• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Manometar i Indikator ulja

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
pa na alternatoru spojis + direkt na akumulator ili anlaser ovisi kaj ti je blize a onu tanku zicu povuci do grla i svijetli ako je alternator uredu ona je samo pobuda a najlakse ju ispitas tak da uzmes probirku iliti ispitivac i zabicu zakacis na + a probirku na stopicu - ak svijetli alternator je dobar a ak ne svijetli onda mjenjaj regler

Ma alternator je dobar, imam ampermetar koji mi pokazuje punjenje, ali nemam kontrolnu lampicu koju bi također spoio da radi, a neznam točno kak se spaja.
Znači od kud povuči žicu na kontrolnu lampicu za "dinamo" da se ugasi čim se zavrti alternator?

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,814
Skinem ga i ispitam, a nema kontakta prek njega nevalja, jel tak??
Jedna žica instrumenta na navoj, a druga na stopicu. instrument šuti, a kad mu na rupicu nabiješ pritisak iz (naprimjer kompresora) instrument mora zviždati.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
tak je i ona je pobuda bez nje nebu dobro punil

Znači tanku žicu s alternatora spojiti na sat kontrolnu lampicu i ona se bude ugasila čim se zavrti alternator???

Jedna žica instrumenta na navoj, a druga na stopicu. instrument šuti, a kad mu na rupicu nabiješ pritisak iz (naprimjer kompresora) instrument mora zviždati.

Eh kad nemam takvoga instrumenta....Imam običnoga digitalnoga, bez zvuka :)

Posljednje uređivanje:

Žuti org

Član
Tu od
19 Svi 2012
Poruka
232
Znači tanku žicu s alternatora spojiti na sat kontrolnu lampicu i ona se bude ugasila čim se zavrti alternator???

Eh kad nemam takvoga instrumenta....Imam običnoga digitalnoga, bez zvuka :)

Pa ni nemoras imat zvuk imas oci stavi na ome i brojevi ti govore sve ak padnu na nulu radi a ak ne mrdaju nevalja,a zicu od alternarora spoji direkt ma lampicu i prici kraj

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Pa ni nemoras imat zvuk imas oci stavi na ome i brojevi ti govore sve ak padnu na nulu radi a ak ne mrdaju nevalja,a zicu od alternarora spoji direkt ma lampicu i prici kraj

je znam, tak bum i napravil, zutra rano nastavljam s igrom :weedman:

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Pazi da ti traktor ne zgori

Ma nebude, jedino ako puknem pa ga osobno zapalim:rolfer:

E da....indikatora morem ispitati i dok je gore, da ga ne odšerafljivam sad?

Žuti org

Član
Tu od
19 Svi 2012
Poruka
232
E to nemres znaci odsrafi ga i ispitaj sa zrakom ak nemas zraka onda bu i neki cavao dobar koji ide u rupicu i lagano guraj moras oajetir da unutra feder radi i gledaj kaj instrument pokazuje

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,358
Može ga ispitati i bez da ga skida. Bar se neće zmazati ruke. Ulje pod tlakom u motoru igra ulogu komprimiranog zraka. Traktor ugašen, kontakt zatvoren u indikatoru, instrument 0Ω ili mora da pišti. Traktor upaljen, OL ili koja druga oznaka, ne pišti instrument. Jedan kraj instrumenta na stopici na indikatoru, drugi kraj bilo gdje na čistoj masi.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Indikator ulja je riješen, kupil sam drugoga novoga i sve radi kak treba :)

sad je ostal još problem s žaruljicom od alternatora, probal sam svašta ali ne funkcionira ništ, negde ima čini mi se viška struje, odnosno pod strujom su žice koje možda nebi trebale biti.
Još je onaj prastari alternator gore s odvojenim reglerom, sve bum to hitil van na staro željezo i del od auta alternator gore, samo nek najdem nekaj kaj bi se dalo napasati na nosače.

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,358
Svejedno će trebati pripasati nosače. Najbolje da nađeš alternator od kojeg starog VW. Mi smo to montirali na IMT533 i 20 godina bez ikakvih problema.

