Re: Kuničarstvo
Evo ja sam novi i počeo sa kunićima prije 3 dana i još sam uz to dosta mlad(21 god.)
Puno toga me zanima..
Ovako-nabavio sam skotnu kalifornijsku zečicu(8 mjeseci stara i to će joj bit prvo leglo).
Kavez--drveno je dno,kavez je dug 2 metra i unutra ću kasnije stavit kotilicu,a ako ja po cjelom kavezu stavim sjeno,znači ne samo u kotilicu nego i u sva ta 2 metra oće li ona njih izleći na dasci i stavit malo sjena oko njih i svoje dlake ili ona baš uvik njih u kotilici izleže,nekako mi ružno izgleda da hoda po goloj dasci pa ja po cjelom kavezu stavim sjeno.ili bolje da maknem to sjeno pa ostavim samo u kotilici tako da ih ona tamo okoti.To nije pravo sjeno u balama.Ja živim u Trogiru,toga ovdje nema,ja sam joj ubrao suhe trave i stavio joj,al izgleda kao sjeno,al nisam baš primjetio da ga nešto jede,to "Trogirsko sjeno" je skroz žuto(izgorilo od sunca),al ako to sjeno nevalja nije meni problem nabavit pravo u balama,mogu ga nabavit lako u Livnu,čak će mi ga dostavit.I dali bi bilo bolje da dno bude od žice da govna propadaju ili da bude daska,ako je daska ja mislim da će smrdit kasnije zec jer će hodat po svojoj mokraći,al ta suha trava to malo ublaži čini mi se. PREHRANA-čovjek od kojeg sam nabavio ovu skotnu zečicu on se profesionalno bavi time i ova zečica ima i svoju rodovnicu i pečat na ušima(brojke) i on ih hrani samo žitaricama,sjenom i vodom,ne hrani ih nikakvom zelenjavom,mrkvama i jabukama,a tako planiram i ja nastavit.On njih hrani sa bar 15 vrsta žitarica i pustim vitaminima,al ja ne planiram tako jer nemam svojih primanja,trebalo bi mi puno para za sve to nabavit...Pa sam ja sebi zadao da ću kupit vreću od 10 kg u kojoj je mješavina sljedećih žitarica (kukuruz,ječam,tritikal,zob ,soja..tako piše na etiketi jedne vreće koju mi je on dao da znam šta da kupim) te ću još kupit 10 kg ječma(rekao mi je da to jedu i dobro je za njih) i 10 kg onie peletirane hrane(nez kako se to točno zove,al zeleno je i izgledaju kao mali valjčići,valjda granule neke,tj.presovana djetelina ili blitva,neznam točno)...Šta mislite jeli to u redu šta se tiče prehrane..A za te granule mi je rekao da ne trebam tolko šopati ovu veliku s time ,nego male kad počmu samostalno jesti.I rekao mi je da jednom tjedno stavim žlicu jabučnog octa u vodu da im to čisti crjeva od bakterija...Zasad me to zanima,a sigurno će bit još pitanja...Taj čovjek koji uzgaja te zečeve živi u okolici Trogira,al je inače doselio ovamo iz Slavonije,on je pravi slavonac i tamo se time isto bavio,kaže da se kunićima bavi više od 45 godina tako da mu svaku rječ vjerujem što kaže o kunićima,a vjerojatno zato što je slavonac je toliko vjeran tim žitaricama jer toga u slavoniji ima u izobilju...ima bar 60 kunića u toj prostoriji di ih uzgaja,sve pečatirani sa rodovnicama,on ih vodi i na izložbe pa je valjda onda najbolje hranit sa žitaricama,zar ne,,,rekao mi je da pšenicu puno ne dajem ili možda nikako,kaže da nije baš dobra za probavu u kunića...