• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Legalizacija objekata

proart-ing

Novi član
Tu od
20 Pro 2011
Poruka
6
Da vidim kako ste se našli u nezavidnoj situaciji budući da ste kupili navedenu kuću i niste je dograđivali. Ako ste već tražili uporabnu dozvolu za kuću oni bi Vam trebali napismeno reći koje gabarite zgrade priznaju pod "staro" tj. "1968." a kaznu vodni i komunalni doprinos ako bi prihvatili da se i kuća legalizira bi platili samo na povećanje (pretpostavljam da je to ovih 14 m2 koje spominjete).
U ovakovim situacijama neki uredi prihvaćaju uvjerenje od DGU da je zgrada evidentirana prije 15.02.1968. , dokaz priključka na el. mrežu ili čak izjave 2 svjedoka (koji moraju biti 1950. godište ili stariji i ne smiju biti iz uže obitelji)

Uporabnu dozvolu za kuću ili neki drugi dokaz o legalnosti vas traže zato jer se pomoćna zgrada ne može ozakoniti ako je glavna stambena zgrada nelegalna. u vašem slučaju oni zbog dogradnje kuće smatraju cijelu kuću kao nelegalnu.

Da ste uspjeli dobiti uporabnu za kuću mogli ste proći samo sa 500 kn kazne za pomoćnu zgradu, a ovako ako budete sve legalizirali trebat ćete angažirati i geodetu (ako kuća nije u cijelosti ucrtana u katastar) i projektanta da izradi nacrt kuće. Ovi troškovi će posupjeti za par tisuća kuna (cca sve skupa 4000 ) i bit će nešto malo za kaznu za dograđeni dio kuće (ako se radi o 14 m2 grubo mislim da vodni i komunalni mogu biti oko 1000 kn)

Naravno možete od svega i odustati, ali će se sa ovim problemima onda morati baviti netko od vaših nasljednika prilikom prepisa ili prodaje nekretnine. Isto tako Ako bi ste se htjeli kandidirati za obnovu fasade / stolarije / krova ili kupnju nove peći dok se zgrada ne legalizira to bi mogla biti prepreka.
 

zloocko

Član
Tu od
18 Ruj 2015
Poruka
205
Imam pitanje !Koliko ce me izaci legaliziranje nadogradjene kuce,potkrovlje je znaci nadozidano.To sto je nadozidano je 1metar visine.Ima oko 100-150 kvadrata.Kuca je legalizirana od prije i ima uporabnu dozvolu ali sad to ne vrijedi kad smo ovo nadogradili jel tako!?Isli bi na natjecaj ener. ucinkovitost pa me zanima kako dobiti dozvolu za to nadozidjivano!?
 

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,570
Vrlo stara tema, ali da ne otvaram novu...

Dakle, radi se o zgradi koja je izgrađena prije 1968. godine, ali nije nigdje ucrtana.
Lokacija je izvan sela, vlasnik zemljišta je tata.
Zgrada je zapravo nekada bila svinjara, još uvijek "stoji", ali je u stanju raspada.
Mi bi to voljeli da se ucrta, da možemo onda srušiti i istih tih dimenzija napraviti nekakvu malu "vikendicu". Jedna-dvije sobice i terasa.

Koja je procedura da se to ucrta i koliki su troškovi toga?
 

zwer

Dobro znana faca
Premium
Tu od
15 Ožu 2010
Poruka
1,710
Pozvati geodetu da snimi i ucrta u zemljišne knjige.
Nakon toga angažirate nekog arhitekta da vam napravi snimak izvedenog stanja, projekt rekonstrukcije i dogradnje ili kako već a prema vašim željama i s njime idete na dozvolu...
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,646
Pa onda ga napravite.
Tak sam si i mislil da bi moglo biti
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Ako hoćeš sve legalno, onda prvo provjeri na aviosnimci iz 1968. jel se objekt na njoj vidi. To je podloga za daljne korake, a možeš stati i poslije prvog dijela pa nek netko drugi (nasljednik), ako želi, nastavi na čistim papirima.
 
