Re: Kukuruz 2015
Ma znam, kako god okreneš nešto moraš uložit. Sad se skupilo, po mojoj procjeni, 60 t svinjskog i pilećeg na hrpi, to ću pod kukuruze bacit. I sve je iz vlastite proizvodnje (mislim, ne proizvodim ga ja, nego svinje, jel) i to možda bude jedina gnojidba, možda malo UREA-e ako bude suho u kultivaciji, iako je baš i ne volim. A možda ni ne budem radio kultivaciju, samo prskanje na 5 listova.
Zemlja se zbija i zbog teških strojeva, ali treba uzeti u obzir da se kod nas već 50 g. intenzivno troše dušična gnojiva i da se to krkalo nemilice. Bilo je jeftino, a i drugačije se i razmišljalo. A i to gaženje s teškim strojevima sto puta nije potrebno, nego se sili samo da se nešto radi. Ja ove godine neću orati zimsku brazdu ako ovako nastavi.
A to s mehaničkom obradom mislim baš na to. Garenje strnjaka i odmah po tome zelena gnojidba ako se može. Slikat ću ti ovih dana ako se sjetim jednu manju parcelu koju sam nakon češnjaka jednom potanjuro i nakon dva tjedna plitko izorao, sad izgleda ko travnjak ispred kuće, a zemlja ostala mekana.
Ove godine sam igrom slučaja prije sjetve kukuruza skoro 3 tjedna pripremio zemlju, bila je zimska brazda, dva prolaza tanjuračom i jedan sjetvospremačem. Onda neposredno pred sjetvu još jedan prolaz sjetvospremačem. Taj kukuruz nije kultiviran, samo je prskan s 8 listova, nije se moglo ući zbog kiše, a izgleda dosta dobro. Jedino što je negdje sijan na 25, negdje čak i na 27, zbog kasnijih rokova, ali je zato svaki pustio po dva klipa.
Jedan stari iza moje kuće je okopavao par dana svoje kukuruze, 1 kj, nije ih ni špricao uopće, a bili su dosta dobri. Planiram napraviti štrigl, našao sam gdje ću ga kopirati i s njime bi radio taj drugi prolaz pred sjetvu, čak bi onda ostavio još par dana i možda još ugradio češljeve na sijačicu. Onda ostaju samo zvijezde za kultivator i riješio bih skoro većinu korova u kukuruzu bez prskanja. Barem se nadam.