D
duba0s
Guest
Samo cu ti reci da je i panonac hibrid, a priznat je u Madjarskoj kao rasa
Kad ste se već dotakli hibrida o tome mogu nešto reći. @Paluba, ako kupiš čistokrvne hibride bilo panonske, hycom, hylla ili druge u svakoj idućoj generaciji ćeš dobivati mlade koji su genetski vezani na svoje roditelje, e sad opet treba paziti kao i kod svih pasmina kakav rasplodni materijal ostavljaš. Ne mora veliki mužjak davali velike i jake mlade kao niti ženka koja dobro hrani mlade dati ženke koje će i dalje dobro hraniti mlade. Rasplodni materijal se bira po karakteristikama od najmanje 2-3 generacije unatrag. Najbolje ti je kupiti za početak kolko misliš i kasnije kad vidiš kaj valja,a kaj ne izbaciti van i ubaciti novu krv. Zapamti, nema mislosti, štednje ili druge prilike. Ako ženka zajebe 1-2 puta kolji ju, isto tako s mužjakom, ako vidiš da je loš van s njim iz reprodukcije. Nakon 1,5-2g ćeš imati svoje matične rasplodne jedinke koje si ti uzgojio i znaš im svaku karakteristiku. Tek onda možeš reći da imaš nekaj kaj valja. Sa sigurnošću ti mogu reći da na 10 jedinki koje kupiš od nekoga najmanje 3-4 ne valjaju, kolko god da je taj čovjek pošten i pravedan, ovo posebno vrijedi ako uzimaš skroz mlade kuniće na kojima se još ne vidi sve sto posto. Ja sam kupio hylle koje su bile dobre, čak i predobre u nekim slučajevima,ali su se neke ženke pokazale da makar su jake i velike i isto tako parene s dobrim mužjakom daju slabe mlade koji sporo napreduju, te sam izlučio van. Ostavio sam mlade ženke od majki koje su davale dobre mlade, složio sam karakteristike koje hoću i napravio svoj matičnjak. Prodao sam jako puno kunića ljudima s foruma i okolo pa nek slobodno kažu da li su bili zadovoljni ili ne. Naravno, opeči ćeš se tisuću puta, zajebat ćeš stvar, krive životinje ostaviti ali sve su to čari uzgoja. @Smoki ti ide na izložbe s kunićima pa ti može objasniti muke oko selekcije i odabira rasplodnog materijala.
Ovako moji svi kunici su uvezeni iz vana i za sve imam papir da je to ta vrsta kunica, papiri ovjerini, kunici veterinarski pregledani. Kunici koji su stigli iz Francuske cak su bili jedno vrijeme u karanteni jer je i to dio procedure.
Mislim da je Ban.Ima jedan kožar u Rudama kod Samobora, nažalost nemam nikakav kontakt. Znam da su moji prije vozili goveđu kožu tamo na otkup.
Ako sam dobro razumio, svi hajkomi koji su u Hrvatskoj potiču od tvoga (nedavnog) uvoza. Što će reći da ću već u startu moga plana (10 ženki + 1 mužjak) imati problema u nabavi mužjaka iz druge krvne linije. Za 2-3 godine, kad budem mijenjao matične žanke, problem će se ponoviti. Čak i ako se odlučim za neku uvozno-birokratsko-karantensku kalvariju (koja nije ni jeftina), što ću ako mi nakon svega toga mužjak jednostavno - ugine? Opet ispočetka? Ili ćemo do tada već biti EU, pa ću moći otići u Mađarsku ili Austriju, kupiti mužjaka i dovesti ga, a da me niko ništa ne pita... Kao da sam po njega otišao u Karlovac...
Još uvijek nisam našao neke usporedne tablice s egzaktnim podacima za sve mesnate hibride i pasmine. Zar je moguće da to nitko nigdje nije napisao i puknuo na internet? Konkretno, zanima me kalifornijski, hajkom, hyla i panonski. Usporedba prirast/kg hrane, randman, broj mladih u leglu, osjetljivost na bolesti.
OK, jedno pitanje. Tvrdi susjed da se štakori i zečevi mogu međusobno pariti i imati potomke? Da se njemu dogodilo da je imao leglo kunića s dugim štakorskim repovima. Ja tvrdim da je vjerojatno bilo previše parenja u srodstvu, ali da se ne mogu međusobno spariti kunić i štakor.