• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, chatu, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Medijski rat

B

bok123

Guest
Tema zvuči dosta opasno ali nije mi namjera nikoga napadati. Danas u poljoprivrednoj jedan od seljaka daje izjavu:
ma ne trebaju nam poticaji, samo nek nam plate mlijeko
znači: počelo je počelo. Siguran sam da su mnogi to vidjeli, neki ga blago opsovali, a neki poslali uredništvo u tri p.m.
 

Mike

Član
Tu od
6 Sij 2009
Poruka
969
bok123 kaže:
Tema zvuči dosta opasno ali nije mi namjera nikoga napadati. Danas u poljoprivrednoj jedan od seljaka daje izjavu:
ma ne trebaju nam poticaji, samo nek nam plate mlijeko
znači: počelo je počelo. Siguran sam da su mnogi to vidjeli, neki ga blago opsovali, a neki poslali uredništvo u tri p.m.
eh sad nisam gledao emisiju pa ga nemrem komentirati,ali i moje je mišljenje da su poticaji jedna velika glupost...da pojasnim...
-poticaje po površini zemlje uzimaju i oni koji obrađuju tu zemlju i oni koji ju NE obrađuju,a ima ih dosta takvih
-po meni ako se već ide na poticaje onda nek budu po litri mlijeka ili kili kukuruza,pšenice i sl.

najbolje rješenje po meni je jedna "zaštitna" cijena mlijeka od oko 5 kn za litru i poticaji uopće nisu potrebni,lovu dobiš odmah, svaki mjesec, a ne da ju moraš čekati godinu dana i pitaš se dali i koliko češ dobiti.
-a umjetno i ostali repomaterijal si svi znamo kupiti sam ak imamo pare :mrgreen:

-ako sam u krivu nek me neko ispravi.
 

petar

Aktivni član
Tu od
15 Pro 2007
Poruka
1,261
@mike, u pravu si, i nebi onda dobili svi isto, npr. moj komšo koji stavi na 10h žito i neda mu ništa, nepoore, bla,bla, i ja koji napravim kako treba, a dobijemo isto poticaja, s tim što on još proda gnjoivo, a neplaća kombaj jer nema šta žet. Treba potać ljude koji hoće radit a ne šalabajzere!!!
 

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,282
stočari su malo u nezavidnoj poziciji, oni moraju uzimat zemlju u zakup pa makar im vlasnici ne dali poticaj jer ako se pobune i traže da im to vlasnik daje onda vlasnik ljepo tu zemlju dade drugom pa se taj stočar može fučkat a krave gledaju u goli beton.
to dovodi do toga da stočare za zemlju može svatko ucjenit za poticaj i još naplate dobru arendu, i naravno vlasnici pokupe poticaj.
sad če netko reči da je to naše pravo, ko radi zemlju da dobije poticaj, al ajd da vidim stočara koji se može bahato postavit pa reč ja samo uzimam zemlju za koju dobijem poticaj, takvog nema.
dobrih 40% poticaja za zemlju ode vlasnicima a ne onima koji ju rade, ali stočari si ne mogu dopustit da bez zemlje ostanu, jer ako če kupovat svu hranu onda su gotovi za par dana, svi propadoše.

nema regulacije ko dobiva poticaj, i kad bi neko to radio ispalo bi ovako, a ha ti si mene prijavio da ti nedam poticaj, e sad više ne radiš moju zemlju.
kad bi se takve izvlastilo iz posjeda i ta zemlja dala onom ko radi, nakon nekoliko primjera svi bi poticaje dali onima koji tu zemlju rade, i kad čuda bilo bi kojih 100000 gospodarstava manje, ideššššššš, ko bi posumnjao u poštenje ljudi.

eto neki primjer da vidite kako netko drugi pokupi stočarima novac, i nemoč stočara da bilo šta napravi jer če ostat bez zemlje a ubrzo i bez i jedne kune, a banke to ne zanima, oni če se naplatit pa makar seljak spavao u štali jer kuču neče više imat.

poticaj po litri , po kili, ....... je najpošteniji, tu se vide razlike ko je uložio a ko ne, ali i ovo po kili je malo diskutabilno, vagarinke se kupe samo tako na vagama za sitne pare, fino prilože i eto sve čisto, a ni traktor nezna upalit, ni sjetvenu normu ali ima vagarinku pa ima i poticaj.
poticaj po litri je stvarno pokazivao stanje na gospodarstvu, bitne su litre i kvaliteta a ne broj grla, pa ko je imao više litara sa manje grla imao je i veču "dobit"bio je stimulans da se ide dalje, sad čemo vidjet šta če bit.

ko što velim največi problem je poticaj na zemlju, uzimanje poticaja od strane vlasnika a ne da ga dobije onaj ko radi, i još kad te uhvate da radiš zemlju za koju nemaš poticaj onda još i kazna onom koji radi.......ko u zoni sumraka

eto opisao sam neke primjere s kojima sam se sretao kod seljaka, i na šta mi se žale kad razgovaram s njima, veliki problemi, i več sad su se ljudi počeli spremat na gorja vremena, po pričanju ljudi odustaju od kupovine traktora, utovarivača, štala.........boje se da če ostat bez dobrog dijela novaca koji neče moč nadomjestit ni tri puta veča proizvodnja
 

