• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Male motokopačice

E3JLD

Član
Tu od
4 Pro 2021
Poruka
127
Što bi moglo uzrokovati ovaj zvuk? čuje se samo kad motor radi, neki šum. Može li biti loše za motor?

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Ništa se neće čuti (nikakvi čudni zvukovi) kad ga ugasiš.
Prvo da bi motor bio ispravan i funkcionirati, kako vidim u kratkom videu, mora imati sve pripadajuće dijelova, ali ja to ne vidim.
Zaključak po određenom odokativnom detalju, motor je već oh - ho vremena silovan!(n)

E3JLD

Član
Tu od
4 Pro 2021
Poruka
127
Pa ne fale dijelovi, ima rezervar, filter zraka i starter je ispravan, samo ručica visi. Ne uvuče se uvijek unutra

Posljednje uređivanje:

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Bravo, ma samo ručica startera malo visi? 😁
To je ono što se vidi. A ono što se čuje, je u najmanju ruku "NE" bitno. No fa bitno.😖

gasans

Član
Tu od
25 Ožu 2017
Poruka
51
Brgude nisam duze vreme ulazio na forum,ali ne prepoznajem te ovakvog....zasto toliko sarkazma ili ovo vise nije mesto gde mozes ocekivati pomoc.Starter moze da se odvrne i pridrzi prilikom paljenja pa se skine ili da se namota samo kanap bez startera i upali.I ako se ne cuje starter moze biti lezaj radilice.

Posljednje uređivanje od moderatora:

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Evo još jedan savjet, kako ne bi trebalo raditi! Starter treba biti složen kako spada. A to znači da se lagano može povlačiti, da vraća špagu (isto tako lagano , bez ikakvih zapinjanja), da ulovi odmah na početku povlačenja, da valjčići ne dodiruju ventilator (u radu motora).
A ovakve savjete tipa "upaliti pa skinuti starter" !
Ja ću svakome savjetovati "DA TO NE RADI"! 👋

gasans

Član
Tu od
25 Ožu 2017
Poruka
51
Ja nisam dao savet vec konstatovao da moze i tako,pogotovo kod popravke pa neces ga valjda stalno sarafat.I samo si potvrdio da si se...nja

Posljednje uređivanje od moderatora:

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
E ovo je stvarno mala motokopačica, manje nisam vidio. Radi se o Sepu. Koliko sam uspio vidjeti karburator ima na bloku, Dellorto 14/12.
IMG_20220301_131551[1].jpg

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Pribavil sam nekakvu malu frezicu koja je sklepana tak kak je.
Motor UMO 8 je bil jako umoran, a pošto sam nekad davno na poklon dobil jednog UMO odlučil sam da bu on zamjenil ovog umornog.
Veliko hvala forumašu koji nas nadam se čita na poklonu.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Fergazere, karburatore, rasplinjače..... ko ga kak zove sam počistil oba pa je gore na kraju završil ovaj od UMO 8 jer se pokazal bolji.
Imam još jednog Dellorta ali nije bilo potrebe za njim, a i nekak sam ljubitelj Binga

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Paljenje nisam znal koje bi odabral 🤭

Motorič sam rastavil da zamjenim ležajeve i semeringe.
Centralnu i brtvu ispod cilindra sam napravil doma, a od glave, usisa i ispuha je ostala stara.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Na motorič je postavljen komparator da se odredi GMT i kut predpaljenja koji je poštelan stroboskopom.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
I nakon takvog remonta motorič radi kao sat, mogel bi ga slušati čitavu noč kak ljepo kljucka na leru.

Evo još sličica trenutka iskre.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Nisam ni mjeril ni dizal ništ. Kak je bilo sve orginal tak je i ostalo.
Motorič je stvarno u jako dobrom stanju i čak mi ga je malo i žal. Ovu sezonu bu ostal gore dok ne obrusim onaj cilindar od UMO 8 i ne preprešam klipnjaču, a onda vračam UMO 8 gore..... ako mi balavec u međuvremenu ne popali cilindar 🤭

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Ufff, ima tu svašta. Idem redom prva slika (gdje je kopačica sa motorom) to je Mio 250. I tu u originalu dolazi umo 08 (vrti se u desno), remenica direkt n a radilici. Vezni lim je od F400.
Dalje kažeš imaš umo 08, a ja vidim samo kapu od umo 08.
Složio si umo 06.
Sad gledam ostale slike ,jedan od tih motora je bio na kosilici (strižnoj), to zaključujem po poluzi regulatora gasa. Dalje Bing je isto bio na toj kosilici , isto zaključujem po poluzi na osovini leptira gasa.
E sad kako si složio umo 06 i ako ga misliš montirati na Mio250 sa remenicom direkt na radilicu, onda to ne bi valjalo, nego treba reduktor.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Dalje kažeš imaš umo 08, a ja vidim samo kapu od umo 08.
Ima tam i cilindar, bil je kompletan ali sam ga ja otvoril. Stanje očajno.

E sad kako si složio umo 06 i ako ga misliš montirati na Mio250 sa remenicom direkt na radilicu, onda to ne bi valjalo, nego treba reduktor.
Reduktor da ga uspori?

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Da jer na Mio 250 je umo 08 3500 o/mim (desni okret), a sad si složio umo 06 i on se može vrtiti do 5800 o/min. E sad da li si ga složio da se vrti u desno ili u lijevo.
Ako se vrti u desno, onda je to dobro (što se tiče za Mio 250) sa remenicom n a radilici. ali nije dobro što se tiče okretaja , biti će prebrz.
Bolja je varijanta da se vrti u lijevo, ali onda ttreba reduktor. I još najbitinije dati će 2 KW, za razliku od umo 08 koji daje 1,3 KW.

Najnoviji postovi

Na vrh