• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Kukuruz 2026

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
683
Ja vjerujem da je tlo dovoljno toplo (po DHMZu srednja temp. oko 14-15 C na dubini 5 cm tokom dana varira od 10-preko 20 C : https://meteo.hr/podaci.phpsection=podaci_agro&param=agro_tz ) da osigura nicanje, samo je drugi par rukava kako će ponik izgledati (i koliko dugo će nicati) u ovim uvijetima. Tko ima puno za saditi (a takvih je danas malo, jer danas ima dovoljno kapaciteta sijačica - polako prolaze vremena nedostatne količine mehanizacije) sigurno ima rezona već sada početi saditi tko ima malo za posaditi vjerovatno može još i pričekati koji dan sa sjetvom. Ja planiram kompletnu sjetvu obaviti za tri-četri radna dana (znači nemam puno) i budem još pričekao koji dan, ionako imam još malo posla u pripremi. Čekam da prognoze pokažu tendenciju rasta temperature zraka kroz nekoliko dana zaredom.

#Pajdaš

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2023
Poruka
282
zar se ne boje kolege mraza?! :cool:

Inače, sijem jučer uslužno, i predvečer jedna tabla od kolege, baš suho, u sjetvenom sloju opće nema vlage, pomislim takva zemlja.
Danas cijeli dan sjetva u prašinu, otišla vlaga iz sjetvenog sloja, osuši ovaj ludi vjetar i sunce za čas..Vlaga je danas bila na 12-14cm kako na kojoj parceli. Do kiše nema nicanja...
Zadnji put se to dogodilo 2022, posijao bratiću 14.04, nije niklo do 17.05, tj dok nije pala kiša..Ova 2026 sve sličnija 2022 😬

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
683
Koliko je kiše uopće palo kod vas u ovom zadnjem potopu? Kod nas je palo oko 80 mm u tri-četri dana. Kod nas se sada može raditi i nije presuho. Ako je vlažno tlo na 15 cm dubine - to bi se moglo kapilarno dignuti do sjetvenog sloja (ovisi o strukturi tla - ako je pjeskovito nema velikog kapilarnog uspona). Dovoljno je da u zračnim porama bude vlažnog zraka 90-100% Rv. pa da sjeme proklija.

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
3,082
Kod mene povrsinu vjetar osusio i sve se prasi..na vrtu posijali i posadili ali sve zalijevam da nikne.
Parcele za kukuruz su mi jos pod zelenom pokrovnom (ima dosta mase) pa cu bas vidjeti slijedeci tjedan kad krenem orat kako ce se prasiti ili ce biti vlage..krumpir oko mene sadili prosli tjedan i prasilo se...

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
683
Zeleni pokrov je OK samo što sada taj zeleni pokrov troši vodu iz tla. Zeleni pokrov je riješenje kada ima viška vode (kojeg se želiš riješiti). Ja sam svoju raž izgruberirao neposredno prije ovih kiša. Bilo bi možda bolje da je ostala još malo pa da formira više mase ali nisam želio da mi posiše vodu. Budemo vidjeli na kraju kako će ispasti.

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
3,082
Iako trosi vodu mislim da pomaze i u zadrzavanju...ne isusuje se vjetrom kao golo tlo...prosle godine mi se jako dobro pokazalo. Kukuruz mi se u onoj susi kad je mjesec dana sve gorilo nije osusio. Oko mene ljudi pojedine parcele nisu ni brali...ja sam imao jako dobar prinos...

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
683
Međuusjev sigurno pomaže u boljoj infiltraciji vode u tlo (u odnosu na golo tlo) ali i troši vodu za svoj rast. Zašto ideš na zaoravanje, probaj ga gruberom riješiti, pa uzmeš lovu za reduciranu obradu? Bilo bi idealno sve biljne ostatke ostaviti na površini i ništa ne unositi u tlo, osim sjemena. Tako bi se najbolje sačuvala voda u tlu a i samo tlo od isušivanja i prekomjernog zagrijavanja. Ali to je neka druga priča.

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
3,082
Nemam.mehanizaciju za to...ja sam.ti smijesno mali za takve stvari...ali pokusavam koristiti sto mogu u skladu sa mogucnostima...radim sve sa 539 pa mi je plug neizbjezan...ali vidim velike prednosti pokrovnih usjeva i koristim ih vec 5-6 godina...

Najnoviji postovi

Na vrh