Posljednje uređivanje:
  • Like
Reactions: ZJ

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,570
Nismo se razumjeli...
Ta građevina trenutno stoji i u stanju raspadanja je, a i ne koristi se ni za što.
Mi bi da se to ucrta i da ju možemo srušiti i održavati zemljište, jer se i okolo sve održava, a ovo stoji tako nakaradno i to mene živcira.

Gradnja novog ne bi bila odmah po rušenju, nego tko zna kada. Eventualno napraviti nekakve temelje ili nešto da se ne zagube "koordinate", pa onda daljnja gradnja kako financije dopuste.

Dakle, za sada bi se samo ucrtalo ovo postojeće i da bude nekakav "trag" u papirima.

Znači, geodet je sljedeća stanica?
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Ja sam tebe razmel, zato sam i napisal mogućnost da nasljednik gradi.
Geodet vjerojatno zna postupak, ali neki nesavjesni hoće napelati vodu na svoj mlin pa dva put naplatiti isti posel. Ako je objekt vidljiv na aviosnimci, možda je najbolje da odeš u ured gdje se ishode građevinske dozvole i tam dobiješ informacije. Vjerojatno buš dobil i informaciju na koji način možeš objekt adaptirati-rekonstruirati. Taj prvi korak bu te koštal samo malo vremena, a pametniji buš za razgovor s geodetom.
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,646
Potvrdu da je objekt "vidljiv" ja sam dobil na katastru, kad mi je trebalo za legalizaciju.
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Samo na katastru moraš platiti, neovisno jel se objekt vidi ili ne (barem je tak bilo prije), a na netu možeš besplatno pogledati i onda kupiti na katastru ak je potrebno.
Imam i ja jedan takav prastari od kamena zazidan objekt, ali kad gledam aviosnimku izgleda mi kao da je vidljiv samo djelomično (cca 1/4), a ostalo je skriveno ispod krošnji drveća. Bila je nekak u to vrijeme tik uz objekt velika trešnja pa smo mogli trešnje jesti s krova. :)
 

Imanje

Novi član
Tu od
2 Lip 2021
Poruka
10
Zna li neko,kupujem kucu gradjenu prije 68g al je dogradjen jedan dio.U katastru je napisano oranica.Sta trebam sad za legalizaciju?Koji je postuppak i kolko bi me kostalo?Stara kuca je 120m2 i nadogradjeno 60m2
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Prvo pozvati geodeta da izmjeri i upiše - ucrta - u gruntovnicu.
Ako dogradnja nema građevinsku - ne znam, valjda platiti što treba i zatražiti legalizaciju.
Geodet je oko 2500 - 3000 tk, bio, prije par godina.
Moja kuća je bila građena sa svim papirima, ali je ostala neucrtana, druga je bila dograđivana sa isto svim dozvolama, ali dogradnja nije bila isto ucrtana - za dvije smo dobili 1000 kn popusta.

Ih, sada ne znam kako treba kod tebe - prvo legalizirati pa ucrtati ili obrnuto.
Geodet će znati, a u Međimurskoj županiji su takve cijene otprilike.
Kako je drugdje - ne znam. Da se možeš cijekati - možeš, tražiti više ponuda, pa izabrati.
 

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,741
Nakon što sve to na bilo koji način legaliziraš, pa platiš sve doprinse, moraš dati izraditi i geodetski elaborat za upis u katastar i gruntovnicu. Taj ti elaborat nema veze sa svim prethodnim dokumentima oko legalizacije i samo je još jedan novi elaborat i novi skupi, ali u procesu je zadnji trošak, neizbježan zadnji korak.
 

Perko

Dobro znana faca
Tu od
12 Velj 2020
Poruka
400
Jel piše u katastru kvadratura kuće? Jel kuća ucrtana?Dal ti netko može dokazati da je dogradnja rađena poslje 68?
 

Imanje

Novi član
Tu od
2 Lip 2021
Poruka
10
Upisano je oranica samo.Mogu dokazat susjedi i vlasnica od koje kupujem kucu
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,646
A zakaj ti to treba?
Mi imamo sve legaizirano, ali nikaj nije ucrtavano nakon toga.
 

Najnoviji postovi

Na vrh