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,799
Sad su još ovi penzioneri, a pogotovo penzionerke koje su davale zemlju u zakup i piticaje su davale, naprckale se s onom nekom državnom pomoći, naknadom, što ja znam, al je uvijet da moraju imati zemlju na sebi. Pa sad zbog toga su se nešto pobunile jer je jedna bab rekla u selu da ono kiji rade njihove zemlje vuku od države po 5000 kn poticaja :shock: i babe su sad ljudima otkazale arendu u izele im poticaj, a nitko neće radit na taj način da plača arendu i još k tomu nema poticaj!
Recimo slučaj kod mene, dogovorim s susjedom da mi da 2 jutra zemlje u komadu u zakup, ja joj fino platim arendu, a ona meni potpiše za poticaj i sve štima, al naravno ona baba sve nahuškala i sad se posvadili oko toga svega, neda susjeda zemlju, a ja neču pristat na to da joj platim arendu i još k tome da si ona bere poticaj ;) , a zemljami krvavo treba!
E sad u takvoj situaciji kad joj nitko neče obrađivat zemljum ja bi joj poslao inspekciju na zemlju, nek vide da je zapuštena, a ona vuče poticaj od održave, pa nek ju lijepo masno kazne zato, zabjegao bi joj taj poticij u tu glupu glavu :!: :!: :!: :!: , al opet, nije meni toliko za poticaj, lijep je i kvalitetan komad zemlje, za tom i je najviše, pa reko ajd bit če pametna i dat če mi da radim zemlju samo zato da ju obrađujem da nebude zapuštena, al zabadava, a ona nek si vuče poticaj, neka joj bude, ja zemlju dovedem u red i intenzivno ju iskoristim sa 3 kulture godišnje i nije mi sad baš toliko za taj poticaj, al ovako kako ona hoče baš neide :!: :!: :!: :!:
 

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,282
a ti probaj prijavit pa ti više nitko neče dat zemlju :!: to tak ide nekak :!: glupo al istinito :!:

e taj dio što veliš da nek nosi ona poticaj če ti sad falit jer nečeš više dobit po litri poticaj več ta baba vlasnik zemlje na svoje ime, a ti se fučkaj jer i ono što bi dobio če baba pokupit.

da ,svi smatraju da smo se obogatili na poticajima za zemlju, ali taj poticaj je nekak najlošije od svega, baš zbog svih tih malverzacija

pazi ja imam tri kulture godišnje, dobim poticaj za jednu kulturu,a kao potiču PROIZVODNJU, brus malo, potiču vlasništvo i hektare, ja u tom slučaju gubim.
bolje je onda imat tri hektara sa jednom kulturom nego jedan sa tri kulture, tri puta se više nabere novaca, to nije poticanje proizvodnje, opet se potiče hektar i onoga na koga je poticaj napisan.

znači i kod tebe je problem uzimanja poticaja od strane vlasnika, a prisiljen si radit zemlju, to je mislim problem u cjeloj državi, čak kod nas i za opčinsku zemlju se ne dobije poticaj jer ga nedaju, a arenda je preko 1000kn za ha, ma živo sranje
 
V

Volintena

Guest
To je zakon pisan čisto za Todorića (poticaji prema količini zemlje), jer kad se pogleda 'ko ima najviše zemlje i 'ko je najgladniji love -> zna se, dotični. Kupija je Belje, Zvijezdu i koje već ne i na taj način doša do zemlje i tako posta najveći zemljoposjednik obradivih površina. Zato se ovakav odgovor sam od sebe nameće...
 

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Cijenim sve sto ste napisali, ali dopustite mi, bez ikakve lose namjere, da iskazem drukcije misljenje. Znate, najlakse je pricati sa istomisljenicima i siguran sam da mi necete zamjeriti :)
Cilj poticaja, teoretski, jest da se poveca proizvodnja hrane ali isto tako i druge stvari: da se sredi vlasnistvo zemlje, da se zemlja okrupni, da se, u krajnjoj liniji, drzava i cijeli resor poljoprivrede pripremi za konkurenciju.

