• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Mangulica

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,940
Naša stara pasmina,pomalo zaboravljena.

Mangalitza-NO-2.jpg
 
B

bepo

Guest
što misliš kakvi bi bili križanci mangulice i crne slavonske?
ja mislim da bi to bilo vrhunsko meso i jako dobar omjer meso/mast.
i zdrava otporna prasad naravno.
 

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,940
Mislim da bi unazadio CSS koja je dobivena križanjem mangulice sa plemenitim pasminama.Ako baš hoćeš negdje križat mangulicu,onda to sa nekom mesnom pasminom tipa landras i sl.
 

cizmesinkin

Član
Tu od
19 Sij 2011
Poruka
314
mangulica se može križat sa durokom i hemširom, naravno i crnom slavonskom ostale kombinacije su uzaludni trud.
 

Dominik

Član
Tu od
11 Lis 2007
Poruka
520
Pazi ovo: Josef Palatin je kao poklon primio čopor rase, "Šumadija" od 10 krmača i 2 vepra iz Topčiderskog krda od knjaza Miloša 1833. god. Rasna stoka razvila se u domaću, stekla reprodukciju i znatno doprinela razvoju nove rase svinja mangulica.

Ovo je sa jedne srpske stranice: Vrsta Lasaste mangulice razvila se na jugu Mađarske i u Hrvatskoj, ukrštanjem bele mangulice i sremske svinje. Leđa i slabine (bokovi) prekrivena su crnom dlakom, ali donji deo tela, stomak i unutrašnje strane nogu i završetak uglova usta su žuti, beli ili srebrnosivi.

Ona je uvjetno rečeno naša. Više je Mađarska i Srpska.

Križanci CSS i MAN nikakvi. Nema svrhe to raditi. Radiš povratno križanje al ne na meso nego na mast. Za mast imaš mangulicu.

Mislim da ju opće ne bi trebalo križati sa nikakvim plemenitim jer nema svrhe. Ona je več popravljena i zove se Crna slavonska.

Umjesto da kemijate sa križanjima ostavite stare pasmine kakve jesu.
Bolje nek se neko uvati uzgoja Turopoljske koja je pred izumiranjem.

Član cizmesinkin me zamolio da postavim slike pa evo.





















Uploaded with ImageShack.us
 
Posljednje uređivanje:

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,940
Svaka čast cizmesinkin! :) Daj sad malo detalja,kad si počeo,koliko držiš,iskustva? Sviđaju mi se objekti za mangulice. ;)
 

cizmesinkin

Član
Tu od
19 Sij 2011
Poruka
314
Počeo sam prije 2 god, trenutno imam 4 stare suprasne krmače,5 suprasnih nazimica,1 starog i 1 mladog nerasta,5 uštrojenih jednogodišnjaka i 3 uštrojena muška odojka.Imao sam puno više ali sam prošli mjesec puno rasprodao.To je svinja jako otporna i skromnih zahtjeva,hranim ih samo sa kukuruzom i travom.Objekte sam sam radio od johinih dasaka,10 boksova veličine 2x1,5m,1 takav sa koralom za nerasta ako ga hoču izdvojiti,1 objekat 4x2m i hranilište 4x2m i jedno pregrađeno samo da ulaze odojci veličine 2x2m
 
M

MOCO

Guest
jako lijepo!

jel imaš neki poseban poticaj na njih? izvorne pasmine i tako to
 

nikola75

Član
Tu od
16 Stu 2009
Poruka
210
Kolega "cizmesinkin" svaka čast, ovo je prekrasno i jednostavno,tor,objekat,milina za pogledat.
Doći ću do tebe jedan dan,nazvat ću te da se dogovorimo da si kod kuće da na pola sata pogledam i svinje i prostor,ako može naravno,nisi mi daleko,za 20 minuta sam kod tebe.

Inače nemam namjeru uzgajati mangulice,za sada,imam Crne slavonske,a možda bi uzeo koju mangulicu,muškog uštrojenog,za hraniti i za klanje.
 

cizmesinkin

Član
Tu od
19 Sij 2011
Poruka
314
Mangulica je mađarska pasmina i na nju nema poticaja,do 1975 god ih je u Podravini bilo puno i to samo u bjeloj boji pod nazivom BAGUN,od tada je izumrla u mome kraju.
 

cizmesinkin

Član
Tu od
19 Sij 2011
Poruka
314
Nema problema ko želi doći pogledati uvjek je dobrodošel k meni vu Podravinu,ak zi zeme za jesti i piti pri meni more i 3 dana biti:lol::lol:
 

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,940
Svaka čast još jednom jer je rijetkost da se drži pasmina za koju nema poticaja.Kažeš da si rasprodao sve?Ljudi ih uzimaju za preradu ili su im lijepe svinje?
 

mate22

Član
Tu od
18 Lis 2009
Poruka
420
negdje sam pročitao da je mast i meso mangulice među najzdravijim mesom i masnoćama životinjskog porijekla. jel ima istine u tome? (Ima li sličnih pasmina sa jednakom ili sličnom zdravstvenom kvalitetom?)

i drugo pitanje: kako se dlaka skida u kolinju, standard furenje vrućom vodom il?
 

cizmesinkin

Član
Tu od
19 Sij 2011
Poruka
314
DA meso nema kolesterola, a mast skida postoječi kolesterol u krvi,voda ne dolazi u obzir samo brener.Koliko ja znam nema slične pasmine, jedino možda turopoljska svinja.Sve sam za rasplod prodo, nešta malo uštrojenih za tov.
 

mate22

Član
Tu od
18 Lis 2009
Poruka
420
Brener kažeš? Mislim, čine mi se dlakavi dosta. Koliko tu bude onda dima i smrada (dobro, možda nekom i miriše :) )? A zbog čega ne ide vodom (mislim tako mi radimo oduvijek sa običnim svinjama)
 

mate22

Član
Tu od
18 Lis 2009
Poruka
420
zato jel to nije dlaka nego vuna,koja ima korjene preko kože u masti:shock:

da tako i izgleda. jel ima onda i opcija da se i dere koža il se uvijek pali da ostane (najbolje obrijat pa isplest čarape :) ). mislim, sorry na glupim pitanjima, al potpuno sam neupućen. kako ide rasplod. pretpostavljam da veterinari nemaju s tim posla. kako se izbjegava krvno srodstvo ako je riječ o manjem broju mangulica.

recimo uzmem jednu ženku za osobne potrebe i kaj onda moram tražit po cijeloj hrvatskoj tko ima mužjaka?
 

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,940
To i je problem ugroženih pasmina.Jako je teško nać nerasta a da uzgoj nije u srodstvu.No to je neizbježno u jako malim populacijama.Ključe je u udrugama uzgajivača i bliskoj suradnji sa strukom.
 
Na vrh