• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Medijski rat

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Kod spominjanja pdv-a, netko tamo gore prebija ovako ili onako. Lako je prebiti pdv na par telaca, probajte prebiti svake godine 100 tisuća pdv-a. Naravno da ode dosta na ulaganja, ali velik dio treba platiti. Može se dić kredit jednu godinu, pa još jednu, ali treba vodit računa da te kredite treba dalje vračati, a isto tako treba dalje plačati i taj pdv. Ili u nedogled podizati proizvodnju, svake godine bar za 30 % više. I na to bih pristao, ali nema tržišta koje može otkupiti sve te proizvode.
Da netko opet krivo ne shvati. Lijepo je bilo dignut koji milijun za ulaganje, pa dobiti na to lijepi povrat pdv-a, pa dobiti lijepa kapitalna ulaganja i sve to lijepo manje više potrošiti. No to ipak treba vračati narednih 10 godina, a uz ovakvu politiku države nebih nikome htio biti u koži. Pada cijena naših proizvoda, pa rastu kamate, pa pada kuna, pa raste cijena repromaterijala, pa se dogode neželjene promjene na gospodarstvu... i dalo bi se tu nabrajati dosta toga. Kod nas u selu su se već dvojica objesila ove godine, ne zbog ovog gore, ali im je dozlogrdilo nešto. Nebih se čudio da neki od poljoprivrednika ne pomisle i na takvo rješenje svojih problema...
ZNA SE JAKO DOBRO ZBOG KOGA SE KROJI OVAKVA POLJOPRIVREDNA POLITIKA. I neću više ništa reči, ni više ni manje.

D

DADAC

Guest
Da vam približim računicu na primjeru 10 kravica?
1 krava x 5000 litara mlijeka x 10 = 50000 litara godišnje
50000 x 2 kune = 100 000 kuna
Ajde sada 22 % pdv-a na 100 000, pa dodajte još 8 telića x 3000 = 150 000 kuna s pdvom
A svake godine to morate i uložit, mislim da toliko ipak nemožete potrošit ne 10 kravica!!!!!
I onda to nije povlašteno? poticaje vam tu nisam htio ni računati!

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Po meni PDV uopce nije problem. To je vise, manje propaganda, odnosno za proizvodjaca je neutralan.
Da bi pozitivno poslovao uvijek moras imati veci izlaz nego ulaz, odnosno vise PDV-a naplatis nego sto ga platis. Ako je obratno onda si i ovako i onako u minusu.

pajdo

Član
Tu od
26 Srp 2007
Poruka
200
Smiljan kaže:
Po meni PDV uopce nije problem. To je vise, manje propaganda, odnosno za proizvodjaca je neutralan.
Da bi pozitivno poslovao uvijek moras imati veci izlaz nego ulaz, odnosno vise PDV-a naplatis nego sto ga platis. Ako je obratno onda si i ovako i onako u minusu.

Sasvim jednostavno irazumljivo objašnjenje PDV-a, ali mnogi opet neće shvatiti!

Ja osobno gledam na pdv kao na nešto što nije moje, jer ako je sav pdv koji sam zaračunao na svoje proizvode ˇmojˇ onda sam u gadnoj kaši, jer sam potrošio više no što sam prodao!

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
To je sasvim tako točno, no nekako mi je hladno oko srca kad mi dođe obračun pa moram platiti desetak i više tisuća kuna. Povrata nikad nemam jer sve kompenziram, samo plačam razliku na uplate

D

DADAC

Guest
Kad prodam grincek na placu za 5 kuna ili kad ga prodam prek računa za 4+pdv nikak mi to nije isto.....
Ta kuna koda je mont everest, tak barem meni izgleda!

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
DADAC kaže:
Kad prodam grincek na placu za 5 kuna ili kad ga prodam prek računa za 4+pdv nikak mi to nije isto.....
Ta kuna koda je mont everest, tak barem meni izgleda!
Daj ti njega prodaj 5 + pdv, tak da ti još ljepše izgleda.

D

DADAC

Guest
Stvar je u tome da je grincek samo primjer. Na kraju ispadne da proizvođač u svojoj cijeni mora naći mjesta za taj pdv, tak da taj grincek u dućanu mora koštat jednako kao i onaj na placu....
To nam sutra čeka i mljekare, morat će i oni ukomponirat pdv u svoj proizvod, mislim da europa nema nultu stopu na tome.

pajdo

Član
Tu od
26 Srp 2007
Poruka
200
DADAC kaže:
Stvar je u tome da je grincek samo primjer. Na kraju ispadne da proizvođač u svojoj cijeni mora naći mjesta za taj pdv, tak da taj grincek u dućanu mora koštat jednako kao i onaj na placu....
To nam sutra čeka i mljekare, morat će i oni ukomponirat pdv u svoj proizvod, mislim da europa nema nultu stopu na tome.
e nema nultu al zato ima daleko manju od ove naše 22%-još jedan razlog zašto je hrana skuplja nego bi trebala biti!

D

DADAC

Guest
Neznam jeste li vidjeli onog jednog iz nekog sindikata, bio na televiziji jučer ili prekjučer, veli faca treba nam POREZ NA IMOVINU!!! Samo još to fali staroj komunjari, ko ima više imovine nego seljaci.

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269
ma ljudi tek ćete vidjeti otimačinu od strane države jer selo je izvor njihovoga poreza i nameta -a čini mi se da bu nam brže trebal novi "Matija Gubec" ali u današnjem EU izdanju.
dok mi sadimo i uzgajamo oni pripremaju teren za novi porezni udar. nedaj nam bože....

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,683
Dečki, porez na imovinu već postoji: porez na auto, porez na kuću, klijet, vikendicu...slijedi porez na zemlju, strojeve, TV, mačka, pesa, KRAVU....

Mene je više strah poreza na nasljedstvo, koji se kod nas u prvom koljenu ne plaća, ali vani (Francuska; Engleska) se plaća. To znači da moraš prodati imanje što ti tvoj otac ostavlja, ako nemaš novaca za platiti porez.

Nažalost, EU je zlo, a s našim sluganima (u vladi) bit će nam i zlo, i još gore.

B

bok123

Guest
DADAC kaže:
Ajde sada 22 % pdv-a na 100 000, pa dodajte još 8 telića x 3000 = 150 000 kuna s pdvom
A svake godine to morate i uložit, mislim da toliko ipak nemožete potrošit ne 10 kravica!!!!!

A malo troškova, onako od oka:
remont stada 2 junice = oko 25.000,-kn
mirovinsko soc. 1.500,- x12= 18000,-
pa se malo traktor pokvari
pa veterinar popizdi, pa održavanje muzilice, pa, pa, ima toga još.
da je sve tako zlatno svi bi to radili ovako sve je manje ljudi a sve više velikih farmera sa velikim dugovima.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
A cuj 200.000 minus 43.000 je i dalje 157.000 kn godisnje i da jos ima 37.000 drugih troskova (amortizacija, veerinar itd) to je i dalje dobra neto placa od 10.000 kn (ili dvije prosjecne po 5.000 kn). A govorimo o samo 10 krava.

H

Helena

Guest
DADAC kaže:
Baš mi je drago da si postavio izračun koji je i meni bio osnova za bavljenje mlječnim govedarstvom ,i meni je izgledao primamljivo i jako blizu ali još uvijek nije dostignut onako kako izgleda na papiru ,treba jako puno uložiti da bih imao pomenutu proizvodnju od 5000l po kravi godišnje .

D

DADAC

Guest
Ma ja sam htio postaviti računicu na osnovu kao da postoji pdv na mlijeko, tako da vide "kravari" kako bi morali nositi novac u poreznu, a ne ići tam po njega! :mrgreen:

H

Helena

Guest
DADAC kaže:
Ma ja sam htio postaviti računicu na osnovu kao da postoji pdv na mlijeko, tako da vide "kravari" kako bi morali nositi novac u poreznu, a ne ići tam po njega! :mrgreen:
Ma sve pet ! :D

B

bok123

Guest
Smiljan kaže:
A cuj 200.000 minus 43.000 je i dalje 157.000 kn godisnje i da jos ima 37.000 drugih troskova (amortizacija, veerinar itd) to je i dalje dobra neto placa od 10.000 kn (ili dvije prosjecne po 5.000 kn). A govorimo o samo 10 krava.

Samo napred, dečki, probajte. Želim vam sve najbolje.
Kad i u ministarstvu kažu da je to količina ispod rentabilnosti onda nemam ništa više za dodati.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Nije rijec o tome da se hoce ili nece nesto dokazati, ali kad se razgovara onda treba koristiti argumente i brojke (i nase i iz neposrednog susjedstva i sire). Ovdje na forumu se ne mora nista dodavati, jasno, ali danas sutra kada se dodje na nekakve pregovore, treba misliti i sto ona druga strana mozda misli.
Sjecamo se proslogodisnjih mljekarskih demnstracija sa traktorima u Zagrebu: drzavni tajnik je, budimo realni, ispreskakao predstavnike mljekara jer nisu htjeli razgovarati argumentima vec politickim parolama. Obicno jest obratno, obicno politicari tako razgovaraju, a taj put nije bilo tako.

Najnoviji postovi

Na vrh