Žuti org

Član
Tu od
19 Svi 2012
Poruka
232
Indikator ulja je riješen, kupil sam drugoga novoga i sve radi kak treba :)

sad je ostal još problem s žaruljicom od alternatora, probal sam svašta ali ne funkcionira ništ, negde ima čini mi se viška struje, odnosno pod strujom su žice koje možda nebi trebale biti.
Još je onaj prastari alternator gore s odvojenim reglerom, sve bum to hitil van na staro željezo i del od auta alternator gore, samo nek najdem nekaj kaj bi se dalo napasati na nosače.

To ti je dinamo najdi neki rabljeni mores i or renaulta 4 ili od stojadina skoro da pasu bez pripasavanja

puki22

Član
Tu od
27 Ruj 2007
Poruka
890
Ima i za kupit da paše na original nosače.Takvog je moj šogor stavil.Mislim da je Iskra(45A) i da je bil oko 1000kn.Samo izbaciš taj stari regler,Jedna tanka žica ti ide od njega na lampicu i jedna debela na PLUS direkt na akumulator ili anlaser kaj ti je več bliže.
I nikad više problema stim,a struje za prodat!

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Kaj se tiće alternatora od golfa 2 ide original gore, za 50 kn ga skinem na odpadu s auta :)

Evo kak je gore trenutno.
Alternator, zelena žica je + od brave, a žuta ide na regler napred.
Neznam čemu služi ova treča klema u plastici??? Pod strujom je stalno kao i ove dvije. Napominjem gore je alternator, a ne dinamo. Tak je u originalu s odvojenim reglerom.
Slika2088.jpg

Evo vidi se regler, žuta žica je pobuda s alternatora, a smeđa vodi nazad na kutiju s osiguračima na živu struje, zatvoren je strujni krug. E sad dal to tak mora biti, možda je i krivo spojeno.
Slika2089.jpg

Ide na 2 osigurač odozdo, vidi se na slici.
Slika2090.jpg

Žuti org

Član
Tu od
19 Svi 2012
Poruka
232
To je ruska tehnika barem alternator cini mi se da je od lade po meni nakbolje da stavis tog od vw-a i ne trebas ovog cuda sa strane

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
To je ruska tehnika barem alternator cini mi se da je od lade po meni nakbolje da stavis tog od vw-a i ne trebas ovog cuda sa strane

Tako je kolega, to je stara ruska tehnika, baš kao na ladi :)
Idem na odpad drugi tjedan pa ak upecam kakav alternator bude sve složeno.

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893
Dakle problem sljedeči:
Na traktoru mi se počela palit lampica sa ove slike treča po redu:
20211649.jpg

Dal netko zna šta označava??U pitanju je traktor MF 590..

Lampica se pali bezveze.Nekad radi nekad ne.Kad dam gas do 1500o/min svijetli,a poslije toga ne..Nekad svijeti kad potegnem ručnu,ili stisnem kočnicu..Nekad svijetli kad dam kontakt a nekad ne..

Pa eto dal netko zna značenej lampice?

dino

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2009
Poruka
1,500
kad smo vec kod toga,a sto znaci ona u sredini? dali je to pritisak ulja? meni se ona pali kada traktor radi na leru u kornjači,kada malo dodam gas,ugasi se,a kada je power u zecu,onda se uopce ne pali.

meni se ova treća po redu nikad nije upalila...

Steyr 01

Član
Tu od
25 Kol 2012
Poruka
654
Dakle problem sljedeči:
Na traktoru mi se počela palit lampica sa ove slike treča po redu:
20211649.jpg

Dal netko zna šta označava??U pitanju je traktor MF 590..

Lampica se pali bezveze.Nekad radi nekad ne.Kad dam gas do 1500o/min svijetli,a poslije toga ne..Nekad svijeti kad potegnem ručnu,ili stisnem kočnicu..Nekad svijetli kad dam kontakt a nekad ne..

Pa eto dal netko zna značenej lampice?

ta lampica je kontrola pritiska hidrauličnog ulja, provjeri razinu ulja i rad hidraulike, može biti slaba pumpa, ili neko propuštanje u sistemu.. a možda samo indikator nevalja..

Najnoviji postovi

Na vrh