Ima puno primjera gdje su stocari gradili staje i "pumpali" kolicinu stoke, a da nisu imali osnovno: zemlju. Nije mi normalno da netko ima 2 Ha svoje zemlje, 30 krava i hrpu kredita za novu staju i drugu opremu.. Vama je? Zasto se umjesto staja od 2 milijuna kuna nije kupovala zemlja, a staja bi onda dosla vrlo lako kasnije. Za milijun kuna se moze kupiti koliko zemlje? I manja staja za drugi milijun, pa za par godina se dodje da se staja moze i prosirit.
Smatram da je to strateska greska koja je dovela nesredjena zemlja ostaje i dalje nesredjena, komadi su (formalno) i dalje mali, na ljudima koji su umrli tko zna kada itd itd.
Ukratko, mislim da poticaji u stocarstvu trebaju ici po kvadratu obradjene zemlje, a oni koji je kvalitetnije obradjuju imati ce vise hrane, odnosno vise stoke, odnosno vise mlijeka, odnosno veci prihod. I to je to. Nije li tako?
Sto se tice zastitne cijene, jest to bi bilo dobro, ali onda bi za sve poljoprivredne proizvode to trebalo uvesti. Nema smisla da je npr. kukuruz ili, u krajnjoj linij govoreci iz svog kuta, ljesnjak, na trzistu i da ga vise manje moze uvesti tko god hoce, a da mlijeko bude u sustavu zastitne cijene. Znate, svete krave su negdje drugdje.
 

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,282
malo se ne mogu složit da onaj ko če bolje obradit če imat više novaca, govorimo o poticajima, ako ja imam na ha tri kulture a plate mi samo jadnu, đabe meni onda moja super dobra proizvodnja jer potiču samo metre i hektare a ne PROIZVODNJU, tu onda nema ulaganja u intenzivniju tehnologiju, jer dvije kulture su ostale bez poticaja tj proizvodnja.

drugo, kod nas nema državne zemlje, sve je privatno vlasništvo, a seljaci ne žele prodavat, pa ajde sad ti okrupni gospodarstvo, ajd da to vidim, možaš samo uzimat u najam krače ili duže vrijeme, sa ili bez poticaja

u sustavu poticaja po ha ima najviše malverzacija od strane koja kupi novce a ne obrađuje zemlju, a onaj ko ju radi je prisiljen ju radit jer druge mogučnosti nema.
zato je poticaj po litri mlijeka bio pravedan, brate kolko si proizveo tolko si dobio, oni koji su bolji dobili su više a oni loši jako malo, čist posao duga ljubav.

ovako izjednačit na ha moju proizvodnju i onu na kojoj je 90% drač je suludo, isto tako izjednačit na vrijednosti krave koje daju 40 il 50 litara dnevno i onu sa 3 litre je isto suludo.
tu se onda potiče loša proizvodnja a ne napredak jer novac koji su dobivali oni koji su stvarno dobri če nestati

treče imati staju sa 50 komada i 2 ha zemlje funkcionira dok ima poticaja za mlijeko, premda cjela mljekara ode na hranu ali je premija ostala za druge stvari,a kaj sad, to čemo vidjet..

pazi ja imam sređenu situaciju sa zemljom i svim jer idem polako pa mi nije sve na horuk bez plana , kak bi rekli ko muha bez glave, ali u razgovoru sa drugima vide se svakojaki problemi, nisu ni svi spretni ni uspješni, neki ni neznaju kako bi šta napravili, i da malo se kod nas ide sve stihijski.

problema i shvačanja problema je raznih, i treba se uvažit sva mišljenja, jer nisu ni svi iz stog područja pa su i razlike u problemima evidentne, sve se dosta brzo mjenja i nema dugotrajnijih riješenja na koje bi čovjek mogao računati kroz duže vrijeme i samim time ulazit u neke financijske konstrukcije tj ulaganja bilo to kupovina zemljišta (ako ga ima), gradnja staje, oprema, traktori, kod nas se ima dojam da sve mora bit napravljeno u godinu dvije, sve ono buuuummmmm, sve preko noči

okrupnjavanje zemljišta, pazi ovu foru kod nas, kupi susjed zemlju oko sebe i ima kojih 5 ha u komadu, sve fino lijepo, dobar komad, i naravno isparcelira ga na 4 komada, i koju to sad ima svrhu, on veli da ima veliki komad ja vidim 4 komada od jedne rali i pun kufer međa koje sam sebi napravi.
ili kupi zemlju 10 ha i onda ori sa 533 dok se ne raspadne, sve to ide nekak apsurdnim tokom

naravno svaka čast onima koji rade kako spada, poštuju agrotehničke mjere, i ulažu u zemlju i krave, od novaca do znanja
 
H

Helena

Guest
petar kaže:
@mike, u pravu si, i nebi onda dobili svi isto, npr. moj komšo koji stavi na 10h žito i neda mu ništa, nepoore, bla,bla, i ja koji napravim kako treba, a dobijemo isto poticaja, s tim što on još proda gnjoivo, a neplaća kombaj jer nema šta žet. Treba potać ljude koji hoće radit a ne šalabajzere!!!
Pojam poticaj i pojam razvoj idu jedan s drugim jasna stvar ali meni osobno nije jasno zašto onda veliki dio sredstava kao poticajna sredstva odlaze na nerentabilna gospodarstva i gospodarstva koja po svojoj strukturi ,mislim na starosnu dob gospodara, će nestati , pa gospodarstva koja se nekvalitetno bave sa poljoprivredom a dobijeni poticaj iskoriste za npr,odlazak na more , moje NE za takve poticaje . DA za poticaje koji će poticati rezultat i razvoj , mislim da ovdije svoju ulogu može odigrati struka koja će natijerati da se dobijeni poticaji vrate natrag u zemlju kroz analizu zemlje ,pa kvalitetnu edukaciju o pravilnoj agro-tehnici i menagmentu, da negovorimo o masu stvari koje su vezane za sam razvoj gospodarstva ,mislim da u razvoj ne možemo nasumično nego po određenim pravilima koja će bti posložena od početka pa sve do kraja procesa samog razvoja .NOVAC+EDUKACIJA+RAD =KONKURENTNOST. :scratch
 

