H
Helena
Guest
E baš me to zanimalo , ovako to izgleda kod nas suprug radi kod kuće a ja se zaletim i honorarno odradim koje svatove kao konobar i znam ujutro kad dođem kući oko 5-6 sati samo se presvući i zajedno sa suprugom opet u štalu.I naravno onda ljudi naši ovdje zatucani pođu komentirati "Da ja imam toliko krava ja bi sebi radnika nabavio i bio gazda"I tako ti mi uglavnom vodimo rat s ljudima.Kad razgovaramo sa našim stočarima svi bi oni sa sadašnji 10setak krava skočili u farmu od 50 krava i glumili gazdu.A sad krave hrane onim izgorenim sjenom iz polja pa i slama ima veću hranidbenu vrijednost od tog sijena a mekinje su sve što krava vidi od žita.Ali to nema veze oni bi se igrali gazda.Znam se i ja koji put našaliti sa mužem da bi i on trebao nabaviti radnika ali još jednu ženu jer ja ne stignem sve obaviti ona neka bude u kući a ja ću vani i to bi bilo poštenotine kaže:Iako znam, da bude i uvrijeđenih, želim vama samo:
Dobrodošli u realnom svijetu!
Sigurno vama niko ne bude dao 5 kuna za litru mleka, ako je prosjek u EU pao na 27 centi.
Brzi razvoj i povoljan investicijski val, koji je zadnjim godinama vladao u Hrvatskoj, dobrom dijelu poljoprivrednika je na neki naćin oduzeo kontakt s realnim.
Ako ja dođem kod klienta, koji ima imanje s 50 krava, podignuto iz nule, junice iz uvoza, objekti novi, dvoje, troje 'vanjskih' zaposlenih, a on i porodica svi doma na tom novcu izigravaju gazde, nešto ne štima.
Kod nas sa 50 krava razmišlja se, da li mogu bit obadvoje doma, ili jedan od vlasnika (obično žena) mora još negdje na posao.
U vezi subvencijskih/poticajnih politika: jednostavna matematika ti može pokazat, da je u biračkom tijelu više onih sa malo zemlje, kojima par sto kuna dosta znaći i spremni su 'nagradit' na izborima onog, koji im dao te pare. Kad ih usporediš s brojem onih, koji su na ivici propada zbog ovake politike, vidiš, da ti ovi i ne znače puno.
Za primjer:
Šanana i njegovih je 4-5 (izvini, a zaboravio sam detajle), a bakica, od kojih samo on ima zemlju u zakup ima više od njih, plus porodica od bakica.
Zato se u EU svake godine bije boj, da bi se donja velićina imanja za subvencije digla, a obično se ta diskusija samo produžava u slijedeću godinu.