiku.Svaka ga biljka treba.Nemoj ići bez njega.
 

care

Član
Tu od
23 Stu 2011
Poruka
230
Sto se tice ph i svega ostaloga kazem da sam totalni pocetnik a onda budem bacio dusicnoga gnojiva malo.
 

care

Član
Tu od
23 Stu 2011
Poruka
230
Zna li tko da mi kaze kako se odbraniti i zastititi od divljih svinja tamo gdje cu sijati krompir jer je njihova najezda prosle godine uzmakla kontroli svima koji su sijali cak i na manjoj nadmorskoj visini?
 
Posljednje uređivanje:

Mateuss

Član
Tu od
9 Lis 2012
Poruka
467
Šta li može biti, danas sam primijetio na krompiru stabljika počela venuti neke štetočine nisam vidio.
Mladi krompir je veličine jajeta.




Našao sam na jednoj stabljiki ali uvijek se od prve kreće ima li kakva preventiva.??
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ove rupe na stabljici su najvjerojatnije od sovica pozemljuša.Nijh nećeš vidjeti jer gusjenice izlaze samo noću,a preko dana se kriju u zemlji.Zato se i zovu pozemljuše.Za suzbijanje potraži na netu,sada nemam vremena,idem u plastenik,ako ne nađeš,pitaj me navečer.zaboravila sam što sam koristila kada sam imala problema.Zlatice to ne bi napravile,njima je miliji list.

Zanima me što je ono na listovima,crne fleke,jeli to slučajno,ili ima toga više.To me podsjeća na neki problem,ali bih htjela,ako nije izolirani slučaj, vidjeti pobliže slikani list prije nego nešto izlanem.
 
Na vrh