• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kukuruz 2025

Axial

Član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
63
Kultivacija urejom? Prednosti i mane?!
Prednost je uglavnom u tome da moraš utovariti manje Kg za istu količinu N, mane su da se urea topi u kultivatoru, pa svaki dan rada treba u potpunosti isprazniti kultivator preko noći i po jutrima probati da li se sve okreće i da li dozira kako spada. Meni se u gaspardovom kultivatoru dešavalo da urea malo popuni čelije dozatora pa sam nesvjesno 'šparao' na gnojivu, primjetio sam - ali je bilo kasno (vidiš da gnojivo curi ali kasnije shavtiš da curi sve manje). Što se tiče isplativosti to je kako - kada. I da urea zakiseljava tlo, dok je KAN valda jedino gnojivo koje ne zakiseljava tlo.

avialias

Aktivni član
Tu od
10 Ožu 2011
Poruka
563
Navratio u birtiji kad sam balirao i povela se rasprava o 15-tici koja je ušla u sijacicu kada se sijao kukuruz. Pricaju veći gazde da ju je kisa isprala ova kaj je padala 10 dana. I da sada u kultivaciji treba ići više sa kanom. Pa jel to moguće da je 15icu isprala kiša?
Pisao sam o ovome već.
Ja pri sadnji stavljam 15-tica 3:1 KAN, zanči 3 vreče 15-ta i mjesam s 1vrećom KAN , i sad pri kultiviranju stavljam obratno. s tim da pri sadnji idem oko 250kg/ ha i sada u kultivaži 250kg/ha. Kultivator IMT na max otvoren.
Time se dobije da se nadomjeste različite komponente koje se isperu od sadnje do kultiviranja.

Ispred sadnje ide širom 125-50kg/ha UREA i 150-200kg 0-20-30 i ove godine išao SUPRACAL 500kg/ha.
Parcele su s 4.7ph, kukuruz prinos zadnje 4 godine stalno oko 10-10.5t/ha.

Sjeme KWS Kashmir , P9911, P9944, DKC5081.

avialias

Aktivni član
Tu od
10 Ožu 2011
Poruka
563
Prednost je uglavnom u tome da moraš utovariti manje Kg za istu količinu N, mane su da se urea topi u kultivatoru, pa svaki dan rada treba u potpunosti isprazniti kultivator preko noći i po jutrima probati da li se sve okreće i da li dozira kako spada. Meni se u gaspardovom kultivatoru dešavalo da urea malo popuni čelije dozatora pa sam nesvjesno 'šparao' na gnojivu, primjetio sam - ali je bilo kasno (vidiš da gnojivo curi ali kasnije shavtiš da curi sve manje). Što se tiče isplativosti to je kako - kada. I da urea zakiseljava tlo, dok je KAN valda jedino gnojivo koje ne zakiseljava tlo.
Ako imas ph ispod 5.5 onda sto manje UREA i sto više KAN, jer se UREA iskoristi samo 15-20% na tom Ph ostalo se ispere vodom ili ishlapi u atmosferu.

Pjero

Iskusan lik
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,686
Evo kako je djelovao moj koktel na travi...
1000037846-jpg.82327

1000037837.jpg

Hass

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2019
Poruka
746
Koliko je točna tablica na IMT kultivator za potrošnju gnojiva ? KAN Petrokemija dosta je sitan

avialias

Aktivni član
Tu od
10 Ožu 2011
Poruka
563
Koliko je točna tablica na IMT kultivator za potrošnju gnojiva ? KAN Petrokemija dosta je sitan
Ja sam otvorio kultivator dvoredni skroz na 10 i baca mi cca 250kg/ha mjesanog gnojiva.
Mješung je 3:1 (75kg KAN + 25kg 15-15-15 sve petrokemija).

Ali imas različitih omjera zubčanika na IMT kultivatorima na pogonskom kotaču i osovini.

pazi na to, a i promjer pogonskog kotača je jakko bitan, pa proklizavanje istog po tlu i sl.

Najnoviji postovi

Na vrh