Križanje u srodstvu je dozvoljeno, ali u iznimno kontroliranim uvjetima, gdje osoba koja to radi ima iskustvo, zna što time želi postići, koja će jednika prenjeti koje gene na potomstvo, a i tada je u pitanju lutrija jer ne mora biti da će se prenjeti dobre karakteristike na nove naraštaje, već se može dogoditi da se tek u trećoj-petoj ili kojoj generaciji pokaže neka karakteristika koja je bila i više nego nepoželjna. Dakle parenje u srodstvu u iznimno kontroliranim uvjetima, osobama koje točno znaju što rade, i to pažljivo birajuči parnjake.
U ovim uvjetima koje mi imamo, za nas koji se bavimo time iz hobija, imam svega par kunića za vlastite potrebe i nemamo iskustva sa genetikom i njezinim prenošenjem na buduća pokoljenja, hvala ali ne bih se time igrala. Susjed ( ne onaj sa orijašima i slobodnim uzgojem)mi je rekao da se njemu znalo dogoditi da se spare brat i sestra jer ih nije odvojio na vrijeme, i da su mladi bili u redu, ali da je u tom slučaju ti kunići su mu bili isključivo za klanje, a nikako za daljnji uzgoj. Ni to mi se nije svidjelo, ali znam da se dogodi. Bar je postupio odgovorno pa nije ih stavljao za daljnju reprodukciju.