• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kukuruz 2020

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

AntonioJD

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,386
Neki nadoplacuju, neki nisu ni izasli, pa sad daju vecu cijenu, ovisi što je rađeno po ugovoru a što ne.

markach

Iskusan lik
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
1,894
Kako prolazite s isplatom otkupljivača? Da li su neki nadoplatili razliku u skoku cijene kukuruza, koji ste predali početkom 10 mjeseca. Vidim na Srpskom forumu da njima nadoplačuju.
Mislim da nebu ništ od nadoplate, cijena je bila 87lp(?) pa bu tak isplaćeno.

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,247
U Srbiji je cijena za suhi oko 1.2 kn/kg, i svi vecinom kombajniraju suhu kukuruzu.
A kod nas je kao 1 kn suha, ali nitko nema suhu, svi u nasoj okolici koji su kombajnirali su imali oko 20 %, skoro nitko nije imal manju vlagu, i to nasi otkupljivaci plate 70-75 lipa i od toga nema nikakve zarade.

Ja sam vec nekaj vozil na silos i jos budem jer nemam vise kuda pospremati klip.
Ali za na godinu obavezno jos radim koseve i sve spremam u njih, nikakva kombajniranja i prodaja direktno iz njive, barem dok god nebudem imal vlastiti kombajn.

martinv1

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2020
Poruka
1,567
Tako je, koliko sam shvatio kod njih ne ide cijena po vlagama nego je cijena jedna, a jednostavno što je vlaga veća to si otkupljivač više odbije.
Ne znam, meni je 75lp oke s obzirom da ju ni ne taknem rukama, kombajn, prikolica, kipanje i doviđenja. S obzirom na urod i cijenu žita ovo je Amerika.

Charlip

Iskusan lik
Tu od
21 Pro 2018
Poruka
1,557
U Srbiji je cijena za suhi oko 1.2 kn/kg, i svi vecinom kombajniraju suhu kukuruzu.
A kod nas je kao 1 kn suha, ali nitko nema suhu, svi u nasoj okolici koji su kombajnirali su imali oko 20 %, skoro nitko nije imal manju vlagu, i to nasi otkupljivaci plate 70-75 lipa i od toga nema nikakve zarade.

Ja sam vec nekaj vozil na silos i jos budem jer nemam vise kuda pospremati klip.
Ali za na godinu obavezno jos radim koseve i sve spremam u njih, nikakva kombajniranja i prodaja direktno iz njive, barem dok god nebudem imal vlastiti kombajn.
Kak možeš reć da na 75 lipa vlaga 20 posto nema zarade? Nema ako imaš 3 tone na ral al na 7 tona a moj kraj i okolica križevca i prema bjelovaru imaju i prek 8 tona tak da neznam kaj bi htio?

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661
Imao sam i ja preko 8 tona po jutru, ALI Naj poduzetnik u svojoj županiji, odbio mi 8% na plesnjivo zrno????..po prosudbi njegovog oka???, i za vlagu 21% platio 65 lipa..Želim mu puno zdravlja i nadam se da ima za njega rezerviran respirator.

Posljednje uređivanje od moderatora:

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,247
Kak možeš reć da na 75 lipa vlaga 20 posto nema zarade? Nema ako imaš 3 tone na ral al na 7 tona a moj kraj i okolica križevca i prema bjelovaru imaju i prek 8 tona tak da neznam kaj bi htio?
Ima zarade, ali je mala.
I nikako mi nije jasno kako moze biti toliko veca cijena u Srbiji nego kod nas.
U mojem kraju zaboravi na 7, 8 t po jutru, 6 t je plafon i to u ovakvoj kisnoj godini.
Ja nikad nisam volel prodavati kukuruz s polja, nemam svoj kombajn pa moram placati kombajniranje i onda ti ovi plate mizeriju za to zrno.
Ja sa svojih 15-20 jutara kukuruza bi malo profitirao da ju prodajem s polja u zrnu.
Ovako ju poberem u klipu, ne platim branje, i po donekle boljoj cijeni ju prodam iducu godinu.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,616
U Srbiji smanjuju težinu na vlagu od 14% prema formuli:
((100 - postotakt vlage) / 86 ) X težina vlažnog = težina suhog na 14%
Npr ako imamo 10t sa 22% vlage :
( (100-22)/86 ) X 10t =(78/86) X 10= 9.069t suhog

