• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Male motokopačice

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,495
Da malo predstavim male motokopačice.
Mio 200, 2 ks





Prikaz regulatora gasa kod motokopačice Tomos MK 2




zd5d9tlq2mn3082sr5sd.jpg


96ytrnlhh9j56j7ta1c.jpg
 
Posljednje uređivanje:

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
E to care. Puno hvala. Ja po slici koliko vidim pola toga nemam. Ali bar sad znam kako izgleda, pa cu probati napraviti.
Jos jednom hvala
 

sumadinac

Član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
815
Steta sto neotvori sinoc ovu temu,ja bas jutros namesto ovaj regulator,i dobro se namucio,na mom iskocio iz lezista i nabilo dosta trave nadam se da sam sad resio problem
Okacicu i ja uskoro slike moje frezice,motor isti ko na ovoj,ali ostalo razlicito
 

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,495
Evo još par slikica.
bezvnpjwoqy9u5snafem.jpg

s6x5nhv059xm6yx1pd4.jpg
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
Jel moze samo neko detaljnije objasnjenje na kom principu radi taj vrag. Ja sam mislio da to zapravo samo povecava protok zraka na cilindar kad das gas pa bolje hladi al neko rece ne to je pneumatski karburator.

a nisam se nikad sa tim vragovima susreto, imam samo jedan na frezi ali bez tih vragova.

Pa kako to djeluje?
 

vlč.puknuti

Iskusan lik
Premium
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,641
Kad padne opterečenje na frezu mtoru se dignu okretaji ...tada turbina hladnjaka daje više "zraka" i stvori neki tlak na peraju regulatora .
Taj tlak svlada oprugu i okrene leptir karburatora tojest zatvori ga ...ukratko .

vaš velečasni
 

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
to mi nije jasno kako dize obrtaje zato sto kad dodje opterecenje na frezu prvo padnu obrtaji. e sad kad obrtaji padnu padne i pritisak vazduha i njegova protocnost jer se turbina vrti sporije..
 

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Tako je kolega upravu si al valjda ce majstor skuzit kaj je napisal.

A i kad se klapna zatvori on gubi na okretajima a ne da dobiva.
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,394
Pročitaj još jednom kaj je kolega Puknuti napisal.
On je napisal za trenutak rasterećenja, a za opterećenje vrijedi obrnuta analogija.

Da ponovim: zadaš motoru određeni gas, opruga okrene zaklopku rasplinjača, motor ubrza, a nakon toga peraja sabije oprugu, jer ju gura struja zraka i smanji otklon leptira.
Dakle, u nekom položaju leptira se postigne ravnoteža između pritiska opruge zadanog gasa i peraje koja je u struji zraka (povratna veza).
Kad se pojavi veći teret, motoru padne brzina vrtnje, a time i struja zraka, peraja se otkloni smanji pritisak na oprugu. Opruga se rastegne i otvori zasun/leptir na rasplinjaču, te na taj način doda više smjese motoru i on podigne okretaje.

Na isti način djeluju centrifugalni ili hidraulički regulatori, samo je izveba drukčija.
To je univerzalni princip automatske regulacije koji se odvija stalno (i svagdje u prirodi).
 
Posljednje uređivanje:

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,495
Hvala # savoris za popravljanje slika. Nisam još dovoljno skužio postavljanje slika. U nekoj drugoj temi sam pisao o regulatoru gasa (proleti malo). puknuti i ZJ su dosta dobro opisali način rada. Znači spiralna opruga na osovini leptira gasa mora biti zategnuta za jedan cijeli đir (okret), ona mora savladati otpor usisa i otpor klapne i na taj način balansira gas, srazmjeran prema opterećenju noževa. Ako se radi bez regulatora onda prima preveliki ili premali gas. Najlakše se našteluje kad se isproba u radu, kad se počne kopati treba je držati da se ukopa na optimalnu dubinu, i da radi na cca 65 -70 % gasa, ako nema dovoljno snage onda treba zategnuti oprugu i naći optimalan položaj.:(nerd):
 

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Evo fergazera(karburatora) u djelovima od umo 06 2t motora na kosilicama,pumpama,frezama...
 

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,495
Prikaz redukcije za umo

999ly6lykjqqodmvos67.jpg


Evo slike
MUHA


Tri različite redukcije zraka, prva je promijera 11 mm, druga 14 mm, treća je 16 mm, ova treća obično bude na umo 08.:cool2:

Prikaz redukcije za umo.:icon_scratch:

vv9j3rgjg80ljrpovd1.jpg




Brgud, ako trebaš pomoč oko postavljanja javi se na pp
MUHA
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

stefanmkd

Član
Tu od
8 Ruj 2010
Poruka
417
E taj fergazer me jebe ne mom mio 300, masina pali super al kad krenem da frezam ona se prosto ugusi , nemam taj filter ko na slici nego kao onaj sa vodnu pumpu i nema regulator jel moze do toga da je, a u medju vremenu koristim dellorto 1414
 

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,495
To je uljni filter zraka, ima dvostruku korist za motor (sakuplja prašinu, i na njemu se reducira usis zraka), ako radiš bez njega, motor se naguta prašine i nataloži se u ispušnom kanalu cilindra. I plus to još radiš bez regulatora gasa (ne treba da se čudiš da se gasi). Ako još staviš Delorto (imaš dobru šansu da se umiććććć razleti).:(whew):
 

bubamarac

Član
Tu od
23 Tra 2012
Poruka
746
djava će mu bit..u mene je tako godinama..regulator je kod mene getriba..gas mi je konstantan..vrišteći..dakle upalim on mrvu zavrišti,ja ušaltam i pustim kumplug on počme frezat..tad vidim koliko je tvrdo i mokro i u koju ću ga brzinu ubacit da mi radi na po okretaja..mirno..

znam da se to da naštimat kako triba,ali ja nemam baš ni vrimena ni volje za tim..možda sada kad napravim neke priključke i počmem ga koristit u polju,možda ga malo sredim..moram nać rezervoar,filter ulja,i mehanizam za gas..to ću ako mi ne ispadne jedan mio 600 kojem se nadam..
 

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,495
Moja isprika na prethodni moj post gdje je bilo riječi o zračnom regulatoru gasa. Na mio 300 i 350 on ne bude spojen radi drugačijeg položaja motora i drugačijeg prijenosa. :(grin):
 

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,495
Ovako izgleda rastureni motor umo 06 od motokopačice Tomos MK 2.:icon_scratch:



 
Na vrh