• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Male motokopačice

MarioZg1

Član
Tu od
19 Sij 2015
Poruka
126
Iskreno vidjao sam to 2 i 2,5KW ali nisam nikada obracao pozornost na to misleci da je to vise "fore radi". Sad me bas zanima pa cu malo usporedit kataloske brojeve cilindara po katalozima djelova.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,482
Ne razmem se u Tomose dvotaktaše, ali pri svima je isto pravilo: veći usis, veći ispuh, drugačija bregasta (ili drugačiji oblik/položaj preljevnih kanala), više goriva i, po mogućnosti, veći stupanj kompresije.
Naravno i, ono kaj gotovo svi zaborave, bolje hlađenje. Davno je bilo kad smo to delali na Jugu 55...

Napiši onda točne razlike, da svi znamo :)

MarioZg1

Član
Tu od
19 Sij 2015
Poruka
126
Ja sam sad prekopao sve dostupne kataloge sto se Tomosa tice i na MK2, Panonija kosilici, T4 vanbrodskom, UMO 06-04, UMO 06-33, MP2, MV3 na svima je isti cilindar kataloskog broja 208.504.

putnicara

Član
Tu od
27 Velj 2013
Poruka
290
vanbrodski t4 i umo 6 sam imao u rukama, i na oko se vidi razlika u kanalima, vanbrodski ima vise snage i ide u vise okretaje, veci je ispuh usis je nizi i preljevni su bolje odrađeni nemaju nikakvu restrikciju protoka, takav cilindar bi trebao bit i na skijaskoj vucnici

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746
Je ne vidim neku razliku osim rasplinjaca i nazivnog broja okretaja.
Imam dva takva motora, 1kw pri 3000o/min, drugi 1.3kw pri 3600o/min. Medjusobno posudjivali klipove. Oba imaju binga sa regulatorom.

MarioZg1

Član
Tu od
19 Sij 2015
Poruka
126
C/P mog prijatelja inace starog tomos mestra.

šta se cilindara tiče-od cca 78 pa do 82ge godine cilindri-svi od 60 kubika su lijevani sa većim preljevima-oštri četvrtasti ko na bt-50,penta se na manjoj barki bolje zavrtila ali je motor gubio lijepi stabilan minimum na 700/800 okretaja koji je bitan za panulu-teško ga je bilo poštelat i znao je motor ko štucati-preskakivati,pa je to napušteno i iza 83/84 te godine opet svi cilindri-bez obzira na mjesto ugradnje,penta,kopačica ili leteća veš mašina imaju iste -malo manje preljeve-malo zaobljene na kraju. veličina usisa i ispuha se nije nikad razlikovala. Karburatori su se ugrađivali različiti-12mm,14 mm. bing 15,5 sa zračnom kočnicom je postojao u dvije vrste-sa blokadom leptira gasa i bez. verzija sa blokadom leptira gasa je unutra na iglici graničnika max otvorenosti leptira imala navučenu plastičnu piksnu promjera 4mm koja je dodatno ograničavala da se leptir ne otvori preko 1/4 otvorenosti. Tu je razlika u snazi.

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Tema je postala interesntnija.
# hodor koji su ti motori koje navodiš umo 06 ili umo 08?
Ja se nisam susretao ni sa jednim umo 06 sa tako malim okretajima i snagom?

U ova četiri posta od MarioZg1 je sve dobro detektirano.:(y):

Ja se isto ne kužim u dvotaktaše, zato sam i pitao.

MarioZg1

Član
Tu od
19 Sij 2015
Poruka
126
Nek se samo pise. Dijelimo znanje. Postoji i UMO 06-06 sa 1,3KW tako da taj je vjerojatno prigusen di god se moze:icon_rofl:

Ja preslagujem te kopacice vecinom sa UMO motorima i vidio sam stvarno svega. Cinjenica je da su odredjene motore prigusivali a iz kojeg razloga neznam. Ja sam sebi slozio Panonija kosilicu sa UMO 06 i mogu reci da ide u metarnu travu ako treba. Planirao sam slozit na UMO 08 i nabavio sam dvije masine ali jos se dvoumim posto je rjedji motor i teze je doci do djelova.

Gledam malo te kopacice Tomos MK2, Batuje, MIO 200, 300 i slicno. Pa ti strojevi su svi vec oko 30 godina stari i vise manje nikako odrzavani ali se uz mala ulaganja mogu opet povratiti u zivot. Znao sam naletit na Mk2 koje su stajale vani 10+ godina, izvana izblijedile skroz, unutra sve jos orginal, karike poderane skroz ali stanje "iznutrica" odlicno. Sam sam ih vratio u zivot makar 30komada do sad a i dalje ih trazim. :(rofl):

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Obrađeni cilindar na 42,5 mm, montiran novi klip i sad bi se snaga trebala povećati za 1,3 % a iznosila bi 2,53 KW.

Prilozi

• IMG_20170201_150555[1].jpg
    IMG_20170201_150555[1].jpg
    43.6 KB · Pregleda: 85
  • IMG_20170201_150704[1].jpg
    IMG_20170201_150704[1].jpg
    41.8 KB · Pregleda: 73

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
I kaj si zaključil iz cjele priče?
Da je cilindar najbitniji?
Vidjet češ da kod tomosa cilindar i klip i karike nisu najbitnije za lijep miran rad i snagu koju navodiš.

Ako si htjel povečat snagu trebal si se malo više potruditi oko cilindra klipa,fergazera,auspuha...

Poslano sa mog G630-U20 koristeći Tapatalk

MarioZg1

Član
Tu od
19 Sij 2015
Poruka
126
Obrađeni cilindar na 42,5 mm, montiran novi klip i sad bi se snaga trebala povećati za 1,3 % a iznosila bi 2,53 KW.

To ti je sve relativno. Imas vecu kubikazu ali i tezi klip. E da i donji semering ti je naopako montiran. :icon_e_biggrin:

Takvu ja jednu masinu imam od pumpe. Specificna je po tome sto na radilici ima nazubljenje. Snaga je vjerojatno smanjena svim onim trikovima a najvjerojatnije blokadom leptira gasa posto vidim da je gore BING na klapnu.

MarioZg1

Član
Tu od
19 Sij 2015
Poruka
126
A je je. Tvornicki ide naopako. :8): Svaka masina koja nije dirana odnosno orginal je ima naopako okrenut semering.

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Ovu koju sam sad rastavio i slažem ju, semering je bio kao na linku (znači opruga prema kvačilu), iako najčečće bude prema polutkama radilice.

MarioZg1

Član
Tu od
19 Sij 2015
Poruka
126
Neku ju je dirao onda prije. Neznam kako i zasto ali na svim UMO motorima i vanbrodskim je tvornicki naopako oduvijek. A tako je nacrtano i u tvornickom katalogu djelova.

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Možda zbog tlaka vode pa da nebi ušla u prostor radilice?
Kad tako može raditi motor onda valjda nisu veliki tlakovi u prostoru radilice pa semering okrenut naopačke to izdržava.

Poslano sa mog G630-U20 koristeći Tapatalk

putnicara

Član
Tu od
27 Velj 2013
Poruka
290
Neće izbiti semering zato što u karteru nije samo pritisak nego se izmjenjuju pritisak i podtlak, iako je pritisak veći

Na vrh