Marko96,
ispričavam se. Moj previd. 🤬
Čitajući, odnosno učeći o gnojidbi, došao sam do nekih zaključaka.
1. - zaoravanje:
P i K zaoravati prema količinama iz amalize tla. Ako se analiza ne radi, kao npr. ja, onda dodati koliko je potrebno biljci za očekivani prinos.
N dodati kod zaoravanja koliko je potrebno za razgradnju mase koja se zaorava. Višak se do proljeća uglavnom ispere u dulje slojeve.
2. - predsjetvena priprema:
Dodati dio dušika (urea). Tu imam problem s kiselom zemljom i ne dodajem ureu. Zato pokušavam nadoknaditi N dodavanjem veće količine kana (brzo djeluje) u prihrani.
3. - gnojidba u sjetvi:
Dodati startno gnojivo. Nekad je bilo za kupiti 13-10-12, a sad ga uglavnom kod mene nema u prodaji pa se koristi 15-15-15 za koje mislim da sporije djeluje.
4. - prihrana:
dodati preostali dio dušika odjednom (urea) ili u dva navrata (kan). Napisal sam razlog zakaj se odlučujem za kan.
P i K su slabo pokretni u tlu pa je moguće, gnojidbom bez analize, godinama stvoriti veliki višak tih elemenata. To mi se čini kao logično objašnjenje zakaj je kolega komer imal rekordne prinose, a gnojil je samo s N. Naravno, uz sve to se moraju poklopiti vremenski uvjeti.
Bil sam možda malo preopširan, ali teško je kraće opisati i obrazložiti moj način gnojidbe. Ne tvrdim da je to jedino ispravno. ako netko ima bolje i jeftinije rješenje, posebno za kiselu zemlju, biti ću zahvalan da ga iznese.