• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kukuruz 2024

avialias

Aktivni član
Tu od
10 Ožu 2011
Poruka
539
Količine koje bacam ovise o parcelama, ali svodi se da zadovoljim barem 70%-80% iznosa kulture s parcele.
20% uvijek planiram da daju žetveni ostatci. ali otprilike dajem po 160 - 200kg od svega sto sam nabrojao. Kako kad i kako gdje. Imam neke dijelove parcela gdje koliko god da bacis uvijek slab prinos jer je ona masna žutulja koju jedvo i preorem.

Tlo na analizu poslao neki dan. sve parcele veće od 1ha.

• Like
Reactions: H&S

avialias

Aktivni član
Tu od
10 Ožu 2011
Poruka
539
Kad sam na početku pročitao da je bolje kan na 2x, sve super. No kasnije vidim da ga1/3 daješ u sjtvi, a 2/3 u jednoj prihrani.
Nisam stručnjak, ali mi se čini da 3x15 sadrži dosta dušika za početak rasta, a kan bi, po mojem skromnom mišljenju, bilo bolje dodavati u dvije prihrane. Ako je moguće 2x kulitivrati. Ako nije ne vidim razlog povećanja posla zbog dvokratnog miješanja 3x15 i kana.
Ja inace ne radim dvije kultivacije. A to sto mješam kan u sijačicu i poslje u kultivator dodajem 15-ticu radim na nekim parcelama i za sad mi se pokazalo boljim porastom kukuruza u prvih 30 dana.
A nekako razmišljam i ako dođe plajda i odnese neka hranjiva nakon sjetve još uvijek imam dio te 15-tice koja nije otišla u sjetvi pa je mogu dodati u kultivaciji.
Ostavljam si prostora da si ustedim par sto kila kana i 15-tice ako vidim da negdje ne treba ili to prebacim tamo gdje treba dodatno jer je vrijeme/voda/kiša oduzela tj gdje kukuriz u kultivaaciji zaostaje.

Uglavnom razmisljam da sam modularan i prilagodljiv pri hranjenju biljke u sto manje prolaza te da većina gnojiva bude bačena u redove kukuruza a ne širom i da gnojivo nije bačeno sve odjednom.

Imam 10ha pa stignem , nisam veliki s 50+ha pa da se ne stignem.

turke

Član
Tu od
8 Pro 2014
Poruka
98
Gdje radite analize? Može i na pp..
Labosan , 30€ +pdv po uzorku . Plan gnojidbe nekih 12€+pdv . Uzorkovanje sami radimo i nosimo u Viroviticu .

Ko ima volju i znanja . Da su samo veće parcele , a ne raditi 100-150ha na 100-120 parcela . Analiza zemlje ima smisla samo da su veće parcele . Labaratorij ti kod preporuke nikad ne stavi urea , samo Kan. . Npk15-15-15 rijetko gdje daju za preporuku većinom samo za pšenicu i to 150-200kg /ha . Kod kukuruza stavljaju za urod od 12 tona 400 kg/ha Kan i ovisno od zemlje ili MAP (12-52 N-P) ili 7-20-30 . I naravno kalcifikacija . Negdje gdje su velike zalihe P i K nema ga potrebe ni stavljati samo Kan , ili kod mene je to urea . A i svejedno bi bilo bolje P i K zaorati da korijen ide čim dublje za hranjivom , a mali dio staviti uz korijen .

Posljednje uređivanje od moderatora:

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,586
Analiza je obavezna, svake godine trecina ili svake 3 godine sva zemlja. Ekoloska gnojidba svake godine analiza. I 4poljni plodored.
Tako da analizu svakako radim. I ne treba mi da znam da mi fali humusa. I sta da radim, stoke nemam.
I da idem s ciljanom gnojidbom, kan na 3 puta, folijarno svakih tjedan dana ako kiša ne padne 2 mjeseca uz svakodnevne temperature 35-40 °C kako da ocekujem prinos od 10tona po jutru?

DadoPZ

Aktivni član
Tu od
6 Ožu 2011
Poruka
117
Urea 150kg/ha
NPK 8:15:15 - 250kg/ha
KAN - 2x150kg/ha

11 070kg/ha
15% vlaga

avialias

Aktivni član
Tu od
10 Ožu 2011
Poruka
539
Obavio analizu u Labosan Grubišno polje. Bilo gotovo za 5 radih dana. cca 42€ analiza + 10€preporuka.

Ph KCI je nizak 4.3 i podhranjeno je s P2O5.
Kaže dodavati map ili dap gnojiva. P40% i kalcifikacija s CaO 50% u obimu 2t/ha.

Gdje god zovem nitko ne prodaje MAP ili DAP gnojivo formulacije cca NP 10-50 , samo na cijele šlepere tj 20+t.

Pa kaj da radim s 20t toga.

Jel znate gdje nabaviti cca 2t takvog NP gonjiva 10-50 ili 11-52 8-48 što već ima.
Cijena?
Od Haife NP 11-52 je 111€ 25kila to nisam lud uzimati.

Brad1

Iskusan lik
Tu od
24 Lip 2019
Poruka
697
Dap nećeš naći. Ja ga u proljeće tražio i nitko ga nije mogao nabaviti. Map probaj kod RWA, oni obično imaju.

avialias

Aktivni član
Tu od
10 Ožu 2011
Poruka
539
Jel netko sadio RWA hibride ? Koje ? prinos molim u privatnoj poruci ako ne ovdje, molim i područje parcele i otprilike gnojenje. Pokušavam preći granicu od 10t/ha pa razno probavam. Ovi Ameri imaju po 200-250bu/arce prinos. To je 12-16t/ha u našim mjerama.

Marko1986

Dobro znana faca
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
867
Ja sam ove godine narucio od njih Lexotur Duo za sjetvu 2025. I mene zanima ako je netko sijao te duo hibride do koje faze kukuruza se smije ici sa focus ultra?

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
1,729
Ja sijem gloriett vec par godina. Prosle godine imao samo gloriett i imao 12.5t/ha...
U sjetvi 250kg 3x15+ nutriboost 25kg/ha. Kultivacija 200kg kan.
Ove godine imao gloriett i dekalb. Gloriett je bio malo losiji. Ukupno ispalo 9t/ha.

S time da svake godine di ide kukuruz ide zelena pokrovna do proljeca. Orem prije sjetve kukuruza. S obzirom da imam kiselu zemlje ide svaki put 1t/ha kalcita gore po pokrovnoj na proljece.

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
1,729
Mjesavina raž, dlakava grahorica, daikon, inkarnatka. Pozeljno bi bilo u 10mj posijati medutim ja sam malo kasnio pa je vec bio 11mj. Ako nece biti velikih minusa bitno je da nikne sad pa ce nesto i prezivjeti...

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
1,729
Gotova smjesa...
75% raži, 22% dlakave grahorice, 1.5% daikon rotkve i 1.5% inkarnatke

Zbog kiselosti a valjda i malo zbog kasne sjetve meni inkarnatka ne nike. Ostalo bude dobro.

Najnoviji postovi

Na vrh