• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kukuruz 2020

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

domo1984

Dobro znana faca
Tu od
22 Srp 2014
Poruka
569
Ja sam moj iskultiviro kad je bio oko 3-4 lista i odmah dao prihranu i nakon oko 10-12 dana sprico kad je trava krenula,tako sam napravio da mogu odradit sve do posla.

Brad1

Iskusan lik
Tu od
24 Lip 2019
Poruka
708
A šta će mu markeri ako koristi navigaciju

Zbog one slike nize.
Valtra ima ugovor s Tele2 operaterom,kod nas i u EU a nije bas super pokrivenost signalom

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Prihranil sam kuruzu 18.05. kanom i planiram još jednu prihranu. Koliko dana je optimalno između prihrana?

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Površina je mala i prihrana bude ručna. Dakle, teoretski mogu sve do malčiranja kuruznice. :hahah:
Da se malo uozbiljim, jel bolje da prođu dva, tri, ili čak četiri tjedna između prihrana? Mjesec dana mi se čini jako puno.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Pa ne možeš se udebljati ak ne jedeš. ;)
Dobio je u oranju PK i 3x15 u sjetvi. Dušika jaaako malo.

Hass

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2019
Poruka
668
Ako čovijek sije kukuruz za svoje potrebe onda je uredu napravit i dvije, čak i treču folijarnu a ako je za prodaju tad je več pitanje isplativosti na ove naše cijene od 60,70 lipa sa polja

did ivo

Dobro znana faca
Tu od
30 Pro 2010
Poruka
1,746
Kako više nema Mesurola u prodaji, a ovog proljeća bilo je i malo sjemena tretiranog tim preparatom neki proizvođači sjemena prešli su na neki Korit, ( KWS i Pioneer). Zanima me da li je netko sijao sjeme tretirano tim preparatom i da li taj Korit odbija vrane i fazane.

Marko96

Aktivni član
Tu od
23 Velj 2018
Poruka
316
Pa ne možeš se udebljati ak ne jedeš. ;)
Dobio je u oranju PK i 3x15 u sjetvi. Dušika jaaako malo.

Pa fino kad se zaore 400 kg 7-20-30 I 100 kg uree i u proljeće 15-15-15 300 kila pred sjetvu po hektaru mora bit dobro

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008
+Ukoliko bude adekvatna količina padalina+ ne visoka temperatura za vrijeme oplodnje,da imaš odličan sklop..i još svašta nešto se poklopi= onda mora biti dobro:)

irvine156

Iskusan lik
Tu od
10 Svi 2012
Poruka
797
Kako više nema Mesurola u prodaji, a ovog proljeća bilo je i malo sjemena tretiranog tim preparatom neki proizvođači sjemena prešli su na neki Korit, ( KWS i Pioneer). Zanima me da li je netko sijao sjeme tretirano tim preparatom i da li taj Korit odbija vrane i fazane.
Neznam, di nije zrno duboko, neka životinja ga iskopa i pojede.
Sonido+korit

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Zahvaljujem svima. :ppozdrav:
Pošto nije podjednak pričekat ću da prvi dobiju 9 listova (slabiji neće tada vjerojatno imati više od 5).

Marko96,
ako pročitaš
, vidiš da sam napisal da u oranju nije dobil ništa N.
Ureu izbjegavam zbog dodatnog zakiseljavanja zemlje koja je ionako kiselija nego bti trebalo.
Premala mi je površina da bih pognojil s količinama koje predlažeš.
Bil bi to potop u novčaniku i veeeeliko zagađivanje zemlje. o_O :hahah:
Kod preporuka za količinu gnojiva ništa ne vrijedi cifra ako se ne napiše na koju se površinu odnosi. Znam da je obično ha, ali neki koriste i kj. ;)

Marko96

Aktivni član
Tu od
23 Velj 2018
Poruka
316
Napisao sam da je po hektaru, a ako ste ikako u mogučnosti probajte zaorat pa ćete vidit razliku..

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008
Ja sam 2 godine gnojio samo ureom.
Predsjetveno urea 350kg/ak se ne varam.kultivacija kan 300kn/ha..bez npk.
Prosjek je bio 11.5tona/ha.
Nakon toga sam mijenjao plodored,ubacivao npk 7icu zaorao,predsjetveno 15ica i urea,kultivacija kan i nikad nisam oborio tih 11.5 tona/ha.
Poanta je u tome što nije bilo dovoljno padalina.
Isto tako badava hrpu novaca uložiti u gnojidbu jer ako nema dovoljno kiše,ako bude prevruće tokom oplodnje,ako omane suzbijanje korova,nebude prinosa.
Jer nije to samo izoreš,posiješ,baciš gnoj,pošpricaš i evo odličnog prinosa.
Ima tu puno faktora koji "kroje" prinos.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Marko96,
ispričavam se. Moj previd. 🤬

Čitajući, odnosno učeći o gnojidbi, došao sam do nekih zaključaka.
1. - zaoravanje:
P i K zaoravati prema količinama iz amalize tla. Ako se analiza ne radi, kao npr. ja, onda dodati koliko je potrebno biljci za očekivani prinos.
N dodati kod zaoravanja koliko je potrebno za razgradnju mase koja se zaorava. Višak se do proljeća uglavnom ispere u dulje slojeve.

2. - predsjetvena priprema:
Dodati dio dušika (urea). Tu imam problem s kiselom zemljom i ne dodajem ureu. Zato pokušavam nadoknaditi N dodavanjem veće količine kana (brzo djeluje) u prihrani.

3. - gnojidba u sjetvi:
Dodati startno gnojivo. Nekad je bilo za kupiti 13-10-12, a sad ga uglavnom kod mene nema u prodaji pa se koristi 15-15-15 za koje mislim da sporije djeluje.

4. - prihrana:
dodati preostali dio dušika odjednom (urea) ili u dva navrata (kan). Napisal sam razlog zakaj se odlučujem za kan.

P i K su slabo pokretni u tlu pa je moguće, gnojidbom bez analize, godinama stvoriti veliki višak tih elemenata. To mi se čini kao logično objašnjenje zakaj je kolega komer imal rekordne prinose, a gnojil je samo s N. Naravno, uz sve to se moraju poklopiti vremenski uvjeti.

Bil sam možda malo preopširan, ali teško je kraće opisati i obrazložiti moj način gnojidbe. Ne tvrdim da je to jedino ispravno. ako netko ima bolje i jeftinije rješenje, posebno za kiselu zemlju, biti ću zahvalan da ga iznese.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh