• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kukuruz 2021

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,797
Idemo jednom sa njime kad je 10 listova. Vidi jel Urea daje isto hrane kao i Slavol kukuruzi?

senpai

Aktivni član
Tu od
23 Lip 2020
Poruka
807
dali prije spricanja sa slavol daješ kan? za slavol nemogu nači koliko daje . koliko sam skužil slavol razbaca neke bakterije koje daju gnojiva.

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,797
Ne, kod sjetve ide 400 kg 15-ice i 150 kg Urea/ha i to ne u sijačicu nego razbacamo po zemlji i to je to. Poslije samo folijarno jednom i do berbe ne diramo.

O

ObrisanŽ28

Guest
Ma niš od folijarnog.
Kan i folijarno nemožeš usporedit.

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,797
A kaj i koliko zaoreš?
Ništa, obično se izveze gnojevka iz septičke jame ili ako ima stajskog gnoja kao ove godine, ali to je u ograničenim količinama i ne ide na sve.

markach

Iskusan lik
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
1,888
Kukuruz ima potrebe za makroelementima (NPK) i to u balansiranom omjeu 210-120-180 kao i mikroelemetne: S Ca Mg Zn Fe.. onaj tko to shvaća onda mu je sve jasno. Još nitko nije dokazao da s folijarcem proizvodi kukuruz. A sve kaj se da folijarno može biti samo dobro ako se prije toga sve dalo preko tla. 😁

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,797
S obzirom na prinos koji imam od kako sam krenuo sa folijarnim, da mislim da zamjenjuje KAN i više nego uspješno.

Mene samo zanima zašto se forsira sa tom Ureom, to se kod nas nije nikad radilo prije. Sad je odjednom to postalo "hit", kao da je natjecanje čija će kukuruza biti ljepša, a o prinosu nitko ne razmišlja.

Brad1

Iskusan lik
Tu od
24 Lip 2019
Poruka
688
Primjer od prošle godine s folijarnim.
Analiza kukuruza je pokazala da je u listu bilo 2x više šećera u odnosu na ne tretiran. I hektolitar kukuruza je bio veći.
Zaključak: folijarna prihrana pospješuje fotosintezu. A smisao biljke je fotosinteza, tj ugradnja ugljika iz zraka u biljku a i u tlo. Tretiranje je s određenim mikroelementima i 2-3% uree. Možda se nekome čini folijarna prihrana bzv, možda i "neznacajno" podiže prinos ali ako više ugljika ugrađuje u tlo u dugorocnom periodu bi se i moglo vidjeti razlika.

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,571
Folijarno sigurno ne može dati tonu po hektaru, ali svakako da može izvuči iz stresa i pomoći biljci u rastu.

Kolega ima puno kukuruza, ne prihranjuje jer nema kutije na kultivatoru, samo folijarno i 2-3 kultivacije. Kukuruz se crni kao noć. Prinosi skoro vagon po jutru. Doduše, i zemlja je Bogom dana.

Ja sam ove godine išao folijarno, vidi se po boji da vrijedi.

Draško

Dobro znana faca
Tu od
20 Sij 2012
Poruka
996
Ja još ne mogu u dvije njive isto kao i kolega Charlip, jučer sa išao gledat, na 2/3 njive još stoji voda između brazda, a kad skočiš na brazdu propadneš do gležnja.
Ovakva kao kod kolege Marka će biti ono prva što sam sijao iza 1.5. možda za kojih mjesec dana

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,995
Kod mene jučer zadnje posijano;)
Svakako jedva čekam rezultate na jesen,tj zimu:)

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
2,895
Malo sam okasnio sa drugom kultivacijom.
View attachment 37676
View attachment 37677

Odmah nakon kultivacije dobio i drugu turu folijarca i to je to od mene do kombajna.
View attachment 37678

Priznajem, slikano na boljem dijelu.. Hehe
Nisi

Brad1

Iskusan lik
Tu od
24 Lip 2019
Poruka
688
Pozdrav..prosle godine imao isti problem..ako kukuruz nije prevelik starane rijesava problem
Eto da se nadovežem na iskustvo s starane forteom. Puna doza njega + pola doze bentagrana= prihrana čičoke. Ona mala što je tek izbila se posušila, ali ova veća se je objesila na par dana i opet krenula s rastom.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh