• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Male motokopačice

zagorje

Aktivni član
Tu od
4 Lis 2011
Poruka
360
Mislim da je 2 cilinder taj koji je jači,inaće jesu li obje glave iste i da li su polutke radilice pune ili bušene?

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Glave su iste, radilice su sa rupama. Zašto misliš da je cilindar br. 2 jači?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,482
Jesu li snage različite pri istoj brzini motora?

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Ispušni kanali isti, koliko sam uspio zaključiti (nisam detaljno mjerio, da je koji niži - viši).

Da snage su različite!

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,482
Znam da su različite, ali jel to pri istoj nazivnoj brzini vrtnje ili se jača brž vrti?

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Nazivne brzine vrtnje su iste max 5800 o/min, jedna na tim okretajima reproducira 2 KW dok druga 2,5 KW.

putnicara

Član
Tu od
27 Velj 2013
Poruka
290
prebroji koji ima više rebara na usisnoj ili ispušnoj strani, nisam sad siguran na kojoj, to su cilindri sa barki i skijaških vučnica i idu u više okretaje te su jači nego oni sa poljoprivrednih strojeva, traženiji su za pripasavanje na apence.

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Nema to veze sa cilindrom.
Več sa kompresijskim prostorom i diznom,i vrstom fergazera.

Neki modeli su imali ugrađivan L klip kao dodatna komponenta kompresije...

Poslano sa mog G630-U20 koristeći Tapatalk

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
prebroji koji ima više rebara na usisnoj ili ispušnoj strani, nisam sad siguran na kojoj, to su cilindri sa barki i skijaških vučnica i idu u više okretaje te su jači nego oni sa poljoprivrednih strojeva, traženiji su za pripasavanje na apence.

To su obadva cilindra sa kopačica Tomos MK-2 (god. 1985) jedna i druga Tomos Batuje (god. 1989). Nemojmo miješati barke , vučnice itd.
Umo 06 i 08 ima cca preko dvadeset različitih izvedbi.
Ovo sa rebrima vrijedi za umo 08, ali za umo 06 NE.

Znači radi se o motorima koji su u originalu montirani na ove dvije kopačice!:8):

Nema to veze sa cilindrom.
Več sa kompresijskim prostorom i diznom,i vrstom fergazera.

Neki modeli su imali ugrađivan L klip kao dodatna komponenta kompresije...

Naravno, ništa od napisanoga nije točno !:icon_oak:
Osim naravno ovo "poslano sa mog G630-U20).

Posljednje uređivanje od moderatora:

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Poklopci od ova dva motora, nadam se da se na slikama vide podatci na pločica, cilindri od ova dva motora (zaribani, naravno radili su bez regulatora gasa). Na trećoj slici je još jedan primjerak od 2,5 KW.

Prilozi

• IMG_20170126_141819[1].jpg
    IMG_20170126_141819[1].jpg
    30.1 KB · Pregleda: 90
  • IMG_20170126_153703[1].jpg
    IMG_20170126_153703[1].jpg
    36.6 KB · Pregleda: 84
  • IMG_20170126_142200[1].jpg
    IMG_20170126_142200[1].jpg
    30.8 KB · Pregleda: 91

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Ja imam dva motora od tomosa.
Jedan pogoni pumpu i ima 2kw i fergazer sa tanjom diznom i plastičnom okruglom čašicom i bez regulatora gasa i sa lakšom radilicom od drugog koji je na kosilici i ima 2.5 kw fergazer sa debljom diznom,kvadratnom čašicom metalnom i regulatorom gasa i teža radilica,neznam točno ali je u gramima riječ.
E da jedan se vrti ulijevo a drugi udesno.
A klip,glava i cilindar identični,auspuh identični...

MarioZg1

Član
Tu od
19 Sij 2015
Poruka
126
Kolko ja znam neke velike razlike kod UMO 06 cilindara nema. Znaju samo biti vise ili manje pobruseni odnosno nekima je vrh cilndra blize rebrima a nekima dalje te se samim tim i tajming mjenja. Po meni je razlika u karburatoru, usisnoj prirubnici te alu brtvi ispod nje koja ponekad ima skroz malu rupu kao restriktor.

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Nema velike razlike u cilindrima, ali je ipak ima. Na prethodnim slikama se to vidi (samo treba malo bolje promotriti). Nije razlika u karburatoru.

#Mario je dobro zaključio i ustanovio jedan od detalja (razlike).:(y):
Ostaje još jedan detalj ? Koji ?

MarioZg1

Član
Tu od
19 Sij 2015
Poruka
126
Velicina kanala jedino sto jos moze biti. 2. daje vise snage jer nema restriktor na usisu i ima vece preljevne kanale. Ja sam sebi slozio panonia kosilicu koja ima UMO 06. Malo prosirio kanale, razbusio usisnu prirubnicu, bing 15,5/204, polirana glava i klip i mogu reci da ubija travu i granje. Ocu reci da nije problem malo pojacati UMO 06 jer mesa na cilindrima ima.

Posljednje uređivanje:

Najnoviji postovi

Na vrh