Preporučam ti da ako ti sijačica nepravilno izbacuje zrna, kak je meni znala raditi da si kod Ferenčaka u Križevcima kupiš ovo, a imaš i kod Antoša u Dugom selu:Da ne bi bilo obećanje ludom radovanje, danas sam prebrojil biljke u 5 redova. Rezultat je slijedeći: 289, 329, 314, 288 i 267. Prosječno je u redu 297 biljki. Prosječna duljina redova je 50 m. Ispada da prosječni rzmak 17 cm. S obzirom na to da su ponegdje 3 jedne do druge, još slijedi prorjeđivanje. očekujem da nakon prorjeđivanja ostane prosječno oko 250-260 biljaka u redu, odnosno prosječni razmak od 19-20 cm.
Imam i određene probleme. Dio buju očito prorijedili štetnici.
Djeluje kao folijarni, a djeluje i kao zemljišni, a svaka naknadna kiša ga aktivira kao zemljišni....Da li Adengo djeluje i bez kiše,ili mu je potrebna kiša(pošto je djelomično i folijarni)
Pioneer??Što bi bil uzrok ovakove kukuruze u ovoj godini
Samo ovo polje
Ne KWS ali samo to polje od 5 parcela sijanih isti dan i špricanih isti dan. I isti hibridPioneer??
Da, dovoljno je ako je slab napad, inače treba još i kraj reda Force.Za žičnjak se tretira sjeme i nema brige.
To je princip stare konjske sijačice, ali uz malo preinaka može postat pneumatskaHvala na prijedlogu za pomoć, ali nemam ja problema sa mojom starom skalamerijom od home made sijačice. Ona uvijek izbaci sva zrna. Razmak zrna u redu je određen promjerom kotača sa šiljcima, a broj zrna koje izbaci od veličine zrna. Obavezno koristim sjeme okruglog (ovalnog) zrna. Udubine koje prihvaćaju zrna su tolike da u njih ide jedno VO zrno. SO zrna idu 2-3, a MO >4 zrna. Ove godine sam kupil sjeme sa SO zrnima. Potrošil sam duplo više sjemena nego je norma. Imam rezervne valjke s udubinama za prihvat sjemena. Valjci su Al odljevci. Svaka ideja čime na jednostavan način smanjiti udubine je dobro došla. Možda neki kit koji primi na aluminij, a kad se osuši ima dovoljnu tvrdoću.
Glavni problem koji imam su zemljišni štetnici. Štetnika ima svakojakih, od onih najsitnijih do onih koji prave rupe promjera oko 5 cm.
Tko zna, molim preporuku koje sredstvo koristiti te način i najbolje vrijeme primjene.
Da se malo nasmijete i komentirate kak još živim u srednjem vijeku, evo slika sijačice u radu i skica valjka s udubinama za prihvat zrna.
View attachment 37459
View attachment 37464