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
bogec kaže:
malo se ne mogu složit da onaj ko če bolje obradit če imat više novaca,
U sustini se slazem, ali bih neke stvari ipak prokomentirao. Neces se ljutiti ako ti post razbijem na vise cjelina, citiram , ili sto bi se hrvatski reklo kvotam ;)

bogec kaže:
govorimo o poticajima, ako ja imam na ha tri kulture a plate mi samo jadnu, đabe meni onda moja super dobra proizvodnja jer potiču samo metre i hektare a ne PROIZVODNJU, tu onda nema ulaganja u intenzivniju tehnologiju, jer dvije kulture su ostale bez poticaja tj proizvodnja.
Tocno, ali ako imas kolicinu i kvalitetu mlijeka, koju vjerujem da imas, onda kroz povecanu proizvodnju imas interesa raditi intezivnom tehnologijom jer ta velika proizvodnja je ocito moguca samo tako kako ti radis. Ja definitivno ne smatram da je poticaj socijalna kategorija, ali sam isto tako svjestan da je drzavi u ovome trenutku osnovni kratkorocni cilj "upogoniti" sto vise poljoprivrednih povrsina. Ne branim drzavu, vidite sto sve pisem o propisima i nacinu njihovog donosenja. Moguce da ce ovim sistemom opasti proizvodnja mlijeka u drzavi, ali vjerujem da se moze (ne kazem da se i hoce) postici da se sto vise zemlje obradi, barem jednom godisnje. I jasno je da takvi koji rade kao ti su nezadovoljni.

bogec kaže:
drugo, kod nas nema državne zemlje, sve je privatno vlasništvo, a seljaci ne žele prodavat, pa ajde sad ti okrupni gospodarstvo, ajd da to vidim, možaš samo uzimat u najam krače ili duže vrijeme, sa ili bez poticaja
To shvacam kao problem, ali sito tako treba biti jasno da je tako u 80% Hrvatske, a najvise se cuje u medijima onih iz ovih 20% gdje ima hektara i hektara drzavne zemlje. Kod mene tko ima u komadu komad veci od 1.5 Ha je "veleposjednik".

bogec kaže:
u sustavu poticaja po ha ima najviše malverzacija od strane koja kupi novce a ne obrađuje zemlju, a onaj ko ju radi je prisiljen ju radit jer druge mogučnosti nema.
Taj koji "kupi" novce ima zemlju. Onaj papir na kojemu pise tko je posjednik zemlje kosta, znas, siguran sam, i sam. Dapace, teoretski bi trebalo ukinuti poticaje po katastarskim izvacima vec bi se priznavali sami i iskljucivo gruntovni izvaci. To je isto tako rjesavanje problema, negdje sam napisao, od repa. Drzava nema petlje i politicke volje reci "priznaju se samo gruntovni izvadci" jer bi onda ljudima morala dati i mogucnost da relativno jeftino i jednostavno upisu zemlju pa onda kaze, ajde moze i katastarski izvadak. Katastar i gruntovnica su glavni problem. Da je sva zemlja u Hrvatskoj cista, upisana u gruntovnicu i da su katastarski planovi tocni i dobri mi sad o ovome nebi ni raspravljali.
bogec kaže:
zato je poticaj po litri mlijeka bio pravedan, brate kolko si proizveo tolko si dobio, oni koji su bolji dobili su više a oni loši jako malo, čist posao duga ljubav.
Slozio bih se kad bi u ovoj drzavi problem bio samo nedostatak mlijeka.

bogec kaže:
ovako izjednačit na ha moju proizvodnju i onu na kojoj je 90% drač je suludo, isto tako izjednačit na vrijednosti krave koje daju 40 il 50 litara dnevno i onu sa 3 litre je isto suludo.
tu se onda potiče loša proizvodnja a ne napredak jer novac koji su dobivali oni koji su stvarno dobri če nestati
Da, taj prijedlog pretpostavlja dobru kontrolu.
Usput, koji prijedlog??? Raspravljamo o necemu sto je drz. tajnik samo uzgred spomenuo. E, vidis, mene to nervira, pukne se neka teza, balon, pa se mi onda kacimo oko nepostojeceg prijedloga. Nesto sto nije objavljeno je nepostojece. U ovoj drzavi postoje dva nacina funkcioniranja: ili se necim izadje s neba pa u rebra (Zakon o golfu) i bude gotovo ili se mjesecima lome koplja oko balona ....

bogec kaže:
treče imati staju sa 50 komada i 2 ha zemlje funkcionira dok ima poticaja za mlijeko, premda cjela mljekara ode na hranu ali je premija ostala za druge stvari,a kaj sad, to čemo vidjet..

pazi ja imam sređenu situaciju sa zemljom i svim jer idem polako pa mi nije sve na horuk bez plana , kak bi rekli ko muha bez glave, ali u razgovoru sa drugima vide se svakojaki problemi, nisu ni svi spretni ni uspješni, neki ni neznaju kako bi šta napravili, i da malo se kod nas ide sve stihijski.

problema i shvačanja problema je raznih, i treba se uvažit sva mišljenja, jer nisu ni svi iz stog područja pa su i razlike u problemima evidentne, sve se dosta brzo mjenja i nema dugotrajnijih riješenja na koje bi čovjek mogao računati kroz duže vrijeme i samim time ulazit u neke financijske konstrukcije tj ulaganja bilo to kupovina zemljišta (ako ga ima), gradnja staje, oprema, traktori, kod nas se ima dojam da sve mora bit napravljeno u godinu dvije, sve ono buuuummmmm, sve preko noči
Da bi rijec rekao.

bogec kaže:
okrupnjavanje zemljišta, pazi ovu foru kod nas, kupi susjed zemlju oko sebe i ima kojih 5 ha u komadu, sve fino lijepo, dobar komad, i naravno isparcelira ga na 4 komada, i koju to sad ima svrhu, on veli da ima veliki komad ja vidim 4 komada od jedne rali i pun kufer međa koje sam sebi napravi.
ili kupi zemlju 10 ha i onda ori sa 533 dok se ne raspadne, sve to ide nekak apsurdnim tokom
Kao sto si gore napisao: nisu svi lijepi i pametni

bogec kaže:
naravno svaka čast onima koji rade kako spada, poštuju agrotehničke mjere, i ulažu u zemlju i krave, od novaca do znanja
A ima ih. Ali isto tako svako ima svoje razloge. I ovaj sto ore 10Ha sa 533 i onaj koji ore ral sa traktorom od 100ks (znam i takve), a i onaj koji radi kako treba.
Kako ono ide ;) ne treba raditi kako svi rade, nego treba raditi ispravno
 

tine

Član
Tu od
10 Pro 2006
Poruka
720
Iako znam, da bude i uvrijeđenih, želim vama samo:

Dobrodošli u realnom svijetu!

Sigurno vama niko ne bude dao 5 kuna za litru mleka, ako je prosjek u EU pao na 27 centi.

Brzi razvoj i povoljan investicijski val, koji je zadnjim godinama vladao u Hrvatskoj, dobrom dijelu poljoprivrednika je na neki naćin oduzeo kontakt s realnim.

Ako ja dođem kod klienta, koji ima imanje s 50 krava, podignuto iz nule, junice iz uvoza, objekti novi, dvoje, troje 'vanjskih' zaposlenih, a on i porodica svi doma na tom novcu izigravaju gazde, nešto ne štima.

Kod nas sa 50 krava razmišlja se, da li mogu bit obadvoje doma, ili jedan od vlasnika (obično žena) mora još negdje na posao.

U vezi subvencijskih/poticajnih politika: jednostavna matematika ti može pokazat, da je u biračkom tijelu više onih sa malo zemlje, kojima par sto kuna dosta znaći i spremni su 'nagradit' na izborima onog, koji im dao te pare. Kad ih usporediš s brojem onih, koji su na ivici propada zbog ovake politike, vidiš, da ti ovi i ne znače puno.

Za primjer:
Šanana i njegovih je 4-5 (izvini, a zaboravio sam detajle), a bakica, od kojih samo on ima zemlju u zakup ima više od njih, plus porodica od bakica.

Zato se u EU svake godine bije boj, da bi se donja velićina imanja za subvencije digla, a obično se ta diskusija samo produžava u slijedeću godinu.
 
B

brundalo

Guest
bok123 kaže:
Tema zvuči dosta opasno ali nije mi namjera nikoga napadati. Danas u poljoprivrednoj jedan od seljaka daje izjavu:
ma ne trebaju nam poticaji, samo nek nam plate mlijeko
znači: počelo je počelo. Siguran sam da su mnogi to vidjeli, neki ga blago opsovali, a neki poslali uredništvo u tri p.m.
Ja san gleda poljoprivrednu emisiju ka i svaku sta gledan. U principu ja se slazen sa onim sinjaninom koji je to izjavija. J..e se meni za poticaje ako ja mogu i bez njih dobro zaradit. Ali..... da me ne bi krivo shvatili drzava zato triba stvorit uvjete. Cinjenica da mnogi od nas nemaju dovoljno zemlje i neznan dali cemo je ikad imati a zahvaljujuci novom poljozakonu mozda i tad. Jedino ako se nasi izbore za sto duzi prelazni period tako da stranci bar 12 godina ako ne i vise ne mogu kupovat zemlju. Cinjenica je da je problem kompleksan i da ga triba rjesavat. Ma koliko novi poljozakon bija kontroverzan ima jednu caku a to je da ce se placat kazna na neobradjeno..samo sta bi ta kazna tribala bit tolika da ako je neko ne zeli iznajmit ili prodat neka mu ide zemlja na bubanj. isto tako je problem i taj sta oni koji daju zemlju u zakup nece da je daju na papir nego na ric. Strah ih je PDV-a i takvih stvari i dok se to ne promjeni bit ce nam ovako. ja san jedan od onih koji bi volija imat sve to bez problema ali zasad ne ide i zato mi je svaka kuna poticaja dobro dosla, ali morat cemo se naucit da se ide u EU a oni smanjuju poticaje. sad kako cemo se mi na to prilagodit ovisi o nasoj umjesnosti
 
