View attachment 56039
Ovo su sjekire koje ja koristim za drva. Najprije sam kupio Stihl pro sjekiru i kalač. Strašna kombinacija. Nema drveta kroz koje ne prođu - jedina mana je težina.
Puno sam čitao o Fiskars sjekirama i odlučio ih kupiti. Prije godinu dana kupio Fiskars x25 (najbolje mi odgovara zbog dužine i moje visine) i Fiskars x11 (za kalanje jednom rukom). Tad je ova slika i slikana. Stvarno preporod, lagane i možeš kalati cijeli dan. Što se tiče oštrice, ja znao i po betonu s njima kresnuti, nema tragova. Tak da ne znam... Zatim sam kupio Gardenu 2800s (Husqvarna). I mogu reći da mi isto super sjela.
Dok kalam cjepanice onda je x25 prima (lakše prodire u drvo i precizna je), a s Gardenom dovršavam kalanje. Također s Gardenom nabijam kajle.
Ta kombinaciji mi je sad za sve. Rijetko kad trebam posegnuti za stihl kalačem. Šogor mi je jednom prilikom rekao da sam si za novce koje sam dao za sjekire mogao i traktorski kalač kupiti. A drugi dan smo paralelno kalali izrezane gule zasušenog oraha... On sa starom sjekirom koju je naslijedio i kalačem sa zavarenom cijevi umjesto držala.. Ja sam skalao dvije vrpe i još išao njemu pomoći oko njegove vrpe. Ja nakalao traktorsku prikolicu zapremine sanduka 3m3, a on niti pola. On je OFR i u boljoj je kondiciji nego ja. Tak da mu je taj dan postalo jasno zasto sam ja dao toliko za dobre sjekire.
Mislim da je kvalitetna sjekira važna koliko i motorna pila. 👍
Eto toliko od mene.
Lp