• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kukuruz 2024

avialias

Aktivni član
Tu od
10 Ožu 2011
Poruka
537
Količine koje bacam ovise o parcelama, ali svodi se da zadovoljim barem 70%-80% iznosa kulture s parcele.
20% uvijek planiram da daju žetveni ostatci. ali otprilike dajem po 160 - 200kg od svega sto sam nabrojao. Kako kad i kako gdje. Imam neke dijelove parcela gdje koliko god da bacis uvijek slab prinos jer je ona masna žutulja koju jedvo i preorem.

Tlo na analizu poslao neki dan. sve parcele veće od 1ha.

• Like
Reactions: H&S

avialias

Aktivni član
Tu od
10 Ožu 2011
Poruka
537
Kad sam na početku pročitao da je bolje kan na 2x, sve super. No kasnije vidim da ga1/3 daješ u sjtvi, a 2/3 u jednoj prihrani.
Nisam stručnjak, ali mi se čini da 3x15 sadrži dosta dušika za početak rasta, a kan bi, po mojem skromnom mišljenju, bilo bolje dodavati u dvije prihrane. Ako je moguće 2x kulitivrati. Ako nije ne vidim razlog povećanja posla zbog dvokratnog miješanja 3x15 i kana.
Ja inace ne radim dvije kultivacije. A to sto mješam kan u sijačicu i poslje u kultivator dodajem 15-ticu radim na nekim parcelama i za sad mi se pokazalo boljim porastom kukuruza u prvih 30 dana.
A nekako razmišljam i ako dođe plajda i odnese neka hranjiva nakon sjetve još uvijek imam dio te 15-tice koja nije otišla u sjetvi pa je mogu dodati u kultivaciji.
Ostavljam si prostora da si ustedim par sto kila kana i 15-tice ako vidim da negdje ne treba ili to prebacim tamo gdje treba dodatno jer je vrijeme/voda/kiša oduzela tj gdje kukuriz u kultivaaciji zaostaje.

Uglavnom razmisljam da sam modularan i prilagodljiv pri hranjenju biljke u sto manje prolaza te da većina gnojiva bude bačena u redove kukuruza a ne širom i da gnojivo nije bačeno sve odjednom.

Imam 10ha pa stignem , nisam veliki s 50+ha pa da se ne stignem.

turke

Član
Tu od
8 Pro 2014
Poruka
98
Gdje radite analize? Može i na pp..
Labosan , 30€ +pdv po uzorku . Plan gnojidbe nekih 12€+pdv . Uzorkovanje sami radimo i nosimo u Viroviticu .

Ko ima volju i znanja . Da su samo veće parcele , a ne raditi 100-150ha na 100-120 parcela . Analiza zemlje ima smisla samo da su veće parcele . Labaratorij ti kod preporuke nikad ne stavi urea , samo Kan. . Npk15-15-15 rijetko gdje daju za preporuku većinom samo za pšenicu i to 150-200kg /ha . Kod kukuruza stavljaju za urod od 12 tona 400 kg/ha Kan i ovisno od zemlje ili MAP (12-52 N-P) ili 7-20-30 . I naravno kalcifikacija . Negdje gdje su velike zalihe P i K nema ga potrebe ni stavljati samo Kan , ili kod mene je to urea . A i svejedno bi bilo bolje P i K zaorati da korijen ide čim dublje za hranjivom , a mali dio staviti uz korijen .

Posljednje uređivanje od moderatora:

Najnoviji postovi

Na vrh