B

bok123

Guest
Dečki, vidim da ste se zapalili. Moj stav je slijedeći, kratak i jasan:
Ako nema poticaja ostaje vam samo tržište. Mi se nemamo više s kim dogovarati. Trgovac koji kupuje žito, kada padne cijena reči će- šta će mi, nemam kuda s njim. Kada mljekara uđe u financijske probleme - nebude sigurno plačala dogovorenu cijenu, jer jednostavno kad nema love onda je nema. I zato, pogotovo u našoj državi, treba biti poticaj. Možemo to nazvati dotacija, plava nafta, bilo kako. Tko od vas vjeruje tržištu i lopinama.

Kada predaješ kukuruzu, a njega ima preko svake mjere, ne pitaš kad će platit. Ako firma propadne, nemaš baš ništa.

Pa ti tuži. Tržište je samo priča. Agrar ne riješava tržište nego država.
 

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,282
zanimljiv razvoj situacije, napokon se donose neki zaključci i prijedlozi koji su suvisli tj bar se na ovoj razini pokušava nači realno razmišljanje i rješenje problema.
napokon nema onih izjava, ove treba ovako, one onako, situaciju treba sagledat iz svih kuteva, i kak bi ja reko dvojica blesavih su pametniji od jednog pametnog.

smiljane vidim ja da ti kužiš problematiku, a i podosta pratiš zakone, samo tako :D

tine ti si bio kod mene, i vidio da nemam moderne štale a imam proizvodnju, da ulažem polako u skladu sa mogučnostima, malo po malo
cjena rate za moju mehanizaciju godišnje je manja od cjene plačanja usluge baliranja i omatanja sjenaže, tako da mi je to pun pogodak, prvo platit ču manje a imat ču veču kvalitetu, a što je najbolje nikog neču načekivat po cjeli dan i radim kolko si sam odredim, što če najprije osjetit krave, a poslije i ja kad dođe mljekara

pitanje se proteže jedno, šta če bti sa onima koji su sva svoja primanja opteretili sa kreditima, jer im je trebala štala, ma i dvije, sva super velika mehanizacija jer im je stari traktor ispod časti upalit pa mora bit novi sa uglancanim gumama, kad su po sadašnjem izračunu to mogli plačat, a nakon promjena to neče moči.

ali nemojte zaoravit jednu stvar NEČE BIT SVAKA GODINA RODNA KAO OVA ŠTO JE BILA , pa kad ih strefi i kupovina hrane ijuuuuuuuuuu ko če tu novaca nasmagat

dobro je tine primjetio da su velika večina sa novim štalama kak bi se reklo probahatili, više nitko iz kuče neide u štalu več se plačaju radnici, to sam puno puta vidio i u mom kraju pa kad dođu rate na naplatu, dar mar, svi idu u štalu, više ih ni u dučanu ne vidiš

najbolje je kad su neka predavanja i sad se dotični hvale kolko se je napravilo štala, bla bla bla, i onda se digne največi i veli na to STATISTIKA JE TOČAN ZBIR NETOČNIH PODATAKA, i nakon te izjave koja ustvari ocrtava realno stanje, predavanje je gotovo jer svako daljnje izlaganje nema smisla kod uvjeravanja ljudi.

realno je da stalno dolazi do nekih promjena u sustavu plačanja poticaja koji je podosta zbunjujuč u nekim segmentima, ali šteta je što nema neke aritmetičke sredine koja bi se protezala kroz duže vrijeme da ljudi mogu s nečim sigurno računat, neg se sve svodi na jako signifikantne razlike i osciliranja

tine daj mi reci jedan primjer kolko se kod vas dobije poticaja izračunato u kune, od litre mlijeka, po hektaru il kak to ide, premije.......da mi vidimo kolko se dobije po jedinici obračuna, litri, ha, kili
 

grabik

Član
Tu od
12 Pro 2008
Poruka
149
petar kaže:
@mike, u pravu si, i nebi onda dobili svi isto, npr. moj komšo koji stavi na 10h žito i neda mu ništa, nepoore, bla,bla, i ja koji napravim kako treba, a dobijemo isto poticaja, s tim što on još proda gnjoivo, a neplaća kombaj jer nema šta žet. Treba potać ljude koji hoće radit a ne šalabajzere!!!
Ako nemas referentni prinos koji je odredila drzava za tu godinu nema nista od poticija, znaci prijavis koliko imas povrsina kada je vrsidba gotova moras od onoga kome si predao proizvod(silos) dobiti primku sa kolicinom koju si predao i ostalim podacima o kvaliteti itd. koja mora biti na tvoje. Ako nemas referentni prinos i ako nije u tvojoj zupaniji ili opcini proglasena elementarna nepogoda nema nista od poticaja.
 