Provjerite kolika je u dobivenim penezima na jedan ili na drugi način.
Ovo kaj se dogodilo bhorvu su "hrvatska posla".
Tko je najpoduzetnik u RH? Onaj koji najviše zeme drugima.

LAKI

Tu od
13 Velj 2019
Poruka
1,120
U Srbiji smanjuju težinu na vlagu od 14% prema formuli:
((100 - postotakt vlage) / 86 ) X težina vlažnog = težina suhog na 14%
Npr ako imamo 10t sa 22% vlage :
( (100-22)/86 ) X 10t =(78/86) X 10= 9.069t suhog

Provjerite kolika je u dobivenim penezima na jedan ili na drugi način.
Ovo kaj se dogodilo bhorvu su "hrvatska posla".
Tko je najpoduzetnik u RH? Onaj koji najviše zeme drugima.
Bilo bi dobro da je tako kod nas u Srbiji deru na tablicama za sušenje, na kukuruzu sa 16 posto vlage skidaju oko 15 posto

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,616
Formula je samo za preračun na težinu suhog zrna, a trošak sušenja je posebno. Jel postoje sušare za uslužno sušenje? Koja je cijena dosušivanja, ako postoje?

martinv1

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2020
Poruka
1,567
Bilo bi dobro da je tako kod nas u Srbiji deru na tablicama za sušenje, na kukuruzu sa 16 posto vlage skidaju oko 15 posto
Znači dopeljam punu prikolicu kukuruze recimo 15t netto sa 16 vlage i za naplatu mi ostane 12750kg po punoj cijeni?

LAKI

Tu od
13 Velj 2019
Poruka
1,120
Tako je, postoje male razlike od jednog do drugog otkupnog mesta ali uglavnom je ta računica

Formula je samo za preračun na težinu suhog zrna, a trošak sušenja je posebno. Jel postoje sušare za uslužno sušenje? Koja je cijena dosušivanja, ako postoje?
Koliko ja znam nema sušara koje rade uslužno barem ne nekih većih,postoje neke male ali to uglavnom za vlastitu upotrebu

Mario1993

Aktivni član
Tu od
24 Velj 2015
Poruka
257
Kako uspijete imati takve prinose kad je 572 u mojoj okolici jedva 6t/ha navukao. Nicanje bilo loše i u takvom lošem sklopu nije dao dobre klipove. Je li to do sjemena ili šta, kad je 9911 barem 30% bolji.

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661
Kako uspijete imati takve prinose kad je 572 u mojoj okolici jedva 6t/ha navukao. Nicanje bilo loše i u takvom lošem sklopu nije dao dobre klipove. Je li to do sjemena ili šta, kad je 9911 barem 30% bolji.
572 je jedino za branje u klipu, kvalitetno zrno i ne runji se i kad padne vlaga.

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,869
Kod mene je već par godina 9911 imao najbolji prinos, govorim za klip a onda najvjerovatnije bi bilo i u zrnu da ga tak berem, ali ove godine BC 418 B ga bude nadmašio. Nisam još sve pobrao ali mislim da nebu pionir bolji. Još onda ostane 572, za njega ćemo vidjeti. KWS je bio malo lošiji ove godine.

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,247
Dado, kak ide branje u klipu 9911?
Jel se ne kruni i jel ga lagano berac cisti od komusine?
Ja sam imal 12 jutara 572 ove god i nije me bas odusevil pretjerano.
Dok ga na godinu skrunim bude izaslo cca 5 t suhog zrna po jutru.

Koji bi strani hibrid bio dobar za branje u klipu, da je rodan i najvaznije, da se ne kruni prilikom branja?

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh