Ajoj , neznam šta i koji zupčanici ti trebaju , mislim da imam i ja nešto polovnih , za dijelove možeš me kontaktirati na pp
ako imaš koju sliku tog tvog stanja mnogo bi pomoglo u otklanjanju kvara , jednostavno bi te lakše shvatili
da bi izvadio gornji snop nemoraš rastavljati traktor , njega može skinuti na licu mjesta
prvo moraš skinui reduktor sporohodnih
pa onda otpustiti ona 3 vijka koji drže prednji zupčanik reverzera (odnosno njegov prednji ležaj) i pomjeriti prednji zupčanik reverzera prema motoru koliko je god to moguće
onda moraš izvaditi kućište sa lezajom koje je na desnoj strani osovine , i zupčanik do nejga
e onda dolazi najkomplikovanije , a to ti je tuc-muc , moraš cijelu osovinu snopa da pomjeriš desno nekih 20tak milimetara i u tom položaju da skineš i desni zupčanik reverzera , taj zupčanik vučeš na lijevu stranu da izađe kroz otvor gdje je bio reduktor sporohodnih
e njega kada svučeš onda izvlačiš osovinu i skudaš zupčanike , isto po sistemu tuc-muc lijevo-desno
a skidanje osovine donjeg snopa ti je ravno samoubistvu , moraš skinuti kabinu , skinuti bočne reduktore , rastaviti traktor na pola , izvaditi srce diferencijala pa tek onda skidati osovinu što i tada nije lako jer imaš redoslijed koji je u tri lijepa majčine a sve prolazi u milimetar
a da ne pričam o tome kako je to smontirati kada moraš jedan seger držati između zpčanika a da ne upadne na svoje mejsto dok ne sklopiš cijeli snop
ja sam sebi vadio donji snop i nemoj me ni pitati koliko sam živaca izgubio oko toga , lakše je cijeli mjenjač sastaviti nanove nego ovo uraditi
skoro sam radio jedan mjenjač u Tuzli i sva sreća pa nije trebalo vaditi donji snop