• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kuhinja

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Eh kak je bilo fino, zaboravil sam slikat dok je bil narezan🙂
Ali bilo je pečeno baš top, i posoljeno odlično.
Ali me zanima jel imamo kakve stručnjake koji peću odbojke više od 2x na godinu kak ja? Koji imaju iskustva kakvih boljih, ima neka tajna, kak peći? Kak soliti?
Planiram cijeloga okrenut a nikad nisam pa ako ima kakav štos kaj se toga tiče.

senpai

Aktivni član
Tu od
23 Lip 2020
Poruka
807
a gle meso kakvo nabaviš tu nemreš niš. najbolji su oni crni koji kada se ošure budu bijeli. stari oko 4 mjeseca 17 kg očiščeni. nemoj se bojati velikoga praseta . ja sam peko 40 kg zaklan i očiščen i to je najbolje meso ikada .prase kolješ dan prije da se ocijedi.kada kolješ cilj je da što više krvi izajde van primiš ga za zadnje noge da krv curi bolje. soliš ga prije nabijanja ražnja. prije nabijanja i soljenja obavežno ga cijeloga obriseš da bude suh. jaka vatra mora biti. možeš naložiti pa dok na nasoliš i nabodeš to se razgori.od drva prolazi klasika grabar i bukva, ja sam radil sa brdskim hrastom starim 2 godine se sušil i to je dobro. može i sirova grabrovina ako je iz brda. u biti sva drva iz brda su dobra. niko ne radi sa moćvarnim drvima. sused je dok je bio dela l u austriji peka l na ugljen jer tamo je ugljen jeftiniji. soliš kolko ti paše. uvjek lako dosoliš. probaš mast kakva je kada se prase peče. kada ih spečeš par onda imaš dobar osječaj po masti kolko je slano. mast ti mora biti malo jače slana. mast je uvijek jače slana nego prase. zavisi di staviš sol. gurneš prije nabijanja ražnja iznutrapod plečke i bute. sredinu nikada ne soli . to se dojde samo. onda kada češ razreš malo pod plečku jer ako ne zarežeš onda ti krv ostaje po rebrima. mareš staviti soli pod plečku i but ako češ. bitno je da vatra radi. prase se mora peči a ne kuhati ni dinstati. jaka vatra u poičetku je obavezna da koža ne ispuca. pred kraj ako češ rustavu koricu onda povučeš žar pod i bliže odojka. ostaviš da se hladi sa glavom prema dolje da mast van . siječeš kada se pohladi koliko češ. nabavi gumene rukavice za siječi toplo (nije lijepo iskustvo). kada siječeš sa satarom ili sekirom na žali sikiru. opali kolko ide. ako siječeš slabo loše je to. buš vidil.

LAKI

Tu od
13 Velj 2019
Poruka
1,120
Najbolje je kad se prase potopi u so istopljenu u vodi da odlezi 2 dana, 10 litara vode se prokuva i posle se u nju sipa 2 kila soli kad se prohladi i da se potopi prase unutra i jos kad bi se u pusnici prodimilo na jedan dim pre pecenja nema bolje

ŽeljkoKa

Iskusan lik
Tu od
18 Stu 2020
Poruka
569
Ražanj bi se trebao okretati prema vatri, odojak se cijedi poslje klanja glavom prema dolje a poslje pečenja glavom prema prema gore kako bi se sokovi spustili iz debljih djelova vrata i plećki u suhlja rebarca i but, zadnjih 15ak minuta pečenja privučem žar ispod odojka i bacim po njemu još manju šaku soli da se zapeče.

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Ja neznam pa pitam, jer neko veli da ga treba mazat sa masti kad se okreće, a neko ne. Neko maže sa uljem i pivom, ja nisam nikad cijeloga pekel tak na ražnju pa neznam kaj treba a kaj ne, pećemo ga najviše u pećnici za Novu Godinu. Ili ovak komade pod pekom.
A ovi kaj ga peku doma oni ga sole večer prije pečenja, i uzmu 250kuna za soljenje i pečenje.
Evo ja baš imam volju probat cijeloga okrenut.

senpai

Aktivni član
Tu od
23 Lip 2020
Poruka
807
nemoraš niš mazati sa uljem ili masti. dosta je on masan. cilj ti je isterati što više masti van da ne bude premasan. za janjetinu ili kokoši je druga priča. tamo možeš mazati koliko hočeš.

LAKI

Tu od
13 Velj 2019
Poruka
1,120
Treba se mazati mascu ili uljem dok ne pocne njegova mast da se topi da nebi ispucala kozica i pola sata prek kraj pecenja politi pivom da bude hrskavo

senpai

Aktivni član
Tu od
23 Lip 2020
Poruka
807
ovo sa 30 kila živ i 18 kila pečenog zaboravi. priče za djecu i one koji nemaju pojma. uglavnom pravilo je pola očiščeno. znači 25 kila očiščen 12-13 kila pečen bez glave. sa time da buš pola kile kada siječeš (ako siječeš dok je topal i ljudi hoče sitne komade ) potepal. mast se cijedi stalno. bijela para kada prestane to ti je 50% pečen. vatra se loži na krajevima ili čoskovima da bi se prvo spekli but i plečka. teže je speči plečku nago but.

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Fala fala, mislim da bum skoro celoga okrenul pa bu i koja slika kak je ispalo 😉
Nego da pitam kaj više jedete nutelu ili linoladu? Kaj je kome finije?

Najnoviji postovi

Na vrh