• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Malčeri

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
gledam malo malčere...ukoliko otpadne sijačica mislim da ću malčer piknuti...
gledam https://www.njuskalo.hr/strojevi-sjetva-zetva-berba/malcer-alpego-200-oglas-23894688

https://www.njuskalo.hr/strojevi-obrada-tla/malcer-tehnos-mu-200-lw-oglas-21234169

https://www.njuskalo.hr/strojevi-obrada-tla/malcer-zanon-prednju-zadnju-hidrauliku-oglas-21780349

ima netko preporuku za nešto bolje u tom cjenovnom rangu???ili jeftinije ako je sasvim ok...
jedino što planiram nešto zapuštenoga malčirati...cca 5-6cm promjera..

Kod kupnje rabljenog, sve ovisi na kakav stroj naletiš. Mada kod malčera nema neke filozofije, ne smije se tresti, ni imati luft na valjku ili osovini, pogledati dali plašt ima nekih oštećenja i tako to.
Ja sam kupio rabljeni Zanon, napravio blizu 150 jutara malčiranja kukuruzovine i kojekakvog korova te ostalih biljnih ostataka (kupus npr. dosta teško ide, teže nego šikara), radio sam s njim i u šikari, nikad problema, samo sam mijenjao ležajeve na valjku, otišli su radi brze vožnje,a ležaj zajedno s kučištem košta 50kn... A malčer je bio skuplji nego novi Kinez, ali ne vjerujem da sam pogriješio...

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,616
Gogo,
jesu li ležajevi na valjku otišli zbog brze vožnje, ili možda zbog okretanja bez podizanja nalčera? Nisu ni kod brze vožnje veliki okretaji valjka, a kod okretanja, bez dizanja, se pojave dosta velike aksijalne sile na ležajeve.

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Ne, nikad se ne okrečem s spuštenim malčerom, ali kad ga potjeram 8-9km/h, poprilično skače na grbavom terenu. Ležajevi su mali,a težina velika... A i tek sad na kraju ove sezone sam ih mijenjao, tako da su se naradili. Ako ovi izdrže samo jednu sezonu, ja sretan...

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,801
Danas nabavljen za izradu roto malčera, od Mercedesovog kombija. Omjer je 1:2.5.
57c7184709c830f7724bed1b398cd46b.jpg
2ab29f4c5fa358aab4e3c6bfec819ac9.jpg

Poslano sa mog F5321 koristeći Tapatalk

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,801
Nemam potrebu za takvom prikolicom

bduda

Član
Tu od
24 Stu 2013
Poruka
71
Ja sam napravio od takvog diferenccijala roto malcer alli nije dugo izdržao. Tako da je taj projekt završio u koprivama

Poslano sa mog HummerLE koristeći Tapatalk

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Ja sam napravio od takvog diferenccijala roto malcer alli nije dugo izdržao. Tako da je taj projekt završio u koprivama
Šta se dogodilo?
Redukcija preko satelita (pretpostavljam).

Mane, kak tvoj diferencijal ima multiplikaciju od 2,5:1, možeš bez brige napraviti to kaj misliš.

Posljednje uređivanje:

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,801
I meni se više sviđa na lance. Mišljenja sam da manje trpi prijenos prilikom udarca u kamen, panj zemlju ili nešto slično. Lakše ga je i napravit, pogotovo kad je u pitanju donji dio koji malčira.
Vjerojatno ne radi tako fino kao sa noževima no meni to nije toliko ni bitno. Neću radit nogometne terene sa njim.

Zoki ticić

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
2,733
Mane, jedan kotač je stajao na mjestu kad si brojao prenosni omjer ili su se oba vrtjela?

Poslano sa mog M351 koristeći Tapatalk

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,801
Jedan je stajao na mjestu.

Zoki ticić

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
2,733
U tom zecu leži grm! Misliš ga na taj način odraditi da stalno radi? Ja sam napravio tako i nakon sat-dva rada se toliko ugrije da mi zakuha ulje. Multiplikator (diff) je cvrčio kad sam ga polio vodom.

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,801
Hm, iskreno nisam se oko tog previše interesirao. Taj dio će mi odradit tokar, rezanje drugog djela, stavljanje kardanske osovine i nešto je spominjao da bi izvadio valjda taj jedan zupčanik.
Ne znam zašto bi se diff grijao zbog toga?

Zoki ticić

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
2,733
Ako ti se vrte sateliti imat ćeš omjer 1:2.5 i grijat će se a ako satelite blokiraš neće se baš grijat i imat ćeš omjer 1:5.

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,801
A ha, znači bolje da izvadi taj zupčanik ili da ga blokira? Ako ostane sad kako je onda dolazi do pregrijavanja, jesam dobro shvatio?

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746
Slazem se sa Zokijem. Sateliti nisu zamisljeni da se puno okrecu. Lezajeve nemaju gotovo nikakve, a niti ozubljenje nije prikaldno za velike momente. Jel ti odgovara odnos 5:1?

Najnoviji postovi

Na vrh