• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

LIJEKOVI i LIJEČENJE STOKE

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,804
Ako nemaš izbora slobodno je maži sa čistom svinjskom mašću, maži je svaki dan ujutro i navečer, proči će joj nakon par dana.
 

ljiljanakn54

Član
Tu od
23 Srp 2011
Poruka
96
Mi smo do sada koristili neosamosten. Sada je valjda zabranjen za krave, medjutim ako ga ima koristi se ampula na 5 litara vode i moze samo lokalno vrat (vjerovatno se tu prvo javilo ) namazati sundjerom natopljenim ovim rastvorom. Vidjecete kako ce brzo da prestanu da se cesu.
Nakon 7 dana ponoviti.
Dobro bi bilo pogledati rep i oko repa ima li suge jer hoce i tu prvo da se u ovom periodu godine javi. Takodje bi trebalo iscetkati kravu prije nanosenja tecnosti.
Pozdrav!
 

radul

Član
Tu od
28 Svi 2013
Poruka
788
Imam prvotelku koja ni nakon 3-4 mj. od teljenja nikako nije tražila bika... pozovem veterinara ,on joj da inekciju pa za 3 dana osijemeni,mada ni onda nije imala baš neke posebne znakove vođenja...
I tako mirovala nakon osjemenjavanja 2mj. i dolazio veterinar ,pregledo i kaže da je steona...nakon još mjesec dana opet on dolazio ,meni to sve nešto sumnjivo i opet ja njega zamolim da pregleda....da bi sad na ovom pregledu ustanovio da nije steona nego da ima cistu na jajniku???
Jednostavno nemožeš vjerovat šta ti veterinari rade,dal nas svjesno uništavaju il stvarno nemaju pojma,prije mjesec bila stelna,sad ne i još ima cistu???
Na kraju gledajući po net-u sam uvidio da je cista bila uzrok što krava nije imala gonjenje...pa se pitam jel taj "pametni" veterinar nije odma mogao zaključit kad krava nije imala gonjenje zbog nekog problema(cista),nego sad 4mj. poslje on se nju sjeti lječit,pa tek onda ako bude pomaka osjemenjivanje???
Sad joj je dao neke inekcije pa će nakon deset dana vidit...
Kakva su vam iskustva sa lječenjem cista i kolka je vjerovatnost da ponovo ostane steona,napominjem radi se o prvotelki,s tim više mi je još veća šteta jer je stvarno dobra što se tiče mlječnosti i ostalog???
 

AcaAleksic

Član
Tu od
2 Lip 2014
Poruka
233
Nemoj se brinuti, ostaće stelna posle injekcija, pogotovu posle ovih za ciste...
Prošle godine sam lečio jednu, imala cistu i tako posle 3 meseca bezuspešnog osemenjavanja, ustanovimo da je cista, data joj je inekcija, na pregled posle 10 dana cista je izlečena, na prvo osemenjavanje ostala steona, ove godine mi je dala lepo tele, ali zato pre dve godine, takodje krava ne ostaje steona, medjutim, nećemo mi da zovemo veterinara i na kraju smo je prodali na klanicu.. Kad smo videli da lečenje ciste nije uopšte skupo s obzirom šta se gubi, onda smo se pokajali što smo prodali onu. Ali to je lekcija u životu..
Pre mesec dana opet jedna krava ne traži 3 meseca, ja gurnem ruku i napipam na jajniku neki lopticu, posavetujem se sa veterinarom i dam joj hormonsku terapiju za cistu i posle 10 dana opet isto, ja opet pozovem doktora i kaže da joj dam vitamine, jer možda je suviše jaka cista i potrebno joj više vreme, kontrola za nedelju dana, medjutim na kontroli, opet isto. Ja ga ovaj put pozovem da dodje i on da je pregleda i ustanovi da na jajnicima ima čak 3 žuta tela, da joj inekciju i posle 3 dana mi kaže da osemenim, tako i uradim i sad čekam da proverim na steonost.. Tako da Radule, ništa nuje neizlečivo, nadam se da iz mog posta i mojih grešaka budeš uporan i to grla ti da lepo telence, po mogućstvu žensko... :) :)
 

kris007

Novi član
Tu od
13 Sij 2016
Poruka
1
Pozdrav oprostite ako vec ima negdje odgovor na moje pitanje

Zamolio bi nekoga iskusnoga da mi pojasni postupak zasušivanja krave putem mastidry injektora. Da nesmije imat mastitis znam. sada me zanima kako i koliko puta moram ponoviti.

Hvala.
 

gromil

Aktivni član
Tu od
19 Ožu 2013
Poruka
237
Apliciras po jedan u svaku cetvrt i tad je zasusujes odnosno nema vise muze.
 

max931

Novi član
Tu od
27 Lip 2007
Poruka
9
Evo vidim da ima tu dosta iskusniju ljudi treba mi nesto za nametnike kod ovaca koristio sam closemactin pa bi malo promjenio a u HR bas nema sto mene zanima vecinom ima u BiH ljekova al nemam nikoga da mi kupi i posalje ako ko postoji da mi se javi na mail: maksi118@gmail.com
 

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,415
Šta kažete na današnje izjave Agičića u plodovima zemlje? Cijepiti ili ne cijepiti???
 

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,804
Kod nas kreću od 08.05. sa kvrgavom kožom i sam neznam kaj da radim.
 

NoviNovi

Novi član
Tu od
7 Sij 2019
Poruka
1
Pozdrav svima, da li je tko davao kravama i ovcama closamectin i kako ste zadovoljni? Hvala
 

Najnoviji postovi

Na vrh