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,282
grabik kaže:
petar kaže:
@mike, u pravu si, i nebi onda dobili svi isto, npr. moj komšo koji stavi na 10h žito i neda mu ništa, nepoore, bla,bla, i ja koji napravim kako treba, a dobijemo isto poticaja, s tim što on još proda gnjoivo, a neplaća kombaj jer nema šta žet. Treba potać ljude koji hoće radit a ne šalabajzere!!!
Ako nemas referentni prinos koji je odredila drzava za tu godinu nema nista od poticija, znaci prijavis koliko imas povrsina kada je vrsidba gotova moras od onoga kome si predao proizvod(silos) dobiti primku sa kolicinom koju si predao i ostalim podacima o kvaliteti itd. koja mora biti na tvoje. Ako nemas referentni prinos i ako nije u tvojoj zupaniji ili opcini proglasena elementarna nepogoda nema nista od poticaja.
kupiš vagarinku na bilo kojoj vagi, kad netko važe napravi dvije vagarinke, to je podosta čest slučaj varanja samog sebe il koga god več

ili drugi slučaj veliš da si to ostavio za svoje potrebe za stoku i onda ti ne trebaju vagarinke, ma svašta sam ja vidio kak se ljudi snađu, nebi vjerovo kak su ljudi domišljati

novac otvara sva vrata, a poštenje valjd največa kurva koja se proda za ono prvo :evil:
 

grabik

Član
Tu od
12 Pro 2008
Poruka
149
tine kaže:
Iako znam, da bude i uvrijeđenih, želim vama samo:

Dobrodošli u realnom svijetu!
Brzi razvoj i povoljan investicijski val, koji je zadnjim godinama vladao u Hrvatskoj, dobrom dijelu poljoprivrednika je na neki naćin oduzeo kontakt s realnim.
Dolaze u kontakt sa realnim kad prodje onaj period poceka vracanja kredita a i uglavnom krediti su uzeti od privatnih banaka koje ne oprastaju dug.

Ako ja dođem kod klienta, koji ima imanje s 50 krava, podignuto iz nule, junice iz uvoza, objekti novi, dvoje, troje 'vanjskih' zaposlenih, a on i porodica svi doma na tom novcu izigravaju gazde, nešto ne štima.
Mora da si bio kod njih kad je stala tek napravljena:) salim se , nazalost neki vrlo neozbiljno uzimaju takve stvari i ostanu i bez onoga sto su imali a farma i junice ionako nisu nikada ni bile njihove vec su vlasnistvo banaka dok ih ne otplate.

Kod nas sa 50 krava razmišlja se, da li mogu bit obadvoje doma, ili jedan od vlasnika (obično žena) mora još negdje na posao.
Nemoj da se ljutis, ali ja sam silom prilika radio u UK nekoliko godina i nisam primjetio da ovi sto imaju oko 50-tak krava i rade dobro da prosjace po ulici:)
U vezi subvencijskih/poticajnih politika: jednostavna matematika ti može pokazat, da je u biračkom tijelu više onih sa malo zemlje, kojima par sto kuna dosta znaći i spremni su 'nagradit' na izborima onog, koji im dao te pare. Kad ih usporediš s brojem onih, koji su na ivici propada zbog ovake politike, vidiš, da ti ovi i ne znače puno.
Kazi mi u kojoj to zemlji politicari ne lazu :)
 

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
brundalo kaže:
bok123 kaže:
Tema zvuči dosta opasno ali nije mi namjera nikoga napadati. Danas u poljoprivrednoj jedan od seljaka daje izjavu:
ma ne trebaju nam poticaji, samo nek nam plate mlijeko
znači: počelo je počelo. Siguran sam da su mnogi to vidjeli, neki ga blago opsovali, a neki poslali uredništvo u tri p.m.
Ja san gleda poljoprivrednu emisiju ka i svaku sta gledan. U principu ja se slazen sa onim sinjaninom koji je to izjavija. J..e se meni za poticaje ako ja mogu i bez njih dobro zaradit. Ali..... da me ne bi krivo shvatili drzava zato triba stvorit uvjete.
Potpisujem, samo mi se cini da mi svi "pusimo" fore. Pricamo o povrsini problema, a ne vidimo sustinu. Sustina je u nesposobnom i neorganiziranom drzavnom aparatu koji sam sebi postaje svrha, a onda kad ne sto ne moze i ne zeli rjesiti zavrti spin. Glavni je problem da se u ministarstvima ubijaju od posla, a output im je jako los. Pa pogledajmo kako i kakvi se zakoni donose. Bitno je da se nekakav propis izgenerira, a to kako ce se provoditi slabo tko od ljudi ukljucenih u pricu se brine. Neke stvari ne znaju, a neke ne zele znati jer, znate kako ljudi kazu "gov*o smrdi kada ga se dira", a prisiljeni su ga zbog tog famoznog ulaska u EU dirati i stalno se kupuje vrijeme. Evo nepoljoprivrednog primjera: sto mislite sto je veci problem Hrvatske iz resora novog ministra pravosudja (kojeg, usput, iz onoga sto znam, cijenim):
a) zatvorenici koji ponekad pobjegnu iz zatvora
b) stanje u gruntovnicama i na sudovima (jer, ako netko ne zna, gruntovnice su dio sudova)
Jasno je da je b) puno veci problem, ali covjek (ministar, i oni su ljudi, vjerovali ili ne) je svjestan da bi opstao mora brzo imati konkretne rezultate i zato je opalio po zatvorima, a gruntovnice ne dira jer zna da je to vruci krumpir koje je najbolje prenesti dalje.

