• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kukuruz 2025

Axial

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
202
Zanimljivi su ovi moderni načini obrade tla. Iako obrađujem zanemarivo površinu, zanimaju me noviteti. Naravno u mjeri u kojoj ih mogu primijeniti. Zbog premale površine i godine proizvodnje, neisplativo mi je kupovati druge strojeve. Zato bu plug kod mene ostal u upotrebi dokle god bum mogel orati. Kao i svaki drugi način obrade i oranje ima svojih nedostataka i prednosti. Ostavljanje malča na površini mi djeluje logično. Dok oranje kod jačih zima pridonosi smanjenju zemljišnih štetnika, malč ima obrnuto djelovanje.
Zadnjih nekoliko godina žetvene ostatke najesen pomalčiram, a zimsko oranje delam iza Nove godine kad su prvi povoljni uvjeti za oranje. Možda bi bilo bolje orati na proljeće, ali onda se gube dobrobiti od smrzavanja zemlje (nažalost sve je manje pravih studenih dana).
Ako je nepovoljno prejako usitnjavanje, onda trebam kod malčiranja kuruznice smanjiti broj okretaja malčera (kardan na 540, a broj okretaja motora kao za 540E). Kaj napraviti s rožjem od buča i dračem kojeg po bučišu sad imam puno? Bilo kakav prolaz malčerom to usitni previše.
Na kraju si uvijek postavim pitanje, koliko se može vjerovati novim načinima, kad se tek za 20-ak god obično otkriju slabosti koje nisu bile vidljive u početku.
Što se tiče oranja i primjene pluga - da sam na tvom mjestu vjerovatno bi odlučio isto kao i ti.
Što se tiče usitnjavanja biljnih ostataka oni moraju biti usitnjeni tek toliko da u nekoj kasnijoj obradi normalno možeš raditi (da se ne štopa). Po meni daleko veći utjecaj na brzinu razgradnje biljnih ostataka ima kontakt/mješanje sa tlom nego samo usitnjavanje, ali ako usitnjene ostatke ostaviš na površini vjetar ili erozija vode će odraditi svoje jer se oni na površini osuše i postaju lagani. A cilj nam je da jednolično ostanu na površini. Glavni problem zapravo nisu ostaci na površini nego nemogućnost kasnije sjetve jer kod nas ima malo strojeva koji su predviđeni za takav način rada i uglavnom to su malo poznate tehnike kod nas. Predlažem svima koji na vjeruju u dobrobit malča na površini mali eksperiment: neka jedan dio vrta drže pod malčem od slame (koja će se donijeti izvana jer u vrtu obično nema dovoljno biljnih ostataka da bi se stvorio dovoljni pokrov od malča) i već nakon relativno kratkog vremena (2-3 godine) neka pogledaju kvalitetu tla ispod tog malča. Naravno - tlo će biti sipko odmah ispod malča u površinskom sloju, ali tih prvih par centimetara je ono što nam treba da bude sipko, jer u tih par centimetara ide sjeme i u tom tankom sloju odvija se većina onog bitnog. I taj malč na površini treba redovito obnavljati jer on polako nestaje, to jest mikroorganizmi ga troše kroz godinu.

Matija_E30

Iskusan lik
Premium
Tu od
13 Stu 2019
Poruka
3,796
Počeli i mi fčera z ružđenjem pa da ovu sezonu privedemo kraju, kaj se tiče kuruze 😀
Ima koje jednostavno riješenje kak složit kipanje 2 prikolice nezavisno od prve?
Ili mora još jedan lajtung baš iti 🤔

Prilozi

• 20251010_175731.jpg
    20251010_175731.jpg
    53.7 KB · Pregleda: 8
  • 20251010_175803.jpg
    20251010_175803.jpg
    51.8 KB · Pregleda: 8
  • 20251010_180924.jpg
    20251010_180924.jpg
    46.9 KB · Pregleda: 8
  • 20251010_184242.jpg