E moj bosanac našao si se uvređen a činjenice govore drugačije. Otkud toliko mljeka proizvodi bosna da ima i za izvoz po ovom ima veću proizvodnju nego Hrvatska. Srbija je koliko ja znam prva reagirala na toksine ali u kukuruzu pa bosna ali na uvozu ne na izvozu.
Kako objašnjavaš da mljekare do sada nisu uopće radile kontrolu na toksine, zašto nisu nabavili opremu kad je Srbija otkrila toksine zašto sada ovako ekspresno sve, Zato što je sve ovo uvod u nešto puno veće nego što su toksini. Najebala Slavonija sa ovom vlašću treba se osvetit seljacima za sve pa i za ono što bi u budućnosti mogli napravit i treba stočarstvo uništit da bi mogli uvozit itd. Nisam ni ratar a još manje stočar ali me nepravda smeta.
Nisam se našao uvrijeđen, samo ti ukazujem na to da je mlijeko zagađeno mikotoksinima pronađeno na domaćim farmama a ne iz uvoza. (ako i je uopšte zagađeno) Nemoj stalno tražiti krivca u nekom drugom. A ovo što kažeš za proizvodnju mlijeka u BiH, to je tačno! Bosna svojom proizvodnjom mlijeka nemože podmiriti ni 50% domaće potrošnje a izvozi velike količine i u Hrvatsku i u Srbiju. Al to su neke druge igre, ubiru se premije od države za izvoz a ovamo opet uvozi mlijeko od svud pa čak iz S. Leone iz J Afričke republike!
Sad su se razno razni "dr. mr. prof. doc." i ostali raspisali o Aflatoksinima u mlijeku i stočnoj hrani, a kad je Srbija pronašla te iste toksine u kukuruzu nikome nije palo na pamet da pregleda svoje kukuruze. Sad kad je pronađeno zagađeno mlijeko sad su svi pametni. Gdje im je ta pamet bila jesenas dok su kukuruzi brani!? Sve se ovo moglo spriječiti na vrijeme a ne sad "na vrat - na nos".
Lako je objasniti zašto sad mljekare kontrolišu mlijeko. Do sad nisu imali potrebe za tim pa im nije bilo u interesu da nabave potrebnu opremu. Sad kad je šteta već napravljena, sad su svi pojačali kontrole. A dali je to osveta Slavonskim seljacima, to neznam, al sve je moguće.
Kažeš nisi ni stočar ni ratar, e vidiš ja sam stočar a samim tim i ratar. Sve ovo i mene pogađa i brine. Živim od proizvodnje mlijeka, nemam alternativno zanimanje i izvor prihoda nego samo iz mlijeka. A suša je bila i kod mene, klima ne poznaje granice, nema za nju Srbije, Bosne i Hrvatske sve je to isto. Kako su mljekare vašim farmerima obostavile otkup tako mogu i naše obostaviti nama. Do duše ja koritim adsorbente mikotoksina, al danas više ništa nije sigurno. Kako god bilo mi seljaci smo dežurni krivci i uvijek na gubitku!! A da budem iskren ovo meni više liči na neke političke "igre" al nažalost opet preko leđa seljaka.