brundalo kaže:
Cinjenica da mnogi od nas nemaju dovoljno zemlje i neznan dali cemo je ikad imati a zahvaljujuci novom poljozakonu mozda i tad. Jedino ako se nasi izbore za sto duzi prelazni period tako da stranci bar 12 godina ako ne i vise ne mogu kupovat zemlju. Cinjenica je da je problem kompleksan i da ga triba rjesavat. Ma koliko novi poljozakon bija kontroverzan ima jednu caku a to je da ce se placat kazna na neobradjeno..samo sta bi ta kazna tribala bit tolika da ako je neko ne zeli iznajmit ili prodat neka mu ide zemlja na bubanj.
Nadam se da ce poljozakon potaknuti ljude da ili obradjuju ili daju u zakup, ali se bojim da se nece desiti nista upravo zbog tocke b) mog prethodnog navoda. Drzava jako dobro zna da je u gruntovnici strava, da je zemlja na nedokucivim ljudima (ili su mrtvi, ili su tko zna gdje, a drzavna zemlja je umnogome upisana kao "drustveno vlasnistvo") te ce onda, kakti, drzava davati neobradjenu zemlju u zakup, a prema stanju u katastru (koje je nesto bolje). To jednostavno ne moze funkcionirati jer jedini kriterij da se nekoga kazni ili mu se zemlja da u zakup je vlasnistvo (gruntovnica), a ne posjedovanje (katastar). I toga je, kao sto rekoh, drzava debelo svjesna jer paralelno ide, relativno tiho i daleko od ociju javnosti, postupak izjednacavanja stanja u katastru i gruntovnici. Ali (opet taj ali) isto tako su svjesni da je to posao kojega ne mogu odraditi u jednom mandatu pa to rade samo za novoupisane stvari u gruntovnici. Nema se politicke volje presjeci i reci: od danas stanje u katastru, u posjedovnim listovima, se brise i prepisuju se stanje iz gruntovnice jer bi u tom trenutku mnogi koji danas dobivaju poticaje po katastarskim izvadcima jednostavno izgubili to pravo. A onda se gube izbori. Tako da smo prisiljeni zivjeti u okruzenju di se sve nesto radi, ali se nista ne napravi i onda se mi svi cudimo "ko pura dreku" zasto neke stvari ne prolaze ili se rade krivo.

brundalo kaže:
isto tako je problem i taj sta oni koji daju zemlju u zakup nece da je daju na papir nego na ric. Strah ih je PDV-a i takvih stvari i dok se to ne promjeni bit ce nam ovako. ja san jedan od onih koji bi volija imat sve to bez problema ali zasad ne ide i zato mi je svaka kuna poticaja dobro dosla, ali morat cemo se naucit da se ide u EU a oni smanjuju poticaje. sad kako cemo se mi na to prilagodit ovisi o nasoj umjesnosti
Uzroci toga straha su vrlo logicni, nazalost. Drzava radi goreopisanim nacinom i svi se boje sto ce biti sutra jer se nista ne radi iole dugorocnije vec su sve stvari od danas do sutra.
Medjutim, treba reci i da smo svi mi krivi tome. Ljudi godinama rade nekakav posao (poljoprivreda je posao kao i svaki drugi) a nisu htjeli/zeljeli/mogli se malo informirati i nauciti nesto oko toga posla. Ne mogu shvatiti da netko godinama placa neki porez a da ne zna sto i zasto placa (a postoji sasvim legalan i lak nacin da ga ne placa). Masovno se mijesa PDV, porez na dohodak i porez na promet itd. I dok je god sramota pitati (a na ovim prostorima jest) tako ce biti. Bojati cemo se onoga cega se ne trebamo bojati, a pokraj nas ce prolaziti stvari koje nas neposredno lupaju u glavu a da toga nismo i ne zelimo, nazalost, biti svjesni.
Rece seljak i ubaci svoj listic u glasacku kutiju ;)
 

Najnoviji postovi

Na vrh