S obzirom na sušu iskreno impresioniran sam. Konkretno ova parcela od kako je posijana, dobila je 105L kiše, a od početka godine 214L, (znam točno u litru koliko je koja moja parcela dobila kiše, pošto sam od 1.1. ove godine opet vratio mjerenje kiše na mojim parcelama..tj to je sad dužnost radnika, redovno provjeravanje kišomjera). Nula cca 125 kg/ha (iza soje 150 kg/ha a iza slanutka, boba, zobi i pšenice 100 kg/ha) i u prosjeku N-a 60kg/ha.
Zadnja prava kiša 10.06.2026 (11L/m2) a od tada, još 9x padalo od 0,5 do 3,5 L/m2.
Eh da, a oni nas i dalje uvjeravaju da pesticidi i prekomjerna mineralna gnojiva nisu štetna za tlo nego da je NAJVEĆI problem plug i da je jadan on za sve kriv... 😂 😂
Ista njiva, tj zajedno 2,5 jutra...sve isto urađeno, desna (zelena strana, radim već godinama a zadnjih 5-6g drastično smanjio pesticide i gnojiva) a lijeva, (1jutro) kupljeno 2023. A kod prethodnog vlasnika klasična obrada kakva je ovdje, rokanje s mineralnim i pesticidma, total na crno i total na strništa itd..i evo rezultat...
Predusjev slanutak!
A evo i klipovi...gornji su sa lijevog dijela parcele koja je godinama bila pod velikim dozama pesticida...
A evo stanje u onom mom 'test plotu' gdje radim baš široki plodored i bez herbicida (samo u kukuruzu primjena herbicida ali u prosjeku 40-50% minimalne preporučene doze, i prve godine u soji pa sam ostale godine soju tu sijao na 12,5-25cm razmak umjesto 70cm), ovo je sad već 11godina. Ovdje je čak i dosta gušće posijano jer sam se uvjerio zadnjih godina da može gušće u takvom načinu proizvodnje...Što teže godine i sušnije, razmaci od kiše do kiše sve veći a ovakav način sa uravnoteženom, reduciranom gnojidbom, dobrim plodoredom i bez pesticida donosi sve bolje rezultate iz godine u godinu...A proizvodnja daleko jeftinija, tj ulaganja su manja.
Predusjev zob (koji je daleko lošiji predusjev naspram leguminoza, a obično ciljam kukuruz iza leguminoza)
Padaline: od sjetve 91L a od 01.01 197L
Bez pesticida (točnije oprskano ručnom prskalicom 6-7 oaza korova što je bilo, cca na 250m2 (cca 5% površine) primjenjen herbicid a ostatak njive mehaničko uklanjanje špartačem..)
Na ovom jutru očekujem moj rekord, tj rekord OPG-a od kako postoji. Barem tako matematika zasad kaže...
FAO 370 a kao gora zelen na ovu sušu, inače slika od danas!
Ukupan prosjek svog kukuruza nakon današnjeg obilaska i brojanja, za ovu godinu ne očekujem ispod 62m/jutru..