• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Male motokopačice

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Nisam probao, a niti nemam namjeru, dva puta raditi istu stvar. Montirati magnet koji treba biti i namjestiti i točka.

Kao prvo, šteta je sjebati magnet koji je dobar (da nije razdrkan utor za kajlu).

Kao drugo, ne postoji : da dva magneta u istoj kombinaciji sa kajlom i radilicom da otvaraju istovremeno.
Zašto ? Zato jer su tu uglavnom stari motori (cca 25 - 30 godina) i prava je rijetkost da se naleti, da nije nešto razdrkano od: utora na magnetu, utora za kajlu, kajla, ili je uopće nema itd...).
I u takvim situacijama naštelavati predpaljenje sa dva različita magneta, nema smisla.

Kao treće, uvijek ima malo lufta na relaciji utor magneta - kajla - konusni dosjed na radilici. Uvijek postoji mogućnost da kod stezanja matice magnetam da se magnet malo pomakne.:(emo):

putnicara

Član
Tu od
27 Velj 2013
Poruka
290
Za položaj kajle i utora na magnetu nisi u pravu. Taj položaj je točno određen i zbog tog položaja svako iskrino elektronsko paljenje sa bijelom bobinom se naštela tako da se stegne točno na sredinu utora i dobijemo paljenje naštelano na 1,5 mm prije gmt koje fula možda 0,1 mm, a to na umo motoru ne igra nikakvu ulogu

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
Ja kad sam na Automatiku radio generalno,kupio novu radilicu jer je stara bila dosta poderana,utor za kajlu je bio tako zamaknut da se nije moglo naštelati paljenje. tako da je magnet bio stegnut bez kajle,držao samo konus. Tako da ni položaj kajle nije nekad mjerodavan.

MarioZg1

Član
Tu od
19 Sij 2015
Poruka
126
Pa kajla ni ne sluzi za to da drzi magnet na mjestu, za to je konus. Kajla sluzi samo da ga drzi na mjestu dok se ne stegne na konus.

Ovo da bi mogao biti problem sto su poderani brijegovi na magnetu. A i trebalo bi imati za lijevo i za desno paljenje. I nije neki problem ustelati paljenje kroz rupe.

@putnicara. Kakva bijela bobina i elektronsko paljenje na UMO-u?

putnicara

Član
Tu od
27 Velj 2013
Poruka
290
sirovci za apn i umo radilice su isti, klipnjače su iste i na istim strojevima se proizvode na isti način, tako da je položaj kajle isti. Ako si upoznat sa vanbrodskim motorima, neki od njih imali ducati elektronska paljenja, a spominjanje eletronskog paljenja ja bila svrha da dokažem da rupa za kajlu i utor na magnetu nisu tako loše i neprecizno napravljeni. A što se same kajle tiče, na apencu imam magnet stegnut bez kajle i nigdje se ne miče.

MarioZg1

Član
Tu od
19 Sij 2015
Poruka
126
Elektronska paljenja su osim na vanbrodske isla i na E90, Sprint electronic, BT, i u novije vrijeme na Sprinta ( automatic). Nije problem ako nema kajle normalno samo treba dosjede odmastiti i propisno stegnuti.

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Kolko se sječam na BT je ta elektronika i zadavala najveće probleme.
Dok kod apn-a i automatika nikad niš godinama.

Poslano sa mog G630-U20 koristeći Tapatalk

putnicara

Član
Tu od
27 Velj 2013
Poruka
290
elektonika traži održavanje i gotovo, večina tomosaša je sjedi vozi, ja sam nekidan nabacio na svog apn walbro karb od motorke, šarafciger u džep i uštelavam mic po mic dok se vozim dok ne dobijem maksimum,susjed koji vozi skuter pita šta ja stalno šarafam po motoru, kako mi više ne dosadi. Inače i sam više volim platine nego elektroniku, još uvijek tražim 6v bobinu sa prvih apn 4, ona što nije zalijana u crnu plastiku nego je onako crvenkasta i lakirani namotaji

MarioZg1

Član
Tu od
19 Sij 2015
Poruka
126
Daj mi sliku kako to izgleda pa cu ja potraziti.

Ja danas isprobao komparator na Tomos-u i na IMT 506.

Slozio masinu do kraja

I opalenje + razrada

putnicara

Član
Tu od
27 Velj 2013
Poruka
290
Evo ovakva je bobina, bile su na trobrzincima i prvim apn, moze i kompletna ploča paljenja sa orginal platinama i kondenzatorom, ne mora ni biti ispravan namotaj za svjetla
x1nmtg.png

MarioZg1

Član
Tu od
19 Sij 2015
Poruka
126
Danas nastavljeni radovi.

Ociscen dosjed semeringa i lezaja te uklonjeni ostaci stare brtve.

Stavljen semering

I ovu staru brtvu treba ukloniti

Ubacena osovina sa puznim kolom

Nemam trenutno drugi semering do popodne. Kad mi dodje onda cu moci zatvoriti.

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Tomos Batuje složena, danas obavljeno probno paljenje i štelanje optimalnog gasa za ispravan rad.

IMG_20170207_153316_1.jpg

IMG_20170207_153336_1.jpg

Nije neka krasotica, i još nije sasvim gotova.

Posljednje uređivanje:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Mario, vidim da tvoja ima puž i pužno kolo.
Koliko je to poderano? Ima li kakva redukcija između motora i puža?

MarioZg1

Član
Tu od
19 Sij 2015
Poruka
126
Da moja je Tomos MK2 sto je u biti jako slicno ko ova Brgudova Batujka. Ima puzni prijenos i gore iznad ima reduktor i centrifugalno kvacilo. Puzno kolo na ovoj je u odlicnom stanju ali zna pocesto biti poderano uslijed curenja ulja na semerinzima pa ostane suho. Stavit cu malo kasnije slike puznih kola.

Na vrh